"Rugby-ul românesc trece printr-o criză nemaiîntâlnită"

csm.jpg

CSM București
Echipa de rugby CSM București a fost desființată la numai un an după câștigarea Cupei României
Image source: 
CSM București Facebook

Clubul Sportiv Municipal București (CSM) a anunțat desființarea echipei de rugby, la numai un după câștigarea Cupi României. Este doar unul dintre semnele unei crize severe în care se afundă jocul cu balonul oval în România. 

Echipa de rugby CSM, finanțată de Primăria Capitalei, a căzut victimă situației bugetare precare a municipalității, alături de echipa de volei, care a avut aceeași soartă. 

Lotul cuprindea numeroși internaționali, români și străini, care acum vor trebui să-și caute alte echipe, în condițiile în care campionatul intern abia mai supraviețuiește. 

Președintele Federației Române de Rugby (FRR), Alin Petrache, considerat un apropiat al CSM, a emis un comunicat din care cităm:

"Dincolo de drama colectivă pe care o astfel de veste o provoacă, ne gândim la dificultățile individuale ale celor care au crezut în acest proiect și s-au luptat pentru el, sportivi și membri ai staff-ului deopotrivă. Acești oameni s-au văzut fără loc de muncă și cu perspective extrem de limitate de a găsi unul în viitorul apropiat din cauza momentului la care se face acest trist anunț. Acești oameni au crezut în ceva, au avut răbdare, au găsit soluții, s-au adaptat, totul pentru ca secția de rugby să își continue activitatea, pentru că avea toate argumentele pentru a-și sustine obiectivele de performanță setate. Acești oameni merită mai mult decât o decizie seacă legată de bugete și felul în care ele sunt administrate. Istoria acestui club și fanii săi merită să înțeleagă măcar cum s-a luat această decizie, de ce a fost luată acum, la jumătatea anului calendaristic, chiar înaintea debutului unui nou sezon competițional. Rugbyul românesc merită să afle măcar acum de ce își pierde una dintre echipele de top, când toată lumea încearcă să progreseze și să se dezvolte.

Alin Petrache

Federația Română de Rugby, indiferent cât și-ar dori, are posibilități limitate de a-și susține membrii afiliați. Îi putem sprijini cu experiența noastră practică, le putem pune la dispoziție echipamente de pregătire și oameni specializați, le oferim permanent suportul nostru în demersurile lor la nivel local și național, însă nu îi putem finanța, așa cum își închipuie multă lume în mod eronat. Vom continua să fim alături de fiecare echipă de rugby din România, cu toate resursele pe care le avem, găsind că sunt fiecare în parte și toți împreună extrem de importanți pentru sportul cu balonul oval. Sperăm ca această importanță să fie suficient de evidentă și pentru factorii decizionali, capabili de gândire strategică în perspectivă și apți să gestioneze domenii care au nevoie să crească frumos, constant, depinzând de corectitudinea hotărârilor luate.

Ne temem că o astfel de hotărâre să nu fie precedentul negativ pe care sa il folosească abuziv alte entități în vederea desființării altor echipe, de la diverse discipline sportive. Nu avem voie să ne resemnăm în fața celor care, cu deplină seninatate, decid să dărâme dintr-o singură lovitură ceea ce alții s-au străduit să construiască în ani de muncă. Ceea ce există clădit în sport deja este un bun național ce merită protejat și potențat, nu anulat dintr-o semnatură, cu usurința celui care uită istoria și ignoră viitorul." a spus Alin Petrache.

Dar desființarea echipei CSM nu reprezintă singurul fapt alarmant din rugby-ul de club românesc: două dintre cele șapte echipe rămase în competiție, Tomitanii Constanța și Universitatea Cluj, au anunțat că nu pot face deplasarea, tot din motive financiare, pentru meciurile din Cupa Ronâniei, la Baia Mare și Constanța, respectiv, pierzând meciurile prin forfait.

"Având în vedere căci datele prezentate în media Constanța nu sunt reale în legătură cu deplasarea echipei noastre U-Rugby pe malul mării, invocând că ar fi probleme financiare, dorim să dezmințim acest lucru și că am făcut demersurile și pașii normali în scris către FRR să se amane etapa întrucât locurile de cazare pe litoral în plin sezon nu sunt disponibile. Astfel stând faptele reale, rugăm pe cei care nu au avut informațiile corecte să dezmintă la rândul dumnealor știrile false precum U-Cluj nu poate face deplasarea din anumite motive nefondate.", a ținut să precizeze ulterior președintele secției de rugby a U Cluj, Neculai Nichitean.

La acestea se adaugă provizoratul la cârma echipei naționale, Stejarii, penultimul și ultimul loc pe care s-au clasat la campionatul european echipele U20 și U18 respectiv, retrogradarea din prima grupă valorică europeană la rugby 7 a echipei masculine - toate anul acesta - care vin după descalificarea anul trecut a Stejarilor de la Cupa Mondială care începe lua viitoare în Japonia.

I-am cerut președintelui FRR, Alin Petrache, o opinie cu privire la toate acestea. 

"Și eu aș dori cu voia dumneavoastră să facem un articol frumos despre rugby-ul românesc în care să promovăm și lucrurile importante care se întâmplă în fenomenul rugbystic românesc, atragerea copiilor și a părinților lor către frumosul nostru sport care se bazează pe trecut, prezent și viitor, nu doar pe lucrurile rele care se întâmplă zi de zi în societatea românească, social-economică, care mai apoi se rasfrâng și asupra sportului cu balonul oval.

Vreau din partea unui bun cunoscător al rugby-ului cum bine sunteți și un gazetar cu experiența să scoatem și bucuria valorilor profund rugby-stice în evidență, nu numai goana unui jurnalist după negativ. Vă aștept cu drag săptămâna viitoare să facem acest interviu.", a fost răspunsul președintelui Petrache. 

L-am rugat să trimită răspunsul în scris, neputând să mă deplasez la București, dar nu am primit acest răspuns.

"Totul este politic"

Am cerut mai multe opinii cu privire la situația actuală a rugby-ului românesc. Am început cu căpitanul Stejarilor, flankerul Mihai Macovei, jucător la Colomiers, în liga a doua a Franței.


Căpitanul Stejarilor, Mihai Macovei
Mihai Macovei este căpitan al Stejarilor
Image source: 

"După cum se vede situația rugbyului românesc nu este una roză, mai ales după desființarea echipei CSM, unde FRR nu are vină.

Totul este politic, la fel puteau să desființeze echipa de handbal, care a avut aceleași rezultate în sezonul trecut ca și cea de rugby. Cu siguranță e un minus pentru campionatul românesc.

Din câte știu eu echipa națională are antrenor pe Marius Tincu.

Rezultatele U20 și U18 într-adevar sunt slabe, dar aici nu sunt de vină băieții, am urmărit ultimul Campionat European și chiar avem potențial. Cu o schimbare de strategie din partea FRR putem progresa în viitorul apropiat.

Sevens au un antrenor total depășit, părerea mea, care a dat "chix" la toate echipele de club și toate loturile naționale și, cu o selecție făcută pe prietenii, nu aveam cum să reușim.", este de părere Mihai Macovei.

"Viitorul e sumbru"

Un alt internațional cu experiență este mijlocașul la grămadă Florin Surugiu, care joacă la Steaua București.

"Îmi pare rău de tot ce se întamplă în sportul românesc, nu numai în rugby. Viitorul e sumbru și nu este normal ce se întâmplă.

Doar vorbim că facem și nimic nu se întâmplă. Totul este politic, totul depinde de stat, nu sunt sponsori, nu avem un management sănătos, totul se rezumă la bugete și nu este nimic pe termen lung.

Azi înființăm un club și mâine dispar două. Am ajuns să nu știm dacă în weekend jucăm meciul sau nu că poate echipa adversă nu-și permite minimum pentru o deplasare și după aceea ne întrebăm de ce nu suntem la Cupa Mondială.

Asta e realitatea, cupele mondiale, jocurile olimpice vor fi istorie pentru România.", afirmă Florin Surugiu.

"Degringoladă socială"

Un fost internațional din perioada de glorie a rugby-ului românesc, anii '60 - '70, jucătorul de linia a II-a, Constantin Șerban, este foarte direct:

Meciul România - Franța din 1968
Constantin Șerban a fost unul dintre cei mai buni săritori în margine, aici în meciul România - Franța din 1968, scor 15 - 14
Image source: 
Agerpres

Rugby-ul românesc trece printr-o criză nemaiîntâlnită. Este o reflectare a degringoladei sociale, iar modelul îl reprezintă frământările clasei politice care nu știe să-i facă față.

Înlocuirea oamenilor cu experiență cu tineri dornici de afirmare, dar fără experiență, peste tot, în toate sectoarele sociale, a dus la sincope care au creat degingolada.

Nu s-a respectat principiul “de la necunoscut la cunoscut, de la ușor la greu, de la simplu la compus” au crezut că merge, dar uite că viața le-a demonstrat că nu-i așa.

Prima greșeală, prin necinste, au pierdut calificarea la Cupa Mondială și de aici a început sfârșitul, Populația a reacționat și totul a scăpat de sub control.

Se știe că sportul juvenil trebuie finanțat de la bugetul de stat, prin Ministerul Educației, asta trebuie, ca FRR, prin pârghii subtile să asigure fondurile necesare pentru cei mici, să atragă multinaționalele prin mijloace de propagandă activă și să facă cunoscute, diferitelor structuri de putere cu responsabilități, chiar până la presedinție - rugby-ul nu este al lui ALIN PETRACHE, ESTE AL ROMÂNIEI!

Te dă afară pe ușă, intri pe geam, așa se apără interesul național. La noi bate zefirul - un vântuleț cald de primăvară, care mulțumește pe toată lumea, la toate nivelele de subordonare.

Desființarea echipelor de rugby este un sacrilegiu, o incompetență crasă, la nivel local și național. Când există voință, se poate – reînființarea echipei la Buzău, acolo cum s-a putut?

Cred că dictonul OMUL POTRIVIT LA LOCUL POTRIVIT, se confirm - cred că trebuie ca fiecare să-și ocupe locul potivit, să-și dea seama ca timpul lor a expirat.

"Situație tragică"

Comentatorul de rugby Cristian Frisk este și el pesimist.

Cristian Frisk

Sportul cu balonul oval din România a intrat pe o pantă descendentă al cărei finiș nu pare a fi prea apropiat. Eșecurile înregistrate pe linie de echipele naționale, necalificarea în premieră la Cupa Mondială de seniori sunt, se pare, principalele cauze ale acestei neverosimile căderi.

Peste toate, resursa umană care lucrează pentru rugby-ul românesc se subțiază valoric și cantitativ, pe zi ce trece. Ultimul contraexemplueste reprezentat de organizarea Cupei României și a Campionatului Național de rugby 7.

Cupa României are două grupe dezechilibrate, deoarece Constanța a fost dispusă în serie cu Timișoara, Baia Mare și Cluj-Napoca, nefiind capabilă să efectueze deplasări. De asemenea, Clujul a anunțat că nu are bani să ajungă la Constanța. În același timp, Steaua, Dinamo și Gloria Buzău concurează pentru un loc în finală, după ce CSM București a anunțat desființarea echipei de rugby.

Era mai simplu să fie dispusă CSM în grupa vestică, mai ales că zvonurile referitoare la neparticipare erau evidente. 

Campionatul Național de rugby 7 va programa trei etape în lunile august-septembrie, dar și alte două în martie 2020.

Revenind la CSM București, desființarea echipei de rugby a clubului patronat de municipalitatea Capitalei este un caz simptomatic pentru societatea românească.

Multe astfel de cluburi aflate sub tutela autorităților locale au fost considerate veritabile fabrici de ”spălat bani” ori de încărcat schemele de personal cu angajați mai mult sau mai puțin competenți și potriviți.

Efortul de a suporta aceste cheltuieli, adiacente presupusei performanțe, este direct corelat cu factorul politic.

Deci înființarea CSM București, implicit a echipei de rugby, este o consecință a deciziilor politice, nu a dorinței societății de a susține performanța sportivă. Desființarea secției de rugby de la CSM București reprezintă un exemplu în oglindă, dictat din birouri. 

Situația actuală este tragică pentru rugby-ul românesc, iar teama tuturor este că acesta reprezintă doar începutul.  

"Model falimentar"

Un membru al Club 16 al suporterilor Stejarilor, Robert Adam, scoate în evidență fundamentele șubrede ale rugby-ului românesc.

Robert Adam
Robert Adam critică modelul de organizare a rugby-ului românesc
Image source: 
Petru Clej

Modelul de organizare al rugbyului românesc, bazat pe finanțări publice impredictibile și administrate de persoane incompetente, dar conectate politic, duce la faliment. Toate cluburile sunt dependente de finanțare publică.

Popularitatea extrem de scăzută a sportului cu balonul oval face ca echipele de rugby să fie primele desființate de edili atunci când trebuie făcute economii bugetare.

Lipsa de viziune este flagrantă: nu se investește în juniori, în concluzie nu există o piramidă care să susțină rugby-ul profesionist.

Din păcate, nu se întrevăd premisele redresării. FRR este ca o navă amiral a unui convoi fără busolă, ducându-l spre un naufragiu inevitabil.