Rugby: "Conducerea federației trebuie să demisioneze" - Cristian Stoica

stoica_focsani.jpg

Cristian Stoica (primul din dreapta)
Cristian Stoica (primul din dreapta), este implicat în sprijinirea formării unui centru de excelență la Focșani
Image source: 
Cristian Stoica

Un fost internațional italian de origine română a cerut demisia în bloc a conducerii Federației Române de Rugby. Cristian Alexandru Stoica îl consideră pe președintele Alin Petrache principalul responsabil al declinului rugby-ului românesc. 

Cristian Alexandru Stoica (cunoscut ca Alessandro Stoica atunci când evolua sub culorile Azzurilor) este implicat de mai mulți ani în sprijinirea rugby-ului românesc la nivelul juniorilor.

El are o implicare substanțială la Focșani în formarea unui centru de excelență în rugby și recent a susținut acolo o conferință de presă alături de primarul orașului, Cristian Misăilă, și de președintele Asociației Județene de Rugby, Victor Istrate, fost vicepreședinte FRR.

"În ultimii 10 ani, actuala conducere a FRR, nu doar că nu a fost capabilă să crească nivelul rugbystic, dar nu a reușit nici măcar să mențină nivelul, înregistrând nereușite pe bandă rulantă ale selecționatelor de juniori, tineret și cel mai grav, fiind vinovată de necalificarea pentru prima dată în istorie a echipei naționale la un campionat mondial - Japonia 2019. Toate acestea au dat în străinătate un semnal de profund pesimism în privința resurselor de revenire a rugbyului românesc în elita internațională.

'Performanțele' din ultimii 10 ani ale FRR sunt în totală contradicție cu declarația de acum peste 10 ani a actualului președinte Alin Petrache, care afirma sus și tare că în maximum 10 ani ne vom bate de la egal la egal cu Franța…", a declarat Cristian Stoica cu acel prilej.

El a cerut conducerii FRR să urmeze exemplul Andreei Răducan care a demisionat de la conducerea Federației Române de Gimnastică în urma unor rezultate nesatisfăcătoare.

Alin Petrache răspunde

Am cerut o replică din partea președintelui FRR, Alin Petrache și am primit următorul răspuns:

Alin Petrache
Alin Petrache este criticat sever de Cristian Stoica

"Cu privire la domnul Stoica va pot spune în primul rând, și cel mai important, că mi-aș dori ca toți cei ce exprimă păreri referitoare la rugbyul românesc să fie cel puțin la fel de implicați efectiv în acesta, cum sunt și în activitatea de emitere de judecăți de valoare și critici, ar fi mult mai util pentru toată lumea.

După cum am precizat de fiecare dată, Federația Română de Rugby a primit și așteaptă mereu propunerile tuturor celor interesați de acest sport, avem suficiente canale de comunicare pe care acestea pot fi transmise spre analiză.

Domnul Stoica este binevenit oricând lângă noi pentru a sprijini sportul cu balonul oval, trebuie reținut însă că nu au existat până acum niciun fel de demersuri în acest sens din partea dânsului, dar avem convingerea că de acum încolo ne putem baza pe el în vederea optimizării activității noastre.

Își poate alege sectorul în care dorește sa activeze, se poate ocupa de o reprezentativă de juniori sau poate contribui la activitatea de formare și dezvoltare a federației, totul este să valorificăm practic și eficient împreună dorința dânsului de a face o schimbare." a declarat Alin Petrache la RFI.

Centru de excelență

Cristian Stoica, în vârsta de 43 de ani, a emigrat cu familia sa în Italia în 1990 și a jucat pe post de centru 71 de meciuri test pentru Italia în perioada 1997 - 2007, marcând 11 eseuri. 

Cristian Stoica
Cristian Stoica a jucat 71 de meciuri test pentru Italia
Image source: 
Twitter

El a evoluat la Narbonne, Castres și Montpellier în Franța și la Gloucester în Anglia, iar actualmente are o firmă de comerț internațional în Franța.

Cristian Stoica a stat de vorbă cu RFI și a detailat implicarea sa în sprijinirea rugby-ului românesc.

"Implicarea mea pentru a sprijini rugbyul românesc a fost și este necondiționată însă la federație nu am fost bin venit, motivele fiindu-mi necunoscute.

Din fericire, am găsit o poartă deschisă la Focșani unde autoritățile locale și-au asumat demararea proiectului de revigorare a rugbyului vrâncean.

Din discuțiile pe care le-am purtat cu primarul din Focșani, Cristian Misăilă, implicarea Primăriei Focşani va fi legată de investiţiile în modernizarea căminelor şcolare de la Liceele "Edmond Nicolau" şi LPS (liceu cu program sportiv), unde se vor caza elevi care pe lângă activitatea şcolară propriu-zisă, vor face sport de performanță (inclusiv rugby). Legat de reabilitatea Stadionului Tineretului din Focşani, preluat de câțiva ani de CNI (Compania Naţională de Investiţii), actele pentru începerea lucrărilor sunt finalizate, se așteaptă doar licitația care va desemna constructorul.

Dince am văzut la fața locului, primăria Focșani a pus bazele logistice pentru dezvoltarea sportului prin inițierea procedurii de transfer a celor două camine (P+3) sus-amintite, față de încă unul deja existent, care asigură împreună găzduirea a minim 600 de locuri pentru elevi sportivi - clasele V-XII. Aceste cămine se află în curtea a trei licee din oraș, respectiv Liceul nr. 4, Liceul nr. 1 si Liceul cu Program Sportiv. Scopul acestui demers al autorităților locale este acela de a asigura sportivilor cu calități fizice care provin din zonele limitrofe Focșaniului și nu numai, cazare, școală și bursa alimentară pentru a putea practica sportul de performanță. Din ce am înțeles, până la finalizarea procedurii și reabilitării celor două blocuri care are ca termen sfârșitul acestui an, clubul LPS Focșani va beneficia în avans de 150 de locuri de cazare, începând cu luna aprilie, când se termină reabilitarea la standarde europene a unui alt camin școlar în Municipiul Focșani.

De asemenea, mi s-a comunicat că LPS Focsani va beneficia de un stadion nou pentru rugby dotat cu 4.500 de locuri, care va fi gata până la finalul anului 2021. In prezent, acesta se află în faza avansată de proiectare împreună cu noul stadion de 8.000 locuri, destinat fotbalului.

Nu ascund faptul că din cauza dezinteresului FRR de a dezvolta centrul de excelență din Focșani prin risipirea de fonduri aiurea în proiectul falimentar al acelui centru de excelență de la Cornu care a dispărut peste noapte, lucru care ar fi fost in interesul rugbyului românesc în ansamblu, îmi doresc foarte mult să deschid negocieri cu cluburi din Franța și Italia care au academii (există mare interes în special pentru jucătorii de grămadă) pentru a finaliza cu succes acest proiect. Obligația principală a acestora, în afară de partea pecuniară consistentă, va fi de a detașa periodic instructori care să asigure pregătirea antrenorilor români și împreună cu aceștia, pregătirea tinerilor rugbiști.

Am aflat de la directorul LPS, că începând cu anul școlar 2020 ( din toamnă), în cadrul liceului vor fi funcționale încă 2-3 catedre de profesori antrenori, față de cea existent acum. În plus, la CSS Focșani va fi funcțională încă o catedră de rugby, față de una exista în prezent. Asigurarea dezvoltării centrului se va realiza cu un număr de 6 profesori-antrenori români la care se vor mai adăuga sezonier instructori/antrenori străini." a declarat Cristian Stoica la RFI.