Rugby: Australianul Israel Folau concediat pentru afirmații homofobe

israel_folau.jpg

Israel Folau
Israel Folau este dispus să renunțe la un salariu uriaș în schimbul exprimării publice a convingerilor sale religioase
Image source: 
Getty Images

Internaționalul Israel Folau a fost concediat de Federația Australiană de rugby pentru comentarii homofobe făcute pe rețelele sociale pe internet. Folau, care este profund religios, nu era la prima controversă de acest fel 

Federația Australiană de Rugby a emis un comunicat prin care anunță rezilierea contractelor cu Folau atât pentru echipa națională - Wallabies - cât și pentru echipa de club NSW Waratahs, care este subvenționată de forul conducător. 

"În urma evenimentelor de anul trecut, Israel a fost avertizat în mod oficial și în mod repetat despre așteptările de la el ca jucător pentru Wallabies și NSW Waratahs în ceea ce privește utilizarea mediei sociale și el nu a reușit să-și îndeplinească aceste obligații. I s-a explicat că orice postare sau comentariu care este în vreun fel lipsită de respect față de oameni din cauza sexualității lor va conduce la acțiuni disciplinare", se spune într-un comunicat al lui Rugby Australia.

Folau are 48 de ore la dispoziție să accepte decizia federației sau să ceară o audiere în temeiul Codului de Conduită.

Scandalul a fost declanșat de o postare pe Instagram de săptămâna trecută.

"Bețivi, homosexuali, preacurvari, mincinoși, bărbați adulteri, hoți, atei și idolatri - Iadul vă așteaptă", scria Folau care chiar după declanșarea unei furtuni de proteste nu a dat niciun pas înapoi, spunând că el urmează cuvântul Bibliei. 

"În primul rând și în primul rând, acum trăiesc pentru Dumnezeu. Orice vrea El să fac, cred că planurile Lui pentru mine sunt mai bune decât orice îmi pot imagina. Dacă asta înseamnă să nu continui să joc, așa să fie", a spus el duminică după participarea la slijba religioasă.

Potrivit unui site neo-zeelandez, Folau era anul trecut cel mai bine plătit jucător de rugby din lume, câștigând circa 1,4 milioane de euro pe an. 

În vârstă de 30 de ani, dotat cu un fizic de excepție pentru postul său, 1,94 m și 103 kg, Folau este considerat cel mai bun fundaș din lume. El a evoluat de 73 de ori pentru Wallabies, marcând 37 de eseuri.

Demiterea sa survine într-un moment dificil pentru Australia, în anul Cupei Mondiale din Japonia, în condițiile unei crize accentuate a rugby-ului australian.

Vunipola prins în controversă

În controversa iscată de afirmațiile lui Folau a fost prins și un alt mare jucător, internaționalul englez Billy Vunipola, unul dintre cei mai buni înaintași linia a III-a din lume. 

Billy Vunipola
Billy Vunipola a fost admonestat prompt pentru sprijinirea în public a afirmațiilor lui Folau
Image source: 
Sky Sports

Vunipola, care ca și Folau este născut în Australia din părinți originari din Tonga, și-a exprimat prin Like aprobarea pe Instagram pentru postarea acestuia și când i s-a cerut să-și retragă aprecierea a persistat.

"Bărbatul a fost făcut pentru ca femeia să se procreeze, ăsta a fost scopul, nu așa e?", a fost răspunsul lui Vunipola pe Instagram.

Reacția a fost imediată. Clubul Saracens, pentru care joacă Vunipola în campionatul Angliei, l-a disciplinat prompt dându-i un avertisment pentru comportament public neadecvat, Federația Engleză de Rugby (RFU) a urmat exemplul Saracens după numai o zi, iar postul TV Channel 4 a renunțat la serviciile sale de comentator.

După primirea avertismentului oficial de la RFU, Billy Vunipola și-a exprimat regretul profund cu privire la comentariile sale și a spus că înțelege că a rănit prin aceste afirmații. 

Mai mult, Vunipola a fost huiduit sâmbătă la meciul de campionat în care Bristol a învins pe Saracens, actualmente campioni ai Angliei, cu 23 - 21.

Cazurile Folau și Vunipola arată că rugby-ul este în avangarda luptei împotriva oricărui fel de discriminare, fie că e vorba de homofobie, rasism sau misoginism. 

 
Ascultați relatarea editorului rubricii Știri din rugby, Petru CLEJ