Rugby Cupa Mondială: Cum se prezintă favoriții după prima rundă

haka.jpg

All Blacks și ritualul Maori Haka
All Blacks rămân favoriții numărul 1 ai Cupei Mondiale din Japonia
Image source: 
Getty Images

La Cupa Mondială din Japonia (RWC 2019) s-au consumat cele opt mecuri ale primei runde din grupele preliminare. Acum se pot trage primele concluzii cu privire la raportul de forțe dintre principalii favoriți.

Cel mai așteptat meci a fost cel din grupa B, dintre campioana mondială en titre, Noua Zeelandă, și Africa de Sud, pe care mulți îl vedeau ca o posibilă finală a RWC 2019, încheiat cu victoria All Blacks cu 23 - 13. 

Cu această victorie, neo-zeelandezii au revenit pe prima poziție în clasamentul World Rugby, cedată pentru două săptămâni Irlandei, și au arătat de ce ei rămân principalii favoriți la câștigarea a ceea ce ar fi o performanță unică - a treilea titlu mondial consecutiv. 

All Blacks au dat dovadă de eficiența lor tradițională și au încheiat practic conturile într-un interval de cinci minute la mijlocul primei părți a partidei când au marcat 17 puncte fără replică, dovedind că de fiecare dată când sunt amenințați știu să apese pe accelerator și să se desprindă, de data aceasta prin contribuția cuplului de distribuitori, Richie Mounga la numărul 10 și Beauden Barrett la numărul 15.

Irlanda, clasată acum pe locul 2 în clasamentul World Rugby, a obținut o primă victorie impresionantă, 27 - 3, cu Scoția în grupa A, printr-un control impecabil al pachetului de înaintași și o apărare complet etanșă. 

Anglia și Australia - neconvingătoare

Anglia, Țara Galilor și Australia au obținut victorii scontate cu Tonga, Georgia și Fiji respectiv, dar în timp ce galezii au demonstrat o coerență remarcabilă, englezii nu au convins, iar australienii au trebuit să aștepte o oră pentru a prelua conducerea pe tabela de scor, pe fondul oboselii insularilor din Pacific. 

Australia 39 Fiji 21
Australia (în galben) a trebuit să aștepte o oră pentru a prelua conducerea pe tabela de marcaj în meciul cu Fiji
Image source: 
Getty Images

Cel mai echilibrat meci a fost cel dintre Franța și Argentina, încheiat cu victoria echipei Cocoșului Galic, 23 - 21, după o evoluție caracteristică: francezii au fost sublimi în prima jumătate și au frizat ridicolul după pauză, obținând victoria printr-un drop-goal cu 10 minute înainte de final. 

Japonia a învins Rusia cu 30 - 10 în meciul inaugural al RWC 2019 și poate concura serios Scoția pentru calificare din grupa A, în timp ce Italia a învins Namibia cu 47 - 22 în grupa B, dar Azzuri au foarte puține șanse de calificare în grupa cu Noua Zeelandă și Africa de Sud. 

Ultimele patru echipe din cele 20 prezente la RWC 2019 care vor intra în competiție săptămâna aceasta vor fi Samoa, Statele Unite, Uruguay și Canada - cu șanse minime de calificare în primele opt.  

 
Ascultați relatarea editorului rubricii știri din rugby, Petru CLEJ