Rugby: Franța plătește din nou prețul indisciplinei în fața Scoției

haouas.jpg

Mohamed Haouas îl lovește cu pumnul pe Jamie Ritchie
Mohamed Haouas a primit cartonaș roșu pentru acest pumn dat lui Jamie Richie
Image source: 
BBC

Franța a pierdut șansa să câștige Turneul celor Șase Națiuni la rugby, fiind învinsă de Scoția la Edinburgh cu 28 - 17. Francezii au jucat mai bine de jumătate de meci în 14 după eliminarea pilierului Mohamed Haouas pentru lovire cu pumnul. 

Noua echipă a Franței antrenată de Fabien Galthie nu a reușit să scape de vechea meteahnă a indisciplinei care a scufundat de atâtea ori XV-le Cocoșului Galic. 

După trei victorii în primele trei runde, francezii au venit la Edinburgh cu gândul victoriei împotriva Scoției, în perspectiva partidei de acasă din ultima rundă cu Irlanda, care le-ar fi permis să câștige după o pauză de 10 ani Turneul și totodată Marele Șlem. 

Acest vis a început să se năruie în minutul 10 când flankerul Francois Cros a primit cartonaș galben pentru un placaj periculos asupra liniei a II-a scoțiene Grant Gichrist care a aterizat în cap. 

În cele 10 minute de superioritate scoțienii au marcat de două ori din penalitate prin mijlocașul la deschidere Adam Hastings care le-a adus avantaj  pe tabela de scor: 6 - 0. 

Dezavantaj numeric

Francezii au revenit în frunte printr-un superb eseu al aripii Damian Penaud, care a prins din zbor șutul de urmărire în diagonală perfect al mijlocașului la grămadă Antoine Dupont, eseu transformat de mijlocașul la deschidere Matthieu Jalibert: 6 - 7.

Sean Maitland
Sean Maitland a marcat două eseuri aproape identice în colț
Image source: 
Scottish Rugby Twitter

A urmat apoi momentul de nebunie din minutul 37: la o altercație între jucătorii celor două echipe Haouas l-a lovit cu pumnul în față pe flankerul Jamie Ritchie, iar arbitrul, după consultarea înregistrării video, nu a avut altă soluție decât să aplice litera regulamentului: cartonaș roșu.

Din lovitura de pedeapsă rezultată Hastings a readus Scoția în avantaj și cu ultima acțiune a primei părți, aripa Maitland a înscris eseu la colț, stabilind scorul la pauză: 14 - 7. 

În partea a doua superioritatea numerică și-a spus din nou cuvântul și Maitland a marcat un eseu aproape identic în același colț, transformat de Hastings.

Franța a replicat printr-o penalitate transformată de Jalibert, dar spre final, taloneurul Stuart Mc Inally a marcat al treilea eseu scoțian pe partea stângă, unde francezii erau rămași fără aripă, fiind obligați să scoată un jucător de pe liniile dinapoi pentru a acoperi  golul lăsat de Haouas pe înaintare, eseu transformat de Hastings. 

Precedentul Vahamahina

Francezii au marcat un eseu de consolare prin bravul lor căpitan, flankerul Charles Ollivon, transformat de Jalibert. Scor final Scoția 28 Franța 17.

Sebastien Vahaamahina primește cartonașul roșu
Sebastien Vahaamahina primește cartonașul roșu din partea arbitrului Jaco Peyper în meciul cu Țara Galilor
Image source: 
Sky Sports

La numai câteva luni după înfrângerea din fața Țării Galilor în sferturile de finală ale Cupei Mondiale din Japonia, când linia a II-a Sebastien Vahaamahina a fost eliminat din joc pentru lovire intenționată cu cotul a unui adversar, Franța plătește din nou prețul indisciplinei de care noul antrenor sperase să scape. 

Și nu doar Marele Șlem s-a evaporat, dar chiar și șansele de victorie finală sunt acum serios periclitate. Franța are 13 puncte în clasament, la fel ca și Anglia, care a învins Țara Galilor cu 33 - 30 sâmbătă la Londra și întâlnește pe 14 martie Irlanda la Paris, în timp ce meciul Italia - Anglia este amânat din cauza epidemiei de Coronavirus (ca și meciul Irlanda - Italia) și nu se știe când va fi jucat.

În orice caz, francezii trebuie să se întrebe dacă acest nou început al echipei naționale nu poate fi descris cu dictonul "Plus ca change, plus c'est la même chose"...