Rugby: Saracens 38 Exeter Chiefs 7 - un derby cu privirea spre viitor

dom_morris.jpg

Saracens 38 Exeter Chiefs 7
Tânărul Dom Morris a marcat două eseuri pentru Saracens
Image source: 
Petru Clej

Saracens au învins pe Exeter Chiefs cu 38 - 7 în derby-ul campionatului Angliei la rugby, dar cele două echipe erau deja calificate în semifinalele play-off. În Franța în Top 14 calificate direct în semifinale sunt Stade Tolousain și Clermont Auvergne.

Marile favorite ale Gallagher Premiership și-au asigurat deja semifinale pe teren propriu așa că meciul lor diirect din penultima rundă a sezonului regulat și-a pierdut orice miză.

Ca urmare, antrenorii ambelor echipe și-au menajat jucătorii - mai ales Saracens care pe 11 mai dispută finala Cupei Campionilor Europeni împotriva lui Leinster la Newcastle - și au trimis în teren două garnituri tinere, cu 11 jucători formați în propria academie pentru gazde și 12 pentru oaspeți, din loturile de 23. 

În prima jumătate, deși au avut vântul în spate Chiefs nu au reușit să concretizeze dominarea categorică, mai mult, au încasat un eseu oarecum fortuit, balonul purtat de vânt a nimerit în brațele aripii Alex Lewington care după o cursă de 50 de metri a marcat aîntre buturi, iar mijlocașul la deschidere Max Malins a transformat, stabilind scorul la pauză la 7 - 0 pentru Saracens.

În partea a doua, cu vântul în spate, Saracens s-au desprins rapid, Lewington a mai marcat un eseu, iar următoarele trei eseuri ale gazdelor au aparținut celor doi centri proveniți din propria academie, Nick Tompkins și Dom Morris (două), în timp ce centrul Marcelo Bosch a transformat două eseuri înainte de a-i ceda locul lui Morris și mijlocașul la grămadă Tom Whiteley a transformat alte două și a adăugat și o penalitate.

Exeter au marcat doar în eseu prin flankerul Richard Capstick, transformat de mijlocașul la deschidere Gareth Steenson și au suferit cea mai severă înfrângere din acest sezon, singurl meci de campionat în care nu au acumulat niciun punct în clasament. 

Cele două echipe sunt favorite în semifinalele play-off pe teren propriu și comentatorii se așteaptă la o repetare a finalei din 2018 și 2016 dintre cele două echipe pe 1 iunie pe Stadionul Twickenham din Londra.

Cealaltă echipă calificată în semifinale este Gloucester care a învins pe Newcastle Falcons cu 28 - 19, pecetluind și retrogradarea acestora cu o rundă înaintea sezonului regulat. 

Pentru al patrulea loc calificativ în semifinale cele mai mari șanse le au Northampton Saints, care au învins pe Worcester Warriors cu 38 - 10, și Harlequins, 23 - 19 cu Leicester Tigers.

În celelalte două meciuri ale rundei a 21-a Bristol Bears și Sale Sharks au terminat la egalitate, 20 - 20, iar Bath a învins pe Wasps cu 29 - 17. 

În clasament pe primul loc se află Exeter Chiefs cu 81 de punctem urmați de Saracens cu 77, Gloucester cu 66, Northampton 56 și Harlequins 55.

Toulouse și Clermont calificate

Ocupantele primelor două locuri, Stade Toulousain și Clermont Auvergne și-au confirmat prin victorii concludente prezența în semifinalele Top 14, cu două runde înaintea finalului sezonului regulat.. 

Cheslin Kolbe
Fundașul Cheslin Kolbe a marcat două dintre cele 13 eseuri ale liderului în meciul cu Pau
Image source: 
Icon Sport

Toulouse a înregistrat scorul campionatului împotriva lui Pau (cu centrul Atila Septar intrat în minutul 61 pe teren), 83 - 6, marcând nu mai puțin de 13 eseuri, dintre care două prin fundașul sud-african Cheslin Kolbe, care a avut o prestație de excepție.

Clermont a trecut de Perpignan (cu internaționalul român de origine sud-africană Johan Van Heerden pe teren pe durata celor 80 de minute), echipă deja retrogradată, cu scorul de 35 - 13 (5 - 1 la eseuri). 

În derby-ul pentru evitarea celuilalt loc retrogradant, Agen (cu linia a II-a Adrian Moțoc rămas pe banca de rezerve) a învins în deplasare pe Grenoble cu 29 - 11 și și-a asigurat practic supraviețuirea în Top 14 pentru sezonul viitor.

În celelalte meciuri cu implicații pentru ocuparea locurilor 3 - 6 care dau dreptul la barajele play-off Lyon a depășit pe Bordeaux Begles (cu pilierul moldovean Vadim Cobîșaș titular) cu 34 - 10, La Rochelle a învins pe Toulon cu 30 - 21, în timp ce Montpellier (în puternică revenire) a învins în deplasare pe Castres cu 12 - 9.

Derby-ul parizian Racing 92 - Stade Francais a luat sfârșit cu victoria oaspeților cu 27 - 23.

În clasment după 24 de runde conduce Toulouse cu 89 de puncte, urmată de Clermont cu 82, Lyon 70, La Rochelle 66, Castres 65, Racing 92 64.

Benetton la un pas de surpriză

În Liga celto-italo-sud africană sâmbătă a fost faza sferturilor de finală din care au ieșit învingătoare echipele care au jucat pe teren propriu, Munster (15 - 13 cu Benetton Treviso) și Ulster (21 - 13 cu Connacht). 

Munster 15 Benetton 13
Ratuva Tavuyara a marcat singurul eseu al meciului Munster - Benetton
Image source: 

Din nou în acest sezon de excepție italienii au jucat excelent fiind la un pas de victorie și numai o penalitate cu trei minute de final transformată de JJ Hanrahan le-a adus victoria in extremis irlandezilor. 

De remarcat că singurul eseu al meciului a fost marcat de aripa Ratuva Tavuyara pentru Benetton, care va participa în sezonul viitor la Cupa Campionilor Europeni. 

În semifinalele Guinness Pro 14 se vor întâlni Glasgow Warriors și Ulster (17 mai, 21:35 ora României), a doua semifinală fiind eternul derby irlandez Leinster - Munster (18 mai, 17:00). 

Până atunci însă, la sfârșitul săptămânii sunt programate la Newcastle finalele europene:

Challenge Cup: Clermont Auvergne - La Rochelle Atlantique (10 mai, 21:45)

Cupa Campionilor: Saracens - Leinster (11 mai, 17:00)