Rugby: Toulouse 47 Clermont 44 în derby-ul campionatului Franței

toulouse_clermont.jpg

Toulouse 47 Clermont 44
Derby-ul campionatului Franței dintre Toulouse și Clermont a fost un adevărat festival de rugby
Image source: 
https://www.rugbyrama.fr

Primele două clasate în campionatul Franței la rugby, Stade Toulousain și Clermont Auvergne au disputat un dreby superb încheiat cu victoria gazdelor, 47 - 44. În Anglia, primele două clasate, Exeter Chiefs și Saracens, au pierdut ambele meciurile jucate. 

În fața aproape 33000 de spectatori pe stadionul Ernest Wallon cele mai bune echipe ale Franței au oferit un spectacol de cea mai înaltă calitate, în care scorul la eseuri a fost 5 - 5, Damien Penaud de la Clermont marcând un hat-trick. 

După o primă parte egală, 16 - 16, gazdele s-au detașat conducând la un moment dat cu 33 - 23, dar Clermont a revenit impresionant, marcând trei eseuri transformate și preluând conducerea cu 44 - 33.

A fost apoi rândul gazdelor să revină spectaculos marcând alte două eseuri transformate, care le-au adus victoria în final cu 47 - 44. 

În celelalte meciuri s-au înregistrat scorurile: Lyon 47 Perpignan 9, La Rochelle 71 Pau 21, Bordeaux Begles 12 Castres 16 (în acest meci au evoluat și au fost adversari direcți timp de 20 de minute pilieri Vadim Cobîlaș și Tudor Stroe), Racing 92 Paris 26 Montpelier 25, Stade Francais 25 Aen (cu Adrian Moțoc intrat de pe banca rezervelor) 22, Grenoble 19 Toulon 18. 

În clasament după 22 de runde conduce detașat Toulouse cu 80 de puncte, urnată de Clermont cu 72, Lyon 65, Racing și Castres 62, Bordeaux și La Rochelle 57, Stade Francais 56. 

Surprize în Anglia

Primele două clasate în Gallagher Premiership, Exeter Chiefs și Saracens, au pierdut meciurile cu Wasps, 19 - 26, și respectiv Bristol Bears, 21 - 23. 

Exeter Chiefs 19 Wasps 26
Exeter Chiefs la prima înfrângere pe teren propriu în acest campionat
Image source: 
Exeter Chiefs Twitter

Pentru Exeter este prima înfrângere pe teren propriu din acest campionat, în timp ce Saracens (care au prezentat o echipă cu mulți tineri formați în propria academie) sunt la a cincea înfrângere consecutivă în deplasare în acest capionat.

Totuși Chiefs au asigurată o semifinală play-off pe teren propriu, iar Saracens au șansele cele mai mari de a găzdui cealaltă semifinală, în pofida faptului că Gloucester și-a consolidat locul al treilea prin victoria cu 27 - 23 în fața lui Bath.

Pentru ultimul loc calificativ - 4 - se luptă pe lângă Wasps și Harlequins și Northampton Saints, 19 - 20 sâmbătă în meciul direct dintre ele, în timp ce Worcester Warriors, 39 - 17 cu Sale Sharks și Leicester Tigers, 27 - 22 cu Newcastle Falcons în deplasare, au făcut pai uriași către distanțarea de ultimul loc retrogradant, ocupat de Newcastle.

În clasament după 19 runde conduc Exeter Chiefs cu 77 de puncte, urmați de Saracens cu 68, Gloucester 60, Harlequins 50, Wasps 47, Northampton  46, Bath 45 și Sale 44. 

Din nou irlandezii

În liga celto-italiano-sud-africană, cu o rundă înaintea încheierii sezonului regulat, se cunosc cinci din cele șase echipe calificate în fazele finale, dintre care Leinster este calificată direct în semifinale pe teren propriu. 

Leinster 24 Glasgow 39
Glasgow Warriors i-au învins în deplasare pe campionii Guinness Pro 14 și ai Europei, Leinster
Image source: 

Alături de Leinster, celelalte trei echipe irlandeze s-au calificat: Munster, Ulster și Connacht, iar alături de ele Glasgow Warriors. 

Munster, care a învins în deplasare pe Benetton Treviso cu 38 - 27 se luptă cu Glasgow pentru locul 1 în grupa A care dă dreptul la a doua semifinalistă pe teren propriu care a învins tot în deplasare pe Leinster cu 39 - 24.

Ulster și-a asigurat locul 2 în grupa B prin victoria cu 29 - 7 împotriva lui Edinburgh și va disputa pe teren propriu primul sfert de finală împotriva lui Connacht care a învins pe Cardiff Blues cu 29 - 22. 

Pentru locul 3 în grupa B, ultimul calificativ pentru un loc în cel de-al doilea sfert de finală în deplasare se luptă Benetton, Edinburgh și Scarlets.

Pozițiile finale vor fi determinate săptămâna viitoare de derby-urile locale Dragons - Scarlets, Zebre - Benetton, Ulster - Leinster, Munster - Connacht și Glasgow - Edinburgh.