Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby, cupe europene: echipe din Franța, Anglia, Irlanda în semifinale

saracens_glasgow.jpg

Saracens 56 Glasgow 29
Un nou atac al Saracens: Ben Spencer deschide către Jamie George, taloneurul declarat omul meciului cu Glasgow
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Sferturile de finală ale cupelor europene la rugby au fost dominate în general de echipele favorite și au rezultat în calificarea în cele două competiții a trei echipe din Franța, trei din Anglia și două din Irlanda.

În Cupa Campionilor, echipa numărul unu a continentului, Saracens, a continuat șirul victoriilor consecutive în această ediție, ajungând la șapte, după o demonstrație de rugby total în fața Glasgow Warriors, 56 - 29 pe stadionul Allianz Park din nordul Londrei. 

Cele două echipe se întâlniseră deja de două ori în faza grupelor preliminare, meciuri câștigate cu 13 - 3 și 38 - 19 de campionii Angliei, iar acum doi ani în aceeași fază a competiției și pe același teren campionii Angliei ieșiseră învingători cu 38 - 13.

Și de data aceasta istoria s-a repetat, deși scoțienii au deschis scorul chiar din minutul 2 printr-un eseu frumos creat de linia lor dinapoi.

Avea să fie doar un foc de paie, pentru că Saracens au dominat tot restul meciului, cu pachetul lor de înaintare net superior și cu o linie dinapoi care a profitat nemilos de greșelile de apărare ale oaspeților. 

Scorul la eseuri a fost de 7 - 3 pentru gazde, cu taloneurul Jamie George marcând un eseu și creând alte trei din poziții de mijlocaș la grănadă, mijlocaș la deschidere și centru, dovedind o extraordinară abilitate în mânuirea balonului și în orientare tactică.

Saracens vor juca în semifinală împotriva irlandezilor de la Munster, care au trecut cu mare dificultate de Edinburgh, 17 - 13 pe Murrayfield în capitala Scoției. Semifinala se va disputa pe 20 aprilie la Coventry.

Campionii Angliei, deja câștigători ai Cupei Campionilor în 2016 și 2017, au învins acum doi ani pe Munster (campioni ai Europei în 2006 și 2008) în semifinala de la Dublin.

Campionii en-titre ai Europei, irlandezii de la Leinster, au câștigat la Dublin in extremis, 21 - 18, printr-o penalitate cu opt minute înainte de finală în fața nord-irlandezilor de la Ulster.

În a doua semifinală, Leinster va juca la Dublin împotriva câștigătoarei sfertului de finală Stade Toulousain, care a învins în deplasare, 22 - 21, pe Racing 92 Paris, deși oaspeții au evoluat timp de aproape 60 de minute în 14 ca urmare a eliminării din joc a mijlocașului la deschidere Zack Holmes pentru un placaj înalt.

Gazdele au ratat transformarea eseului din minutul 77 care le-ar fi adus victoria. Leinster și Toulouse sunt cele mai titrate echipe europene, cu câte patru titluri de campioni ai Europei la activ.

Semi-finale anglo-franceze

În Challenge Cup, Sale Sharks, cu pilierul Alex Țăruș intrat de pe banca de rezerve în minutul 61 au învins cu 20 - 10 pe irlandezii de la Connacht, în timp ce în sfertul de finală englezesc Harlequins au învins în deplasare pe Worcester Warriors cu 18 - 15, victoria venind dintr-o penalitate transformată cu cinci minute înainte de final, într-un meci în care avantajul pe tabela de marcaj s-a schimbat de cinci ori. 

Sale 20 Connacht 10
Byron McGuigan marchează primul eseu pentru Sale Sharks în meciul cu Connacht
Sursa imaginii: 
Getty Images

Cele două echipe franceze s-au impus pe teren propriu în fața unor echipe din Anglia, Clermont Auvergne împotriva lui Northampton Saints 61 - 38 (8 - 5 la eseuri), iar La Rochelle împotriva lui Bristol cu 39 - 15. 

În semifinale La Rochelle va juca cu Sale Sharks, în timp ce Clermont va întâlni pe Harlequins, ambele meciuri desfășurându-se pe terenurile primelor echipe în perioada 19 - 21 aprilie.

Finalele cupelor europene vor avea loc la Newcastle după următorul program:

Challenge Cup - 10 mai, 21:45 ora României și a Republicii Moldova

Cupa Campionilor - 11 mai, 19 ora României și a Republicii Moldova.