Record mondial: 120 metri pe sub apă, fără respirație

record.png

Arthur Guérin-Boëri pe gheața lacului Sonnanen, Finlanda, 25 martie 2021
Image source: 
AFP via France24

Sportivul francez Arthur Guérin-Boëri sare  în apa rece de două grade Celsius, înaintează ținându-și respirația pe sub gheața care acoperă lacul Sonnanen și parcurge astfel 120 m, în trei minute. Cam așa s-au petrecut lucrurile joia trecută, când a fost stabilit noul record mondial.

În sud-estul Finlandei cerul este înnorat, dar razele care pătrund printre nori fac gheața care acoperă lacul Sonnanen, cunoscut ca fiind unul dintre cele mai limpezi din țară, să strălucească.

În gheață, au fost făcute opt găuri, cea de la start, apoi la 20 de metri, 40 m, 60 m, 80 m, 100 m, 110 m și, în cele din urmă, 120 m, obiectivul pe care și l-a stabilit Arthur Guérin Boëri, scufundător francez dornic de a stabili un record mondial la scufundare în apnee dinamică (pe orizontală) .

Disciplina este recunoscută oficial, iar recordurile mondiale se află acum sub egida Federației Internaționale (CMAS), care anul acesta deschide capitolul celor mai bune performanțe.

Ca de obicei, campionul mondial la scufundare în apnee dinamică se pregătește cu două ore înainte de performanță.

Într-o saună din apropiere, se încălzește bine. Apoi, îmbracă o geacă călduroasă și merge o sută de metri pe jos pentru a ajunge la gaura de start. Face câteva exerciții de apnee timp de 45 min.

Apoi intră în apa rece, la o temperatură a aerului de 6 grade, așteptând semnalul de start dat de judecătorul organizației internaționale CMAS. Purtând un lest la gât, el inspiră adânc și se scufundă, legat de un cablu-ghid.

Timp de trei minute, fără șosete sau mănuși din neopren, se propulsează de la metru la metru, cu ochii fixați pe cablul de sub el.

La 120 m, este ieșirea. Cu capul deasupra apei, își scoate masca, se uită la judecător, face semnul „ok” cu mâna (două degete care formează un cerc), așa cum prevede regulamentul.

Judecătorul validează performanța înmânând un card alb sportivului.

"E puțin înfricoșător, am fost anxios, dar este un risc pentru care m-am pregătit și pe care mi-l asum în mod conștient. Reușesc să nu mai fiu prea stresat. E puțin mistic, dar este necesar atunci când faci acest gen de performanță", afirmă campionul. Pe de altă parte, "Este frumos. Sub gheață e relativ bine. Există această lumină difuză, selenară care este uimitoare".

"M-am simțit foarte bine, a mers bine, mai bine decât mă așteptam, am simțit nevoia de a respira abia la 40 de metri distanță. Nu am suferit atât de mult de frig și m-am distrat în timpul acestei scufundări", adaugă Guérin-Boêri, care peste un an va încerca un nou record.

 

Traducere de Magda Savițchi după articolul AFP preluat de France24