Rugby: Anglia - Exeter, locul 1, Pro 14 - finala Leinster - Glasgow

chiefs_saints.jpg

Exeter Chiefs 40 Northampton Saints 21
Exeter Chiefs au terminat pentru al doilea an consecutiv pe primul loc în sezonul regulat
Image source: 
Exeter Chiefs Twitter

Exeter Chiefs au încheiat pentru al doilea an consecutiv pe primul loc în Gallagher Premiership - campionatul de rugby al Angliei. În liga celto-italo-sud africană finala se va desfășura între Leinster și Glasgow Warriors. 

Așa cum pronosticau experții încă dinaintea începerii campionatului Exeter și Saracens, finalistele Gallagher Premiership de anul trecutm s-au clasat pe primele două locuri în sezonul regulat. 

În ultima rundă Chiefs au învins acasă pe Northampton Saints, clasați în final pe locul patru, cu 40 - 21 și sâmbăta viitoare cele două echipe se vor întâlni din nou pe același teren în semifinala play off. 

Clasați pe locul al doilea, campionii de anul trecut Saracens au jucat cu echipa a doua (după victoria de săptămâna tecută în finala Cupei Campionilor împotriva lui Leinster) în deplasare cu Worcester Warriors și au pierdut cu 29 - 31, gazdele obținând victoria printr-o penalitate în ultimele secunde ale meciului. 

Saracens vor juca a doua semifinală pe teren propriu împotriva lui Gloucester, clasați pe locul al treilea și care au pierdut în ultima rundă în deplasare, 41 - 46 cu Sale Sharks.

Harlequins au ratat calificarea în semifinală, pierzând cu 25 - 27 în fața lui Wasps, penalitatea ratată de James Lang în ultimul minut costându-i pe Arlechini foarte scump.

Și Bath s-a calificat in extremis pentru Cupa Campionilor pe locul 6, obținând victoria cu 32 - 31 în deplasare a Leicester Tigers printr-un eseu transformat în ultimul minut.

În sfârșit Bristol Bears au învins în deplasare cu 19 - 12 pe Newcastle Falcons, echipă deja rertrogradată în liga a doua.

Clasamentul final al Gallagher Premiership ediția 2018 / 2019 arată astfel:

1. Exeter Chiefs 86 de puncte

2. Saracens 78

3. Gloucester 68

4. Northampton Saints 56

5. Harlequins 56

6. Bath 56

7. Sale Sharks 55

8. Wasps 51

9. Bristol Bears 51

10. Worcester Warriors 46

11. Leicester Tigers 41

12. Newcastle Falcons 31

Semifinalele vor avea loc sâmbătă 25 pe terenul primelor echipe:

Saracens - Gloucester (13:30 - 15:30 ora României)

Exeter Chiefs - Northampton Saints (16:30 - 18:30)

Finala irlandezo-scoțiană

Titlul în liga celto-italo-sud africană se va disputa între Leinster și Glasgow Warriors, cele două echipe valorificându-și în semifinale avantajul terenului propriu. 

Leinster - Glasgow Warriors finala Guinness Pro 14
Leinster și Glasgow și-au valorificat în semifinale avantajul terenului propriu
Image source: 

Leinster a trecut peste dezamăgirea înfrângerii de săptămâna trecută din finala Cupei Campionilor și a trecut de eternii rivali de la Munster cu 24 - 9.

După un joc relativ echilibrat în primele 40 de minute când conduceau cu 9 - 6, Leinster s-au desprins după pauză și prin cele două eseuri marcate de taloneurul Sean Cronin, după pasele ca de centri pe liniile dinapoi ale celor doi colegi de linia întâi, pilierii Cian Healy și Tadhg Furlong, și de aripa James Lowe, campionii en titre se califică din nou în finala Guinness Pro 14.

În cealaltă semifinală Glasgow Warriors au învins pe Ulster cu 50 - 20, marcând șapte eseuri și anunțându-se un adversar extrem de dificil pentru Leinster, mai ales că finala se joacă chiar la Glasgow, pe Celtic Park, sâmbătă 25 mai, de la 18:30 (20:30 ora României).