Rugby: Folau "a încălcat codul de conduită" prin afirmații homofobe

folau.jpg

Israel Folau
Israel Folau riscă să nu mai poată juca rugby
Image source: 
AAP: Dave Hunt

Internaționalul australian Israel Folau a fost vinovat de încălcarea Codului de Conduită a jucătorilor profesioniști de rugby prin afirmații considerate homofobe. Comisia de disciplină care l-a audiat nu a stabilit încă pedeapsa pentru Folau. 

"Comisia va solicita în scris observații din partea părților pentru a decide în privința sancțiunii. O nouă declarație va fi furnizată după ce comisia va lua decizia asupra sancțiunilor" a declarat Rugby Australia într-un comunicat marți, după o audiere care a durat trei zile, deși inițial era programată pentru o singură zi. 

Federația australiană de rugby a reziliat luna trecută contractul lui Folau, care este în vârstă de 30 de ani și a evoluat de 73 de ori sub tricoul naționalei - Wallabies - pentru care a marcat 37 de eseuri. 

Contractul cu Rugby Australia se cifrează la 4 milioane de dolari australieni pe patru ani (circa 2,5 milioane de euro), ceea ce face ca Folau să fie unul dintre cei mai bine plătiți jucători de rugby din lume. 

În luna aprilie Folau, care este un creștin practicant strict, a postat pe Instagram un mesaj în care spunea: """Bețivi, homosexuali, preacurvari, mincinoși, bărbați adulteri, hoți, atei și idolatri - Iadul vă așteaptă", iar apoi a refuzat să-și ceară scuze în pofida reacțiilor de protest, spunând că pentru el contează doar cuvântul lui Dumnezeu.

Folau a depus apel împotriva deciziei Rugby Australia, cerând o audiere și susținând că în contractul său nu erau precizați termenii în temeiul cărora a fost concediat. El s-a delcarat dispus să renunțe la rugby în favoarea convingerilor sale creștine

El nu este însă la primele declarații controversate cu privire la homosexualitate, el fiind deja avertizat de Rugby Australia anul trecut. 

Scandal în anul Cupei Mondiale

Folau este născut în Australia din părinți emigrați din Tonga și după declarațiile sale de luna trecută mai mulți jucători de origine din insulele Pacifice (Tonga, Fiji, Samoa) s-au solidarizat cu el, inclusiv internaționalul englez Billy Vunipola, care a fost apoi disciplinat de Federația engleză de rugby și de clubul său, Saracens. 

Israel Folau Twitter
Comentariul lui Israel Folau pe Twitter a declanșat un scandal de proporții
Image source: 
Israel Folau Instagram

Scandalul survine într-un moment extrem de nepotrivit, cu ceva mai mult de patru luni până la debutul Cupei Mondiale din Japonia, în contextul crizei rugby-ului australian, inclusiv din punct de vedere financiar. 

Antrenorul Wallabies, Michael Cheika, a spus că nu-l va selecționa pe Folau și acest lucru ar putea crea disensiuni în lotul australian. 

Între timp și Federația de rugby league (rugby în 13) a exclus posibilitatea revenirii lui Folau la sportul care l-a consacrat și care este mai popular în Australia decât rugby union (rugby în 15). 

Comentatorii atrag atenția însă că și în eventualitatea unei sancționări a lui Folau cazul ar putea trena alte luni sau chiar ani de zile, dacă jucătorul contestă decizia federației în justiție și un astfel de scandal ar fi ultimul lucru de care ar avea nevoie acum rugby-ul australian.