Rugby Cupa Mondială: Taifunul Hagibis încinge spiritele în Japonia

japonia_hagibis.jpg

Taifunul Hagibis
Echipa Japoniei s-ar putea califica la masa verde datorită taifunului Hagibis
Image source: 
Getty Images

Anularea unor meciuri de la Cupa Mondială de rugby din Japonia (RWC 2019) din cauza taifunului Hagibis a provocat aprinse dispute publice. Echipele cele mai nedreptățite sunt Italia și potențial Scoția.

Un sfârșit de săptămână în care erau programate ultimele șapte meciuri din cele patru grupe preliminare de câte cinci echipe riscă să arunce competiția într-un haos total, din cauza peturbărilor așteptate din partea celui mai puternc taifun în Japonia din ultimii 60 de ani. 

Două meciuri, Anglia - Franța în grupa C și Noua Zeelandă - Italia în grupa B, programate pentru sâmbătă au fost deja anulate și conform regulamentului World Rugby - federația mondială, în acest caz fiecărei echipe i se atribuie câte două puncte puncte pentru scorul declarat 0 - 0. Acestea sunt primele meciuri anulate vreodată în 32 de ani de când se dispută RWC.

Anglia și Franța erau deja calificate în sferturi de finală și prin acest rezultat englezii se clasează pe locul 1 în grupa C și vor întâlni Australia (foarte probabil locul 2 în grupa D), în timp ce Franța rămâne pe 2 în grupă și va juca cu Țara Galilor (foarte probabil locul 1 în grupa D). 

Rezultatul 0 - 0 în meciul Noua Zeelandă - Italia îi elimină însă pe Azzuri fără joc, ei rămânând cu 12 puncte, iar All Blacks, campionii mondiali ai ultimelor două ediții ale RWC se clasează pe primul loc cu 16 puncte în grupa B, urmați de Africa de Sud cu 15 puncte.

Italienii aveau o șansă teoretică de calificare în condițiile unei victorii asupra All Blacks, deși în cele 15 partide test disputate între cele două echie în ultimii 40 de ani All Blacks au ieșit de fiecare dată învingători, la diferențe cuprinse între șase și 98 de puncte. 

Fostul internațional englez Brian Moore, azi un respectat comentator, a scris pe Twitter că Noua Zeelandă ar fi refuzat să joace meciul amânat cu câteva zile pentru că aceasta le-ar fi scurtat perioada de pregătire a partidei din sferturile de finală care se joacă la sfârșitul săptămânii următoare, citând o sursa anonimă de la All Blacks.

Antrenorul campinilor mondiali, Steve Hansen s-a văzut nevoit să dezmintă o astfel de afirmație, dar căpitanul Azzurilor, Sergio Parisse, pentru care acesta urma să fie al 143-lea și ultimul meci test din carieră a fost foarte tăios în replica sa la anularea meciului: "Dacă Noua Zeelandă ar fi avut nevoie de patru sau cinci puncte din ultimul meci, acesta s-ar fi disputat cu certitudine".

Amenințări scoțiene

Situația cea mai dramatică și controversată însă este în grupa A, unde înaintea ultimelor două meciuri, Irlanda - Samoa de sâmbătă și Japonia - Scoția de duminică în clasament conduc gazdele cu 14 puncte, urmate de irlandezi cu 11 și scoțieni cu 10, singura grupă unde nu se cunosc încă cele două echipe calificate în sferturi.

Mark Dodson
Directorul executiv al federației scoțiene, Mark Dodson, a amenințat cu justiția în cazul unei eliminări la masa verde
Image source: 
Craig Watson

Meciul Irlanda - Samoa se va juca la Fukuoka, într-o zonă neafectată de taifun, dar pe un teren extrem de moale datorită ploilor abundente căzute, stadionul neavând acoperiș. 

Irlandezii sunt favoriți în acest meci și o victorie le-ar asigura locul 2 sau chiar locul 1 în dependență de rezutatul meciului Japonia - Scoția, care este programat la Yokohama, aflat în calea taifunului Hagibis. 

Dacă meciul ar fi anulat atunci cu cele două puncte Japonia s-ar clasa pe primul loc în grupă, foarte probabil urmată de Irlanda, iar Scoția ar fi eliminată, în sferturi japonezii urmând să întâlnească Africa de Sud, în timp ce irlandezii ar juca în sferturi cu All Blacks.

Scoția are însă șanse reale de caificare în caz de victorie împotriva Japoniei, dacă aceasta nu obține punct(e) bonus și o eliminare la masa verde ar fi total inacceptabilă.

Directorul executiv al Scotland Rugby, Mark Dodson, a cerut organizatorilor să găsească soluții alternative amânării meciului programat duminică de la 13:45 ora României, anularea fiind decisă cu cel mult șase ore înaintea orei programate, în caz contrar federația scoțiană rezervndu-și dreptul de a apela la justiție pentru a contesta eliminarea din competiție. 

"Nu vom permite ca Scoția să devină victimă colaterală a unei decizii luate în pripă", a afirmat Dodson provocând iritarea organizatorilor competiției.

Gazdele - între istorie și jenă

Antrenorul echipei Angliei și fost antrenor al Japoniei, Eddie Jones, a comentat acid amenințările federației scoțiene.

Jamie Joseph
Antrenorul echipei Japoniei, Jamie Joseph, spune că echipa sa dorește să joace meciul cu Scoția

"Este sezonul taifunurilor, deci mergeți în altă parte și acolo este sezonul teroriștilor. Știi ce se va întâmpla. Este sezonul taifulnurilor aici și va trebui să fii pregătit pentru asta.", a spus Jones

"Noi ne-am imaginat că s-ar putea întâmpla și, prin urmare, trebuie să acumulezi puncte în jocurile tale pentru a te pune în poziția potrivită în cazul în care s-ar întâmpla asta.", a adăugat Jones în remarcile sale care au stârnit furia suporterilor scoțieni. 

Gazdele, care au pentru prima oară șansa calificării în sferturile de finală la RWC, sunt într-o poziție oarecum jenantă, dar antrenorul Florilor de Cireș, neo-zeelandezul Jamie Joseph, a fost iritat de amenințările scoțienilor.

"Toți cei din tabăra noastră, jucători și personal, vor să joace meciul cu Scoția. Cu toții vrem să câștigăm dreptul de a fi considerați una dintre echipele de elită din lume. Este important pentru noi să ne trezim luni și să înțelegem că suntem o echipă demnă de primele opt sau nu suficient de bună. Echipa mea este motivată de a realiza ceva măreț, nu de a nu evita o s situație jenantă." a declarat Joseph. 

Meciurile pot fi jucate pe alte stadioane sau pe stadioane acoperite, dar mutarea e complicată logistic și în plus ar pune în pericol spectatorii ce ar trebui să se deplaseze în condițiile unor vânturi care pot atinge 250 de kilometri pe oră.