Skateboarding pentru prima dată la Jocurile Olimpice. Emoții pentru concurenți

skate.jpg

Image source: 
worldskate.org

Skaterii francezi au fost în formă bună la Campionatul Mondial de skateboarding 2021, care a avut loc în 6 mai la Roma, ultimul event înainte de prima lor aventură olimpică.

În mai puțin de o lună, skateboarding-ul își va face debutul la Jocurile de la Tokyo (23 iulie-8 august), cu două discipline: parc (sau castron de skate) și stradă. Pentru aceasta din urmă, proba de frunte a acestei discipline care se vrea ”fără reguli”, procesul de calificare olimpică s-a încheiat la acest Campionat Mondial.

Într-un skate-park temporar, instalat pe un teren de tenis din complexul Foro Italico, fără ploaie, skaterii, fără nicio protecție, cu excepția unei căști, au evoluat în modul formatului olimpic. Mai exact, 2/5/4 care înseamnă: două alergări (pasaje, 45 de secunde fiecare), cinci figuri (elemente) și cele mai bune patru scoruri.

Japonezii au transmis un mesaj clar: toți sunt pregătiți pentru aventura olimpică de la Tokyo! Aceștia au câștigat patru din cele șase medalii acordate, dintre care două au fost de aur.

La 22 de ani, Yuto Horigome, numărul 2 mondial, a câștigat pentru prima dată la Campionatele Mondiale în fața superstarului american și a numărului 1 mondial, Nyjah Huston, datorită figurilor complicate pe module mari care imită mobilierul urban.

Japonezii în mare formă

Niponul, care a adunat 36,75 puncte contra 35,75 obținute de Huston, a câștigat o medalie de aur, un cec de 40.000 de dolari și un bilet pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, orașul său.

Conaționalul său Sora Shirai, în vârstă de 19 ani, a câștigat bronzul (34,58). Huston și Shirai se califică amândoi direct la Jocurile Olimpice.

Printre fete, nipona Aori Nishimura, accidentată anul trecut, a demonstrat o revenire extraordinară câștigând cu un total de 14,73 puncte în fața compatrioatei ei Momiji Nishiya (argint cu 14,17 puncte) și a tinerei din Brazilia Rayssa Leal, în vârstă de 13 ani ( bronz cu 13,47 puncte). Acest trio va participa și el la Jocurile Olimpice.

Francezii nu au participat la finala care a avut loc recent. Cel mai bun parcurs a fost cel al lui Vincent Milou, locul 9 după semifinala din 5 iunie; doar primii opt au ajuns în finală.

Totuși, sportivul din Landais va participa și el la Olimpiadă, la fel ca prietenii săi skateri de stradă Aurélien Giraud și Charlotte Hym,  împreună cu specialiștii în skateboarding de parc, Vincent Matheron și Madeleine Larcheron, în vârsta de 15 ani.

Cel mai bun skater francez cu locul 6 în clasamentul mondial, Giraud a ratat Campionatul Mondial.

„Recunoașterea greșelilor”

"Cădem pentru a ne ridica în forță", afirmă  el pentru AFP, conștient că trebuie să mai lucreze: "sunt suficient de matur pentru a înțelege de ce am eșuat și pentru a nu repeta greșelile comise".

„Nu sunt destul de stăruitor și cred că asta e ceea ce îmi lipsește foarte mult, voi încerca să lucrez mai serios pe termen lung și să nu vin la competiție cu brațele încrucișate și să mă mulțumesc cu nivelul pe care îl am, întrucât astăzi toată toții participanții sunt extrem de puternici. Știm cu toții să facem skateboarding, dar ceea ce este important este să știm să ne recunoaștem greșelile", continuă baiatul din Lyon, bucuros că participă la Jocurile Olimpice.

În Tokyo, unde skateboardingul va fi un sport ”adițional”, ca și la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, vor participa douăzeci de skateri la masculin și douăzeci la feminin.Medaliații de la campionatul mondial se califică automat la JO,, celelalte locuri sunt alocate în funcție de clasamentul mondial, cu maximum trei skateri per țară și categorie.

 

Traducere de Magda Savițchi după France24