Turul Franței 2019: start la Bruxelles în onoarea marelui Eddy Merckx

eddy_merckx_grand_depart.jpg

Start în Turul Franței 2019
Turul Franței va pleca anul acesta de la Bruxelles în onoarea marelui campion Eddy Merckx
Image source: 
www.letour.fr

Ediția 2019 a Turului Franței la ciclism ia startul sâmbătă de la Bruxelles, în onoarea marelui campion belgian Eddy Merckx, care a câștigat prima sa victorie în Marea Buclă acum 50 de ani. Favoriți anul acest sunt galezul Geraint Thomas și columbianul Egan Bernal. 

Le Grand Depart - Marea Plecare - are loc în orașul în a cărui suburbie s-a născut marele campion belgian, considerat cel mai mai mare ciclist din toate timpurile. 

Merckx a câștigat de cinci ori Turul Franței, la fel ca alți trei mari cicliști, Jacques Anquetil, Bernard Hinault și Miguel Indurain, dar el deține recordul de etape câștigate - 34, iar în două ediții, 1970și 1974, el a câștigat câte opt etape. 

Supranumit Canibalul pentru apetitul cu care își devora practic adversarii, Merckx, acum în vârstă de 74 de ani, este onorat de organizatorii celei mai mari competiții cicliste din lume, evenimentul sportiv anual care atrage cea mai mare audiență. 

Anul acesta experții și casele de pariuri au instalat doi favoriți la victoria finală în Marea Buclă ediția 106: galezul Geraint Thomas (33 de ani), câștigătorul ediției 2018, și tânărul său coechipier de la echipa Ineos, columbianul Egan Bernal (22 de ani). 

Cei doi au fost desemnați co-lideri ai Ineos, în absența cvadrulplului câștigător al Turului, englezul Chris Froome, care luna trecută au suferit un foarte grav accident, căzând și fracturându-și tibia, ceea ce-l va ține departe de competiții timp de cel puțin șase luni.

În ultimii șapte ani britanicii au câștigat șase titluri, pe lângă cele patru ale lui Froome și cel al lui Thomas de anul trecut, seria victoriilor britanice fiind deschisă în 2012 de Bradley Wiggins. 

Ascensiuni legendare

Anul acesta principalii concurenți la victoria finală pentru cuplul Thomas - Bernal vor fi danezul Jakob Fuglsang, olandezul Steven Kruijswijk, englezul Adam Yates și cuplul francez Thibaut Pinot - Romain Bardet, care fac o nouă tentativă de a câștiga Marea Buclă pentru țara gazdă pentru prima oară în 34 de ani. 

Geraint Thomas (stânga) și Egan Bernal
Geraint Thomas (stânga) și Egan Bernal - ambii de la Ineos - sunt favoriți la victoria finală
Image source: 
Getty Images

Pentru tricoul verde al sprinterilor mare favorit este slovacul Peter Sagan, iar pentru cel alb cu buline roșii al cățărătorilor favorit este francezul Julien Alaphilippe.  

Turul Franței 2019 va avea 21 de etape, cu o lungime totală de 3460 de kilometri și cu două zile de repaos. O etapă va fi contra-cronometru pe echipe, una contracronometru individual și șapte etape vor avea parcurs muntos, cinci dintre ele cu sosire la vârf. 

În program figurează, printre altele, legendarele ascensiuni pe Iseran (2770 de metri, cu cea mai înaltă șosea pavată din Europa), Galibier (2645 de metri), Izoard (2380 de metri) - toate trei în Alpi și Tourmalet (2115 metri) în Pirinei, cu sosire la vârf. 

Sosirea în etapa finală va avea loc pe 28 iulie la Paris pe Champs Elysees.