Neymar-Mbappé, rămâne perechea “de aur” a lui PSG

neymar_mbappe_psg.jpg

Image source: 
France24

Mai mult decât un tandem înflăcărat pe teren, doi complici ghidați de aceleași ambiții: Neymar și Kylian Mbappé au învățat să joace împreună, pentru a forma un „duo-fulger” care ar fi tebuit să aducă Parisul în fruntea Europei, în finala Champions League, pierdută până la urmă cu 0-1 în fața lui Bayern Munchen.

Istoria recentă a Ligii Campionilor a fost întotdeauna marcată de unirea irezistibilă a cel puțin trei mari fotbaliști, pentru câștigarea campionatelor: „BBC-ul”, de la Real Madrid (2014, 2016, 2017, 2018), adică Benzema-Bale-Cristiano Ronaldo, apoi Firmino-Mané-Salah de la FC Liverpool (2019), și „MSN” (2015) de la FC Barcelona: Messi-Suarez-Neymar.

Dacă la Paris, Angel Di Maria (32 de ani) îndeplinește toate criteriile pentru a forma o astfel de echipă cu Neymar (28) și Mbappé (21), relația dintre cele două stele ale PSG pare atât de atipică, puternică și unită, încât este aproape autosuficientă.

Întotdeauna împreună, în vestiar, în fotografiile de pe rețelele de socializare sau atunci când sărbătoresc vreun obiectiv, „Ney” și „Kyky” fac o echipă extraordinară pe teren.

Ultimul exemplu important? Pasa parcă ghidată de la distanță a brazilianului către „puștiul-minune” francez, care a dus la victoria lui Eric Maxim Choupo-Moting în ultimele momente ale uimitorului sfert de finală împotriva lui Atalanta Bergamo (2-1).

"Relația dintre  Ney și Kylian este punctul nostru forte? Da, în mod sigur", a spus antrenorul lor Thomas Tuchel, înainte de semifinala cu Leipzig, adjudecată clar, cu 3-0.

 

Dragoste la prima vedere

"Este o combinație bună.  Ney, un dribbler, un jucător „unu la unu” care poate da pase decisive ca nimeni altul, și Kylian, care este rapid și dorește să marcheze în fiecare zi", a adăugat el. „Acesta este punctul nostru forte! Trebuie să recunoaștem asta".

Pentru a înțelege această iubire fotbalistică la prima vedere, trebuie sa ne amintim de vara lui 2017. Rise of Europe după „remontada” suferită împotriva Barça, PSG decide să risipească mai mult de 400 de milioane de euro pe transferuri, pentru a-și repara cele două „fisuri”.  “Nemaivăzut!”.

Neymar ajunge în capitala Franței cu statutul de superstar, gata să preia echipa după epoca Messi-Ronaldo, în timp ce Mbappé ajunge cu eticheta de mare speranță. Dacă câștigarea campionatului mondial de către Les Blues în 2018 a înclinat balanța în favoarea „KM”, războiul dintre acești doi candidați declarat la Balonul de Aur nu a avut loc niciodată.

Cum să spun? Suntem deja în aceeași grupă de vârstă, și în afară de asta, împărtășim aceleași iluzii. Am ajuns sa facem glume împreună, dar și să vorbim sincer. Ne apreciem reciproc, și apreciem prezentul", a declarat Mbappé după ce calificarea în finală.

"Fiecare a rămas la locul lui, păstrând un respect reciproc. Ne distram mult!", A adăugat el.

 

„Nu este despre noi”

Uneori uităm de ideea de colectiv. Edinson Cavani, în ciuda statutului de golgheter în istoria PSG, a reușit să-și plătească datoriile până la plecarea sa în iunie.

Însă începând cu anul 2020, Neymar și Mbappé au reușit să se deschidă mai mult: întrețin  atmosfera care domnește în vestiar, își invită colegii la restaurant și  la diverse petreceri improvizate.

Ne-am îmbunătățit relația cu ceilalți. Suntem mai puțin concentrați pe noi.  Am reușit să creăm un context în care ne pasă mult mai mult de alții, pentru că am înțeles că împreună vom reuși să câștigăm și nu singuri”, a recunoscut Mbappé într-o declarație de presă.

Pentru a o da jos pe Bayern Munchen, marea favorită din finală, abilitatea lor de a se sacrifica a vrut să fie la fel de importantă ca realizările individuale, confirmă Valdo, fosta vedetă  a lui PSG, între 1991 și 1995:

"Este complicat pentru adversar, deoarece ai nevoie de cel puțin doi apărători pentru a-l bloca pe Neymar și alți doi pentru Mbappé. Prin urmare, doi jucători parizieni  sunt liberi, analizează el. Ei sunt cei care trebuie să ne ajute să câștigăm trofee".

Angel Di Maria - autorul unui adevărat recital împotriva lui Leipzig, cu un gol și două pase decisive, a înțeles deja acest lucru.  Ceea ce acreditează în continuare teoria trio-ului câștigător, este lipsa ofenselor la adresa „duo-ului de aur” al lui PSG.

 

Traducere de Anda Costiuc, după France24