Rugby Coronavirus: Jucători infectați, îndoliați, voluntari, eroi

chabal-dusautoir.jpg

Sebastien Chabal (stânga) și Thierry Dusautoir
Sebastien Chabal (stânga) și Thierry Dusautoir sunt faimoși foști internaționali francezi
Image source: 
https://www.beinsports.com/

Pandemia Coronavirus a afectat și lumea rugby-lui: mai mulți jucători au fost infectați, alții au pierdut apropiați care au sucombat la Covid-19, iar alții s-au oferit voluntar în combaterea efectelor acestui flagel planetar.  

Thierry Dusautoir (38 de ani, 80 se selecții) și Sébastien Chabal (42 de ani, 62 de selecții) sunt doi foști faimoși internaționali francezi care au anunțat luni pe televiziunea Canal + că au contractat Coronavirus.

"După cum vedeți, suntem destul de în formă. Personal, cred că am luat-o chiar la începutul blocadei. Am fost dărâmat timp de o săptămână bună, dar nimic prea grav în comparație cu tot ceea ce auzim și care ne afectează în jurul nostru”, a explicat Chabal.

"Am fost în aceeași situație ca și Sébastien. În jurul datei de 14 martie am avut simptome și am fost diagnosticat, deși nu am fost testat. Au trecut două săptămâni destul de obositoare. Dar acum totul este în regulă pentru mine și familia mea. În contextul actual, suntem destul norocoși ”, a spus Dusautoir.

Chabal și Dusautoir sunt nume de legendă în rugby-ul francez și mondial al ultimilor 25 de ani. Ambii, jucători de linia a III-a dar cu personalități complet diferite.

Denumit "omul cavernelor" datorită înfățișării sale cu păr și barbă lungă, Chabal a rămas în memoria amatorilor de rugby ca un jucător neînfricat, care s-a afirmat între altele și în Anglia unde a câștigat titlul de campion cu Sale Sharks. 

Dusautoir, născut în Coasta de Fildeș dintr-un tată franez și o mamă ivoriană, a fost primul jucător de culoare căpitan al echipei Franței, unul dintre cei mai buni placheuri din lume, care a inspirat respect universal în lumea jocului cu balonul oval prin disctincția și abnegația cu care a condus XV-le Cocoșului Galic, fiind la un pas de victorie la Cupa Mondială 2011 (7 - 8 în finala cu Noua Zeelandă). 

Alții nu au fost așa norocoși, acum trei zile un jucător amator din nordul Angliei, John Stead, a decedat ca urmare a îmbolnăvirii de Covid-19. 

Fostul căpitan al Țării Galilor, fundașul și aripa Gareth Thomas, a anunțat că o rudă apropiată a sa a murit din cauza Coronavirus. 

Thomas care este homosexual declarat și a dezvăluit în 2019 că este HIV-pozitiv se declară extrem de afectat.

tiu pe cineva care este înmormântat mâine și nimeni dintre noi nu poate merge, iar fiica mea lucrează în Serviciul Național de Sănătate (NHS) și sunt îngrozit de spaimă pentru ea." a spus Thomas

"Am toată această teamă în mine, așa că nu vreau doar să împărtășesc fericirea, vreau ca oamenii să vadă realitatea a ceea ce se întâmplă în lume acum." a adăugat el. 

Voluntari în NHS

Alții și-au oferit serviciile în sprijinul NHS, printre aceștia internaționalul galez, centrul Jamie Roberts (94 de selecții) revenit din Africa de Sud de la Stormers, care este absolvent de studii de medicină.


Jamie Roberts
Jamie Roberts a revenit la profesia de medic și își pune serviciile în slujba combaterii Coronavirus

"Deși nu am lucrat niciodată într-o clinică, m-am gândit că pot pune la dispoziție o pereche de brațe și un creier suplimentar pentru a ajuta la combaterea acestei provocări." a spus Roberts. 

"Niciunul dintre noi nu a mai trecut prin așa ceva. Oamenii văd în fiecare zi știrile despre oamenii care mor din cauza acestei boli și că acest număr crește." a adăugat el.

"M-am înregistrat să mă întorc în NHS ca fizioterapeut de respirație. Cred cu tărie că este important să punem toți umărul pentru a învinge acest virus!", a anunțat pe Twitter pilierul de origine sud-africană Petrus du Plessis, actualmente jucător la Glasgow Warriors, dar care a avut o carieră ilustră la Saracens în perioada 2010 - 2017. 

Dar poate cazul cel mai celebru este cel al flankerului internațional Maxime Mbanda care conduce ca voluntar o ambulanță la Parma în nordul Italiei, una dintre zonele cele mai afectate de Coronavirus. 

"Este imposibil să spun că nu îmi este frică. Pentru că mi-e frică. Dar știu că salvez oamenii și asta este cel mai important.", a spus Mbanda despre munca sa.