Rugby: Revenire senzațională - "Gorgodzilla" răspunde la apelul Lelos

mamuka_gorgodze.jpg

Mamuka Gorgodze
Mamuka Gorgodze s-a retras din activitatea internațională în 2017, dar revine pentru Cupa Mondială
Image source: 
https://www.rugbyworldcup.com

Fostul căpitan al echipei Georgiei, Mamuka Gorgodze, a răspuns apelului antrenorului Milton Haig și a revenit din retragere internațională pentru a juca la Cupa Mondială din Japonia care începe pe 20 septembrie. 

În vârstă de 35 de ani, Gorgodzilla, cum este poreclit vigurosul înaintaș georgian, a fost convocat la lot fără ca el să fi jucat niciun meci pentru Lelos după retragerea sa oficială din martie 2017, când Georgia a fost învinsă la București de România cu 8 - 7. 

Gorgodze poate juca atât în linia a doua, cât și în linia a treia a grămezii și actualemente evoluează la Toulon în prima ligă a Franței, echipă cu care a câștigat Cupa Campionilor Europeni în 2015, el jucând și la Montpellier ăntre 2005 și 2014. 

Aceasta va fi a patra apariție a lui Gorgodze la un turneu final al Cupei Mondiale, prima fiind în 2007, el acumulând 71 de selecționări pentru Lelos și deține recordul de eseuri marcate - 25. 

Antrenorul neo-zeelandez Haig, care se va tretrage din funcție după opt ani la conducerea tehnică a Lelos, a făcut apel la Gorgodze în ultimul moment datorită unor accidentări în pachetul de înaintași, dar și datorită evoluției dezamăgitoare a echipei în cel mai recent meci de pregătire cu Scoția, primul jucat la Tbilisi împotriva unei echipe din primul eșalon mondial, pierdut cu 10 - 44. 

Gorgodze, care are 1,96 m și 118 kg, este cunoscut pentru angajamentul său fizic total, dar și pentru calitățile sale de lider, care l-au făcut respectat nu doar în Georgia, ci și pe plan internațional. 

Momente memorabile

Amatorii rugby-ului din România își amintesc de prezența sa în fruntea Lelos în tradiționalele meciuri cu Stejarii, cel mai memorabil fiind cel de la Cupa Mondială din 2011 din Noua Zeelandă când Georgia a câștigat cu 25 - 9, iar Gorgodze a marcat singurul eseu. 

România - Georgia la Cupa Mondială din 2011
Gorgodze a marcat singurul eseu al meciului România - Georgia la Cupa Mondială din 2011
Image source: 
World Rugby

La Cupa Mondială din 2015 Gorgodze a fost declarat omul meciului în partida cu Noua Zeelandă, care avea să devină campioană mondială, pierdut de Lelos cu 10 - 43, memorabilă fiind reacția sa de surprindere spre finalul meciului când a fost anunțată desemnarea sa. 

Georgia s-a calificat de drept pentru Cupa Mondială din Japonia, obținând două victorii în 2015 și clasându-se pe locul al treilea în grupa preliminară.

Anul acesta calificarea directă va fi mult mai dificilă pentru Lelos, ei făcând parte din grupa D alături de Țara Galilor și Australia - favorite pentru calificarea în sferturi - Fiji și Uruguay. 

Foarte probabil că meciul decisiv pentru calificarea directă la Cupa Mondială 2023 va fi cel cu Fiji, actualmente locul 9 în clasamentul World Rugby, unde Georgia se află pe poziția a 12-a.