Rugby: echipele de club continuă în Europa în timpul Cupei Mondiale

spencer.jpg

Saracens 28 Harlequins 21
Ben Spencer (nr. 9) a marcat 23 din cele 28 de puncte ale Saracens îm meciul cu Harlequins
Image source: 
Petru Clej

În competițiile de club din Anglia, Franța și în liga celto-italo-sud-africană meciurile continuă în paralel cu desfășurarea Cupei Mondiale din Japonia. În campionatul Franței, echipele cu șansa a doua profită de absența jucătorilor plecați la RWC 2019. 

În Anglia cele 12 echipe din prima ligă au fost angrenate în ultimele patru săptămâni în faza grupelor din Premiership Cup, în care au fost împărțite în trei grupe de patru, din care se calificau în semifinale cele trei învingătoare plus cea mai bună echipă clasată pe locul al doilea. 

Din grupa 1 s-au calificat Sale Sharks, învingători cu 27 - 22 în deplasare cu London Irish, în timp ce din grupa 3 s-au calificat Exeter Chiefs, care au dispus de Bristol Bears cu 42 - 19. 

Celelalte două echipe calificate în semifinale au fost decise de meciul dintre campionii Angliei și ai Europei, Saracens, și Harlequins, care au 15, respectiv nouă jucători la RWC 2019 și care au folosit această competiție pentru a promova numeroși tineri formați în propriile academii. 

Campionii au obținut o victorie meritată, dar muncită, cu 28 - 21, 23 de puncte fiind marcate de mijlocașul la grămadă Ben Spencer (neselecționat în Japonia pentru echipa Angliei de antrenorul Eddie Jones) - două eseuri, două transformări și patru penalități. 

Până la urmă ambele echipe s-au calificat în semifinale, Harlequins pe primul loc în grupa 2, iar Saracens cea mai bine plasată echipă de pe locul al doilea.

În celelalte meciuri ale rundei finale s-au înregistrat scorurile: Gloucester 24 Bath 26, Leicester Tigers 22 Northampton Saints 31, Wasps 39 Worcester Warriors 6.

Semifinalele se vor juca între Sale Sharks și Saracens (31 ianuarie sau 1 februarie 2020), Exeter Chiefs și Harlequins (7 sau 8 februarie 2020) pe terenurile primelor echipe. 

Revelația Bayonne

Campionatul Franței, Top 14, din care lipsesc 82 de jucători convocați la Cupa Mondială, a ajuns la runda a șaptea, iar favoriții au fost cel mai greu loviți de aceste absențe.

Bayonne 28 Montpellier 24
Bayonne (în tricouri azurii) este revelația debutului de campionat în Franța
Image source: 

Așa se face că nou promovata Bayonne (cu internaționalul român Andre Gorin, fost Andrei Gorcioaia, în lot) a ajuns după patru victorii consecutive pe locul al treilea după Lyon și Bordeaux Begles.

Ultima performanță a lor a fost victoria cu 28 - 24 în fața lui Montpellier, echipa miliardarului Mohed Altrad, care are opt jucători în Japonia, față de numai trei pentru Bayonne.

Campionii en titre, Stade Toulousain, care au 11 jucători în Japonia, au dispus de Castres cu 36 - 15 și sunt abia pe locul al șaptelea în clasament. 

Meciurile acestei runde din Top 14 sunt în plină desfășurare sâmbătă și duminică.

În lia celto-italo-sud-africană, Guinness Pro14, ajunsă la runda a treia, s-au înregistrat rezultatele: Toyota Cheetahs 40 Munster 16, Dragons 14 Connacht 38, Leinster 40 Edinburgh 14, Scarlets 54 Zebre (cu pilierul Alexandru Țăruș titular) 10, Isuzu Sothern Kings 17 Ulster 42.