Rugby: Uimitoarea aventură a lui Benetton Treviso continuă

tavuyara.jpg

Leinster 27 Benetton 27
Doi jucători de la Leinster se străduie din răsputeri să-l oprească pe Ratuva Tavuyara
Image source: 
http://benettonrugby.it

Benetton Treviso își continuă parcursul foarte bun în Guinness Pro 14, liga Celto-italo-sud africană, cu un egal, 27 – 27 în fața campionilor en-titre Leinster în deplasare la Dublin. Italienii au șansa calificării pentr prima oară în fazele finale.

Echipa italiană a smuls egalul în ultima acțiune a meciului printr-un eseu al aripii de originie fijiană, Ratuva Tavuyara, transormat de mijlocașul la deschidere, Tomasso Allan.

Eseul a fost acordat de arbitrul galez Nigel Owens după consultarea înregistrării video. Este drept că Leinster, virtuală câștigătoare a grupei B și calificată pentru semifinală pe teren propriu a aliniat în acest meci practic echipa a doua. 

Dar Benetton, al cărui lot pune la dispoziția echipei Italiei cei mai mulți titulari, nu s-a remarcat doar în acest meci împotriva campionilor Guinness Pro 14 și ai Europei, ci au câștigat 10 din cele 19 meciuri disputate și ocupă locul al treilea în grupa B.

În ultimele două meciuri din sezonul regulat, echipa sponsorizată de miliardarul octogenar Luciano Benetton va întâlni pe Munster, clasată actualmente pe locul 2 în grupa A, iar în ultima rundă va disputa derby-ul local împotriva lui Zebre. 

Benetton se luptă cu Ulster (locul 2) și Edinburgh (locul 4) pentru locurile 2 (care dă dreptul la un sfert de finală pe teren propriu) și 3 (sfert de finală în deplasare). 

Edinburgh joacă cu Ulster în runda viitoare, iar în ultima rundă au loc derby-urile locale Glasgow - Edinburgh și Ulster - Leinster.

În celelalte meciuri ale rundei a 19-a s-au înregistrat rezultatele: Glasgow 30 Ulster 7, Munster 45 Cardiff 21, Toyota Cheetahs 14 Ospreys 31, Zebre 5 Connacht 6, Scarlets 12 Edinburgh 20, Isuzu Southern Kings 18 Dragons 18.

Toulouse pierde dar rămâne pe locul I

Toulon a pus capăt unei serii de 14 meciuri fără înfrângere pentru liderul Top 14 - campionatului Franței, Stade Toulousain, obținând victoria cu 25 - 10 pe Stade Velodrome la Marsilia. 

Toulon 25 Toulouse 10
Toulon a reușit o victorie de orgoliu împotriva lui Toulouse pe Stade Velodrome la Marsilia
Image source: 
B. Papon/L'Équipe

A fost o victorie de orgoliu pentru (foștii) "galactici" care au pierdut practic orice șansă de calificare pentr fazele finale, în timp ce Toulouse rămâne favorit pentru calificarea directă în semifinale.

Ocupanta locului 2, Clermont Auvergne, a ratat ocazia apropierii la numai trei sau chiar două puncte de lider, după egalul pe teren propriu, 31 - 31, cu Racing 92 Paris. 

Clermont a condus până în ultimele două minute când parizienii au egalat din penalitate și au ratat victoria dintr-o altă penalitate în ultima acțiune a jocului.

În celelalte meciuri ale rundei a 21-a s-au înregistrat rezultatele: Bordeaux Begles (cu pilierul moldovean Vadim Cobîlaș titular) 31 Perpignan 22, Grenoble 21 Stade Francais 17, Montpellier 33 Agen 17, Castres (cu pilierul Tudor Stroe pe banca rezervelor) 25 La Rochelle 11,  Pau 24 Lyon 27.

În clasament pe primul loc se află Toulouse cu 76 de puncte urmată de Clermont 71, Lyon 60, Castres și Racing 92 58, Bordeaux Begles 56.

Leicester - pericol de retrogradare

Campionatul Angliei, Gallagher Premiership, a continuat cu runda a 18-a în care primele două clasate, Exeter Chiefs și Saracens, și-au continuat galopul către semifinale pe teren propriu obținând victorii cu bonus, Exeter 52 - 20 în deplasare cu Leicester Tigers, Saracens 26 - 12 acasă cu Newcastle Falcons. 

Saracens 26 Newcastle Falcons 12
Laterna roșie, Newcastle, a opus o dârză rezistență pe terenul Saracens
Image source: 
Petru Clej

Dacă victoria liderului a fost una categorică (7 - 2 la eseuri), Saracens au trebuit să se întrebuințeze serios în fața lanternei roșii care conducea la pauză cu 6 - 5, iar eseul de bonus ofensiv a fost marcat în ltima acțiune a meciului privând pe Newcastle de un punct bonus defensiv, meritat și care s-ar fi putut dovedi crucial.

Pentru că în runda viitoare, vineri 12 aprilie, Newcastle (29 de puncte) primește vizita lui Leicester (34 de puncte) într-un meci extrem de important pentru evitarea retrogradării.

Leicester Tigers, de 10 ori campioni ai Angiei și de două ori campioni ai Europei, au ajuns în această postură după o serie neagră de rezultate și în general după cinci ani mediocri.

Gloucester a făcut un pas important pentru calificarea în semifinale, învingând pe Northampton în deplasare cu 40 - 31, în timp ce Sale Sharks au învins pe Harlequins cu 28 - 17.

În celelalte două meciuri ale rundei a 18-a Bath a învins pe Bristol cu 26 - 19 și Wasps pe Worcester Warriors cu 28 - 16.

În clasament conduc Exeter Chiefs cu 76 de puncte, urmați de Saracens cu 67, Gloucester cu 55 și Harlequins cu 49. Pe ultimele patru locuri se află Bristol cu 37 de puncte, Leicester 34, Worcester 32 și Newcastle 29.