Rugby Cupa Mondială: Frații Barrett - un eseu fiecare - intră în istorie

De la stânga la dreapta: Jordie, Scott și Beauden Barrett

Noua Zeelandă a învins Canada cu 63 - 0 în grupa B a Cupei Mondiale la rugby (RWC 2019) din Japonia, iar cei trei frați Barrett - Beauden, Jordie și Scott - au marcat fiecare câte un eseu pentru All Blacks, o premieră istorică. Franța a învins Statele Unite cu 33 - 9 în grupa C. 

Așa cum era de așteptat, campionii mondiali ai ultimelor două ediții ale RWC nu au întâmpinat prea mari probleme în fața canadienilor, evenimentul cel mai aștetptat fiind evoluția celor trei frați - primul trio de acest gen care începe un meci din Cupa Mondială. 

Precedente au existat în 1995 când Elisi, Manu și Fe’ao Vunipola (acesta din urmă tatăl fraților Mako și Billy Vunipola, prezenți în lotul Angliei la RWC 2019), au jucat pentru Tonga, iar în 2015 Ken, Tusi și George Pisi au jucat pentru Samoa. 

Aceasta este însă prima oară când un trio de frați încep jocul ca titulari - Beauden fundaș, Jordie aripă și Scott linia a II-a. 

Nu numai că au început jocul în primul XV, dar fiecare dintre cei trei frați a marcat câte une eseu - o treime din cele nouă marcate de All Blacks. 

Și ei ar fi putut marca și mai multe eseuri, într-una dintre combinații balonul a circulat de la Jordie la Beauden și apoi la Scott care a fost însă placat la doar câțiva metri de but, apoi același Scott a scăpat balonul în but înainte de a-l culca în eseu, iar Beauden, după o cursă de 50 de metri, a scăpat balonul din brațe la câțiva metri de butul canadian fără ca vreun adversar să-l atingă.

Familie numeroasă

De altfel All Blacks au făcut în total 19 greșeli de mânuire a balonului, care este foarte alunecos datorită umidității extreme din Japonia, căpitanul canadienilor, Tyler Ardron, care joacă la Chiefs în Noua Zeelandă, a asemuit balonul cu o bucată de săpun.


Familia Barrett
Familia Barrett este probabil cea mai de succes în rugby-ul mondial
Image source: 
Hannah Peters/Getty Images AsiaPac

Pe lângă cei trei All Blacks în familia Barrett mai sunt doi băieți - Kane cel mai vârstnic, care e retras din activitate și Blake, care joacă la nivel de amtori, precum și trei fete. 

Beauden care joacă de obicei mijlocaș la deschidere, dar acum a trebuit să cedeze acest post lui Richie Mounga, a fost declarat în doi ani consecutivi, 2016 și 2017, cel mai bun jucător de rugby al lumii. 

În primul meci al zilei Franța a învins Statele Unite cu 33 - 9, dar francezii s-au desprins abia în minutul 67, când scorul era 12 - 9, marcând trei eseuri transformateîn 10 minute.