Rugby Cupa Mondială: Africa de Sud - singura care a dansat în finală

africadesud_campioni.jpg

Image source: 
https://www.rugbyworldcup.com

Africa de Sud a câștigat pentru a treia oară Cupa Mondială la rugby după victoria 32 - 12 în finala. Jurnalistul Christian Thau a pronosticat victoria Springboks și a scris următorul comentariu în exclusivitate pentru rubrica Actualitatea în rugby a RFI. 

Cum se mai spune, după război mulți viteji s-arată! Așa ar putea interpreta unii comentariul meu despre finala Cupei Mondiale.

În fine pot spune că de la începutul turneului am fost convins că Africa de Sud va câștiga.

Înaintea meciului de deschidere Rusia - Japonia am răspuns sondajului ziariștilor de rugby (pe care l-am lansat în 1987 când lucram la revista Rugby World and Post) numind Anglia şi Africa de Sud ca finaliste, cu sud-africanii învingători cu 36-29.

Modul în care a câștigat Anglia semifinala, cu o prestație quasi-perfectă în fața unei echipe neo-zeelandeze care nu a reușit să intre în joc, i-a făcut pe mulți și mai ales presa britanică să creadă că va fi suficient ca Anglia să repete performanța superbă din semifinală pentru a-i învinge pe sud-africani, calificați in extremis în fața unei echipe galeze plină de resurse și bine pregătită.

Englezii au fost absenți

Vineri, în timp ce urmăream finala de bronz, am spus celor care mă ascultau ca după părerea mea, Anglia și-a jucat finala în fata Noii Zeelande, și că sud-africanii, autori ai unei prestații limitate și mediocre în semifinală, vor practica un joc complet diferit împotriva Angliei, singurul element comun fiind apărarea lor impenetrabilă.

Chris Thau

Așa a și fost, iar în minutul 4, după accidentarea pilierului dreapta Sinckler, când grămada engleză a fost spulberată de asaltul Springboks nu am mai avut nici o îndoială ca sud-africanii vor câștiga.

Se spune întotdeauna că doua meciuri de rugby, chiar jucate de aceeași echipă nu seamănă între ele.

E o veche zicală engleză care spune că "Pentru a dansa un tango, e nevoie de doi parteneri". Din nefericire azi la Tokio, numai unul din cei doi "dansatori" s-a prezentat în ring, adică pe teren.

Aș putea în final să mentionez și contributia neavenită a presei: cei numiți de antrenorul Angliei, Eddie Jones, suporteri cu mașină de scris. Presa britanică și-a pierdut capul, făcând din Angĺia invingători siguri, foarte asemămători cu presa din Noua Zeelandă care discuta CUM vor câștiga All Blacks, în loc de DACĂ.

Christian Thau este jurnalist de rugby, fost director al publicațiilor World Rugby