Rugby 2020: Coronavirus, Anglia în Nord, Noua Zeelandă în Sud

anglia_cupa_de_toamna.png

Anglia - Cupa de Toamnă a Națiunilor
Anglia a câștigat ediția inaugurală a Cupei de Toamnă a Națiunilor
Image source: 
Amazon Prime Video

Rugby-ul nu a scăpat de efectele devastatoare ale pandemiei de Coronavirus care a lovit lumea în 2020. Meciuri internaționale anulate, campionate continentale sau naționale abandonate și unele gesturi de eroism.

Principala competiție în emisfera nordică, Turneul celor Șase Națiuni, s-a întrerupt la începutul lunii martie, a fost reluată la sfârșitul lui octombrie și s-a încheiat cu victoria Angliei, deși Franța a arătat un reviriment remarcabil sub conducerea antrenorului Fabien Galthie.

Acest reviriment a fost confirmat în noiembrie și decembrie în timpul ediției inaugurale a Cupei de Toamnă a Națiunilor, competiție menită să înlocuiască tradiționalele meciuri test intercontinentale, cu participarea celor Șase Națiuni, Fiji și Georgiei.

Anglia a învins Franța cu 22 – 19 în finală disputată pe stadionul Twickenham din Londra pe 5 decembrie, după un meci dramatic în care francezii au contestat vehement arbitrajul.

Echipa României a jucat doar patru meciuri test, cel mai mic număr în jumătate de secol: 13 – 41 cu Georgia, 11 – 22 cu Portugalia, 24 – 7 cu Spania și 25 – 32 cu Rusia, încheind anul pe ultimul loc în Rugby Europe Championship – divizia a doua continentală – și pe locul 19 în clasamentul World Rugby.

În emisfera sudică Rugby Championship s-a desfășurat în Australia în absența campionilor monidali Africa de Sud. Ediția în trei, a fost câștigată de Noua Zeelandă, urmată de Argentina și Australia, în timpul căreia Los Pumas au învins pentru prima oară în istorie pe All Blacks, 25 – 15 și au terminat la egalitate de două ori cu Wallabies.

Competițiile de club au fost și ele afectate, Cupa Campionilor Europeni încheiându-se abia în octombrie cu victoria lui Exeter Chiefs, victorioși cu 28 – 27 în finala împotriva lui Racing 92 Paris, în timp ce în competiția numărul 2, Challenge Cup, Bristol Bears au învins cu 32 – 19 în finală pe Toulon.

Exeter Chiefs au câștigat și campionatul Angliei, ediția 2019/2020, învingând în finală pe Wasps cu 19 – 13, în timp ce Leinster a câștigat Guinness Pro 14, liga celto-italo-sud africană, dar campionatul Franței, Top 14 a fost abandonat după 17 din cele 26 de runde ale sezonului regulat.

2020 a fost și anul în care campionii en-titre ai Europei și Angliei, Saracens, au fost retrogradați pentru depășirea repetată a plafonului salarial pentru lotul de jucători.

În România Super Liga CEC Bank ediția 2019/2020 s-a disputat într-o formulă scurtată, iar inevitabila finală Baia Mare – Timișoara – cele două echipe care domină autoritar rugby-ul de club din 2009 încoace - a revenit maramureșenilor cu 23 – 17.

În emisfera sudică turneul Super Rugby cu 15 echipe din Noua Zeelandă, Africa de Sud, Australia și Argentina a fost anulat și în prim plan au revenit campionatele naționale.

2020 trebuia să fie anul Jocurilor Olimpice din Japonia unde în program figurau și competițiile de rugby în VII, masculin și feminin, dar competiția a fost amânată pentru 2021.

Gesturi nobile

Pandemia a prilejuit și gesturi de sacrificiu și abnegație din partea unor jucători: flankerul italian Maxime Mbanda a lucrat ca șofer pe ambulanță în cea mai severă fază a pandemiei în Italia, în timp ce centrul internațional galez Jamie Roberts a lucrat ca medic voluntar într-un spital din Țara Galilor.

Maxime Mbanda
Internaționalul italian Maxime Mbanda lucrează acum ca șofer de ambulanță la Parma
Image source: 
Instagram Maxime Mbanda

Anul 2020 a fost prilejul unei campanii electorale intercontinentale în care englezul Bill Beaumont a fost reales președinte al World Rugby, împotriva argentinianului Agustin Pichot și în care un grup de foști jucători au cerut daune federației mondiale și celor din Anglia și Țara Galilor pentru afectarea gravă a sănătății din cauza comoțiilor celebrale suferite în timpul carierei.

Anul 2021 va fi – în măsura posibilului – unul de revenire la normalitate. A fost deja anunțat programul Turneului celor Șase Națiuni, iar în septembrie – octombrie se va disputa în Noua Zeelandă Cupa Mondială pentru femei.

România va disputa meciul restanță acasă cu Belgia din Rugby Europe Championship pe 6 sau 7 februarie, posibil pe nou refăcutul stadion Arcul de Triumf, având nevoie de victorie pentru evitarea ultimului loc.

În caz de înfrângere, Stejarii mai au șansa unui meci de baraj cu Olanda, câștigătoarea Rugby Europe Trophy (divizia a III-a europeană), tot acasă.

Apoi, cele șase echipe din Rugby Europe Championship vor începe calificările pentru Cupa Mondială din Franța din 2023. Echipele clasate pe primele două locuri se califică pentru RWC 2023, iar ce clasată pe locul al treilea continuă în recalificări.