World Rugby abandonează proiectul unui Campionat al Națiunilor

world_rugby_logo.jpg

World Rugby
World Rugby nu a reușit să convingă toate federațiile din emisfera nordică
Sursa imaginii: 
World Rugby

World Rugby a abandonat proiectul unui Campionat al Națiunilor, proiectat pentru 2022, desfășurat anual, cu două divizii de câte 12 echipe. Proiectul s-a prăbușit din cauza opoziției vehemente a unor federații din emisfera nordică.

Forul mondial a, jocului cu balonului oval a fost nevoit să-și recunoască eșecul când a devenit clar că la termenul limită stabilit, 19 iunie 2019, acordul unanim necesar s-a dovedit de neatins.

Formatul propus era cu o ligă de elită, la care să participe echipele din Turneul celor Șase Națiuni - Țara Galilor, Anglia, Irlanda, Franța, Scoia și Italia, cele patru echipe din Rugby Championship - Noua Zeelandă, Africa de Sud, Australia și Argentina, la care să se adauge Japonia și Fiji. 

Propunerea includea 11 meciuri în total de fiecare echipă cu o primă fază cu câte șase echipe în Europa și restul lumii, câștigătoarea fiind determinată de un meci în luna noiembrie.

Campionatul Națiunilor era propus să se desfășoare în cei trei ani dintre două Cupe Mondiale și să prevadă retrogradare în liga a doua de 12 echipe.

Cu toate că finanțarea disponibilă era de peste șase miliarde de dolari anual, opoziția federațiilor din Irlanda, Scoția și Italia a scufundat proiectul World Rugby. 

Atașament pentru nivelul 2

Principala obiecție a acestor federații a fost principiul retrogradării/promovării, propus de World Rugby pentru a ajuta la ridicarea nivelului în țările Tier 2 - nivelul doi mondial. 

Bill Beaumont
Președintele World Rugby, Bill Beaumont, își declară atașamentul față de sprijinirea țărilor din eșalonul valoric 2 mondial
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Federațiile care se opun retrogradării sunt îngrijorate de diluarea nivelului Turneului celor Șase Națiuni, cea mai de succes competiție pe etape din lume, care deține recordul de spectatori pe meci cu o medie de 72000 înregistrată în ediția 2015.

"Noi rămânem atașați explorării unor căi alternative de întărire a semnificației, valorii și oportunității rugby-ului internațional pentru toate federațiile. Aceasta include atașamentul pentru națiunile emergente pentru a spori competitivitatea jocului în perspectiva unei posibile extinderi a Cupei Mondiale în 2027", a declarat președintele World Rugby, Bill Beaumont după anunțarea eșecului privind proiectul unui Campionat al Națiunilor. 

Formatul actual al Cupei Mondiale cuprinde 20 de echipe, dintre care 12 se califică de drept pentru ediția următoare - primele trei clasate din cele patru grupe ale turneului final - iar alte opt în urma calificărilor zonale. 

Următoarea Cupă Mondială începe în septembrie 2019 în Japonia, iar ediția 2023 va avea loc în Franța. Echipa României (locul 18 în clasamentul World Rugby) a fost descalificată pentru ediția 2019 din cauza folosirii unui jucător ineligibil.