Rugby Cupa Mondială: Japonia la a treia victorie, Anglia în sferturi

Yu Tamura

Japonia a obținut a treia victorie în grupa A a Cupei Mondiale la rugby (RWC 2019) învingând Samoa cu 38 - 19. Anglia e prima echipă calificată în sferturile de finală după victoria cu 39 - 10 împotriva Argentinei în grupa C. Australia a învins Uruguay cu 45 - 10 în grupa D.

Pe stadionul din Toyota City în prezența unui public ultra-entuziast gazdele au început în forță și au condus cu 6 - 0 prin cele două penalități transformate de mijlocașul la deschidere, imperturbabilul YuTamura.

Samoanii au replicat imediat prin centrul Henry Taefu, care a egalat prin alte două penalități, diferența la pauză fiind făcută de eseul marcat de centrul Timothy Lafaele (născut în Samoa) transformat de Tamura care a mai înscris dintr-o penalitate, ca și Taefu. Scor la pauză Japonia 16 Samoa 9. 

În partea a doua samoanii au început mai bine, și după un schimb de penalități între Taefu și Tamura, cei care au marcat din eseu au fost tot japonezii prin excelentul număr 8, Kazuki Himeno, după un maul de margine, eseu transformat de Tamura. 

Samoanii au revenit la șapte puncte prin eseul lui Taefu pe care tot el l-a transformat, dar în ultimele 10 minute, purtați de public, japonezii au marcat cele două eseuri de care aveau nevoie pentru punctul de bonus ofensiv.

Primul prin aripa stângă Kenki Fukuoka (același care a marcat eseul victoriei istorice de săptămâna trecută împotriva Irlandei) în colțul drept și al doilea prin aripa dreaptă, japonezo-zimbabweanul născut în Africa de Sud, Kotaro Matsushima, în colțul stâng, al doilea eseu fiind transformat de Tamura. 

Scor final Japonia 38 Samoa 19  și japonezii trec pe primul loc în grupă cu 14 puncte, urmați de Irlanda cu 11 și Scoția cu 5. 

Cele două locuri calificative în sferturile de finală vor fi decise de meciurile Scoția - Rusia și în caz de victorie cu bonus a Scoției în acest meci de partidele din ultima rundă, Irlanda - Samoa și mai ales Japonia - Scoția. 

Anglia în sferturi 

Echipa Angliei a devenit prima echipă calificată în sferturile de finală după victoria cu 39 - 10 împotriva Argentinei în grupa C, ceea ce înseamnă că indiferent de rezultate, după trei victorii cu bonus și 15 puncte englezii nu mai au cum să piardă unul dintre primele două locuri în grupă.

Anglia 39 Argentina 10
Aripa Jonny May jubilează după marcarea primului eseu al englezilor în meciul cu Argentina

Momentul decisiv al partidei a avut loc în minutul 18 când linia a II-a Tomas Lavanini a primit cartonaș roșu în urma unui placaj cu umărul care l-a lovit în cap pe căpitanul englezilor, centrul Owen Farrell.

Arbitrul galez Nigel Owens nu a avut încotro și potrivit regulamentului și instrucțiunilor World Rugby pentru protejarea jucătorilor l-a eliminat din joc pe Lavanini.

Rămași în 14 Pumas au jucat cu curaj dar nu au putut stăvili jocul metodic pe înaintare al englezilor care au marcat șase eseuri primind doar unul. Scor final Anglia 39 Argentina 10.

Celălalt loc calificativ are toate șansele să revină Franței care a nevoie de o victorie în meciul cu Tonga care se joacă duminică de la 10:45 ora României. 

În grupa D, Australia a învins Uruguay cu 45 - 10, cel mai aplaudat eseu al meciului fiind unicul al uruguayenilor marcat cu două minute înainte de final de numărul 8 Manuel Diana.

Tot duminică de la 7:45 se joacă meciul Noua Zeelandă - Namibia din grupa B.