Stejarii în America de Sud - turneu edificator sau plimbare inutilă?

brazilia_romania.jpg

Brazilia 21 România 22
Brazilia a ratat o victorie de prestigiu în fața României
Image source: 
Brazil Rugby Facebook

Echipa de rugby a României, Stejarii, a încheiat turneul din America de Sud, obținând două victorii în meciurile jucate cu Chile și Brazilia. Dar cât de util a fost acest tuneu? RFI a stat de vorbă cu mai multe persoane implicate în rugby. 

Stejarii au învins Chile (locul 29 în clasamentul World Rugby) cu 27 - 11 și apoi Brazilia (locul 26) cu 22 - 21, brazilienii ratând transformarea unui eseu cu ultima lovitură a meciului care le-ar fi adus o victorie de prestigiu. 

Echipa României rămâne pe locul 18 în ierarhia mondială, îmbunătățindu-și marginal scorul după aceste două victorii în deplasare.

Turneul are loc cu doar trei luni înaintea Cupei Mondiale din Japonia, la care România nu este calificată, pentru prima oară de la înființarea acestei competiții în 1987. 

Acest lucru a influențat și calitatea adversarilor disponibili pentru meciurile test din vara boreală, în număr de două și nu trei cum era obișnuința până anul trecut. 

Debutanți și veterani

Acum, obiectivul este calificarea la Cupa Mondială din 2023, iar în lot au fost incluși câțiva debutanți, dintre care se remarcă centrul Taylor Gontineac, care evoluează la echipa de tineret a lui Clermont Auvergne, recent învinsă în finala campionatului Franței. 

Mihai Macovei la grămadă
Mihai Macovei este flanker pe partea închisă și căpitan al Stejarilor
Image source: 
Brazil Rugby Facebook

Pe lângă aceștia însă au evoluat și mai mulți jucători cu experiență care vor avea 35 - 37 de ani peste patru ani. 

"Intențiile noastre sunt să mai venim la echipa națională, să ajutăm tinerii sa crească pe lângă noi, să construim un nou nucleu care să se califice la Cupa Mondială. Bineînțeles, atâta timp, cât jucăm la un nivel înalt", a declarat la RFI căpitanul echipei naționale, Mihai Macovei.

Deocamdată, Stejarii au încă un antrenor interimar, Marius Tincu, iar prelungirea acestui provizorat crează o incertitudine cu efecte negative.

"Tincu - departe de antrenorat"

Fostul antrenor al naționalei, Mircea Paraschiv, este extrem de critic la adresa lui Marius Tincu după acest turneu.

Christian Thau (stânga) și Mircea Paraschiv
Mircea Paraschiv cu Christian THAU la pe Stadionul Arcul de Triumf la București în septembrie 2018
Image source: 
Petru Clej

"La declarația lui Tincu "o victorie este o victorie"  nu mai pot spune nimic. Deja este jenant ce meciuri trebuie să jucăm în ultimul timp. Iar această declarație este a unuia care a antrenat echipa de junioare din satul în care locuiește în Franța. Este departe de antrenorat si de înțelegerea rugby ului actual.", a declarat la RFI Mircea Paraschiv. 

Am solicitat opinia lui Mariu Tincu și a președintelui Federației Române de Rugby, Alin Petrache, dar până acum nu am primit un răspuns.

"Jucătorii nu au personalitate"

"Turneul din America de Sud - după părerea mea, un turneu ales sa definească o echipă în stadiul de cunoaștere a potenței individuale, integrarea lor în jocul propus pentru viitoarea Rugby Europe International Championship si calificarea la viitoarea Cupă Mondială, atât pentru a crea un lot omogen, cât și modul cum gestionează antrenorul actual situația pentru a-l stabili pe post", este de părere fostul internațional Constantin Șerban.

Constantin Șerban
Constantin Șerban a jucat de 19 ori în naționala României în perioada 1964 - 1974
Image source: 
Constantin Șerban Facebook

"După mine turneul și-a atins scopul, a arătat valoarea de moment a jucătorilor, și ce trebuie făcut pentru viitor.

FRR trebuie să adopte o atitudine tranșantă cu privire la selecție, pregătire fizică și mai ales psihică - jucătorii nu au personalitate, le trebuie ,”OBRAZNICIE ÎN JOC”, mai mult curaj - cu ambele echipe americane românii nu au excelat - am văzut reținere în luarea unor hotărâri în atac, multe greșeli în apărare, lipsa unei tactici de joc adecvate (ce-o ieși) conducerea echipei în teren a lipsit cu desăvârșire.

După mine pregătirea fizică generală lipsește, ceea ce determină sincope în atac și apărare (oboseală și dezinteres), iar asta creează lipsa de pregătire.

Toate astea se obțin numai cu alergare, alergare, alergare timp de două săptămâni ca echipa sa se antreneze în HIPOXIE, ADICĂ LIPSĂ DE OXIGEN - efort cu cât mai puțin consum de energie."  adaugă Constantin Șerban. 

"Interimatul nu e benefic"

"Consider turneul sud-american unul potrivit pentru faza actuală de reconstrucție în care se află echipa națională, cu adversari buni.


Horia Ungur
Horia Ungur a fost organizatorul Club 16 - care grupează suporterii Stejarilor
Image source: 
Nelu STOEAN - Club 16 Facebook

Chile si Brazilia au progresat mult, mai ales Brazilia care este o națiune din ce în ce mai greu de învins, chiar de către vecinii săi cu cotă mai ridicată: Uruguay, SUA sau Canada.

Totuși, doar două meciuri în fereastra din iunie e mult prea puțin pentru noi în faza în care suntem.

Ar fi trebuit depuse mai multe eforturi în acest sens. S-a pierdut o bună oportunitate de a avea și alte înfruntari și de a testa și alți jucători din campionatul intern sau Federale 1 din Franța, spre exemplu.

De asemenea, prelungirea stării de interimat la conducerea echipei naționale nu e benefică. E nevoie de mai multă stabilitate și de un staff dedicat și mai numeros. Urmează ani grei de muncă pentru a spori valoarea și “adâncimea” echipei.", a declarat la RFI Horia Ungur, organizatorul Club 16 - care grupează suporterii Stejarilor.

Lacune grave de coeziune

Un alt suporter al Stejarilor, Robert Adam, este și el nuanțat în evaluarea turneului din America de Sud.

Robert Adam
Robert Adam este un suporter al Stejarilor cu spirit critic
Image source: 
Petru Clej

"Puținele resurse umane ale rugbyului românesc au fost împărțite între turneul sud-american și cel de calificare olimpică la rugby în 7.

Dacă meciul cu Chile a lăsat să se întrevadă unele perspective, cel contra Braziliei a revelat lacune grave de coeziune, disciplină tactică și pregătire fizică.

Stejarii se află de un an sub zodia interimatului, astfel încât nu este clar cum este abordată strategic campania pentru RWC 2023.

Ca aspect pozitiv, rămâne debutul lui Taylor Gontineac pe un post deficitar și experiența câștigată de alți jucători tineri.", este de părere Robert Adam.