De ce a fost importantă Cupa Mondială la fotbal feminin

fotbal.jpg

Selecționera echipei naționale de fotbal feminin a SUA, Jill Ellis (centrul imaginii), după victoria împotriva naționalei Angliei, Lyon, 7 iulie 2019
Image source: 
REUTERS/Denis Balibouse via rfi.fr

Cupa Mondială feminină de fotbal s-a încheiat duminică seara, în Franța, cu victoria echipei Statelor Unite. Până aici, nimic surprinzător, americancele domină de mult timp acest sport. Totuși, ceva se schimbă...

”Niciodată de la crearea sa în 1991, Cupa Mondială feminină  nu a beneficiat de atât de multă publicitate”, constată postul francez de radio Europe 1.  Recordurile de audiență pentru fotbalul feminin au fost spulberate în multe țări, de la Anglia până la Italia sau Brazilia.

”Totuși, toate aceste vești bune nu ascund decalajul uriaș față de fotbalul bărbaților, atât în ceea ce privește salariile, cât și veniturile din sponsorizare. Calea către egalitate va fi foarte, foarte lungă”, auaugă postul de radio francez .

The Guardian explică dominația americancelor: nu este un accident, este un produs al politicilor publice

”În mare parte, rădăcinile succesului se găsesc în Actul privind modificările educaționale din 1972. Acesta a dus la promovarea feminismului pentru a închide o lacună legislativă ce permitea școlilor, colegiilor și universităților finanțate federal să facă discriminări pe sexe. Legea a transformat efectiv sistemul educațional american în cea mai de succes organizație de dezvoltare sportivă a femeilor din lume.

Povestea arată modul în care grupurile marginalizate pot beneficia de oportunități prin intermediul politicilor”.

Și, după cum constată revista de afaceri Forbes, în cele din urmă, este important pentru oameni să vadă o diversitate de femei care joacă fotbal.

”Sunt mult mai multe șanse ca tinerii să înceapă un sport dacă-i văd pe alții. Cu mai multe fete și femei care joacă fotbal, cu atât mai mult va deveni ceva normal, ceva obișnuit. O diversitate mai mare de jucători și echipe nu numai că va continua să ridice calitatea jocului, dar și să sporească impactul sportului și să convingă tot mai multe fete și femei să participe”.