Euro 2020 amânat, complicațiile în lumea fotbalului rămân

minge.jpg

Image source: 
pixabay.com

UEFA a anunțat ieri amânarea Euro 2020 cu un an. "Nu existau multe alternative, a fost adoptată soluția cea mai simplă sau cea mai puțin problematică", a comentat Gazzetta dello Sport.

Iar ideea este că formatul acestui campionat european amânat „rămâne același, cu douăsprezece orașe gazdă”, adaugă ziarul spaniol Marca.

Cotidianul sportiv spaniol constată însă că UEFA va trebui să găsească un acord de program cu FIFA: acesta din urmă intenționa să organizeze Cupa Mondială a Cluburilor în vara anului 2021. Și nu doar UEFA are de negociat calendarul: Conmebol, federația sud-americană, a anunțat, de asemenea, amânarea cu un an a Cupei America, inițial programată să înceapă la 12 iunie 2020 în Argentina și Columbia.

ESPN, canalul sportiv american spune că amânarea Euro înseamnă că ligile interne europene, date și ele peste cap de coronavirus, sunt acum libere să își aranjeze programele așa cum doresc. UEFA a mai spus că a fost înființat un grup de lucru, cu participarea ligilor și a reprezentanților cluburilor, pentru a examina soluții calendaristice ce ar permite finalizarea sezonului.

Există însă numeroase complicații, observă publicația spaniolă AS. În mod evident, există o serie de probleme conexe care trebuie luate în considerare - contractele jucătorilor care expiră, drepturile TV și așa mai departe.

Și Le Figaro remarcă faptul că amânarea turneului final era o condiție esențială pentru cluburi și ligi spre a permite finalizarea campionatelor interne, în prezent întrerupte. Și pentru a nu torpila sănătatea economică a unui întreg sistem, dependentă de drepturile TV foarte profitabile. Au fost audiați puternicii Andrea Agnelli (Juventus), Karl-Heinz Rummenigge (Bayern München), Nasser al-Khelaïfi (PSG) și ceilalți.

Înghețate oficial de Aleksander Ceferin în faza optimilor, Liga Campionilor și Liga Europa se pot încheia, de asemenea - în formatul lor clasic sau în altul - odată ce autoritățile vor permite să se reia competițiile. Cei mai optimiști se așteaptă la începutul lunii mai. Dar nimic nu este mai puțin sigur, având în vedere răspândirea coronavirusului.