"Rugby-ul nu este sinonim cu Alin Petrache", replica președintelui FRR

Președintele Federației Române de Rugby (FRR), Alin Petrache, a respins responsabilitatea directă după înfrângerea echipei României în fața Spaniei. În urma acestei înfrângeri România a căzut pe cea mai joasă poziție din istorie în clasamentul World Rugby. 

Înfrângerea de la Madrid, 18 - 21, după ce Stejarii conduceau cu 13 - 0 după 30 de minute de joc, este a doua consecutivă în doi ani în fața Spaniei și a patra în șase meciuri test jucate în ultimele patru luni.

Această secvență de rezultate negative a dus la căderea României pe locul 20 în clasamentul World Rugby, cea mai joasă poziție de la înființarea acestui clasament, după ce în noiembrie 2017 Stejarii ocupau poziția 14.

Alunecarea în clasament urmează descalificării Stejarilor în vara lui 2018 de la Cupa Mondială din Japonia din această toamnă ca urmare a folosirii unui jucător ineligibil. 

Toate aceste eșecuri au dus la cererea asumării responsabilității și a demisiei conducerii FRR, în frunte cu Alin Petrache. Cum răspunde președintele FRR?

"Poziția de președinte de federație înseamnă asumarea unei responsabilități naturale față de sportul respectiv. Îmi asum faptul că fac, împreuna cu restul membrilor federației, toate eforturile pentru ca sportivii noștri să aibă cele mai bune condiții de pregătire, cu tot ceea ce înseamnă ele și îmi asum misiunea de a căuta fondurile necesare pentru asigurarea acestor condiții.

Responsabilitatea mea se referă la ceea ce gestionăm ca instituție din punct de vedere administrativ, logistic și managerial. Însă rugby-ul nu este sinonim cu Alin Petrache, rugby-ul este un efort colectiv, al tuturor celor implicați în fenomen, pentru că suntem împreună și la bine, și la rău, și când sunt victorii, și când suferim înfrângeri.

Starea unui sport nu este egală cu scorul final al unui meci sau cu poziționarea într-un clasament, așa cum nu este nici rezultanta exclusivă a unor politici administrative, ea depinde de mult mai mulți factori decât ceea ce și-ar dori cei implicați.

Multe dintre problemele rugby-ului au vechime și încă nu au soluții. Parcursul naționalei noastre spune multe despre lipsa de sprijin acordat sportului în general la nivel național. Indiferent de locul ocupat, eu sunt mândru de Stejarii noștri, ei știu că mă au mereu alături și că voi face tot ce îmi stă în putință pentru a-i ajuta și pe ei, și generațiile care le vor urma, să aibă toate șansele de a se afirma la nivel internațional." a declarat la RFI Alin Petrache.

Neasumare a responsabilității

Dar declarația lui Alin Petrache este întâmpinată cu scepticism de Club 16, o organizație a suporterilor echipei naționale de rugby. 

Club 16 la Madrid
Suporterii Club 16 urmăresc cu fidelitate echipa României pe stadioane
Image source: 
Club 16 Facebook

"Club 16 susține echipa națională, indiferent de rezultat. Încă după ratarea calificării la Cupa Mondială, ne-am pregătit psihologic pentru o perioadă grea, de reconstrucție și de întinerire, cu rezultate mai puțin satisfăcătoare.

Fanii din Club 16 nu au nimic personal cu niciunul dintre actualii conducători ai rugby-ului românesc. Vom susține în continuare echipa națională si chiar și federația ca entitate care conduce destinele rugby-ului românesc.

In schimb, nu putem fi de acord că ar exista vreo asumare de responsabilitate, de orice fel, în acest moment. Simpla declarație că există o responsabilitate naturală a poziției și că se fac toate eforturile, nu înseamnă nimic din punct de vedere al oricărei teorii de management." a declarat la RFI organizatorul Club 16, Horia Ungur, reîntors de la Madrid unde suporterii au fost alături de Stejari. 

"Propuneri efective, nu simple constatări"

Club 16 a inițiat o petiție, semnată până acum de circa 1000 de persoane în care se cere demisia în bloc a conducerii FRR, în frunte cu președintele său. Care este replica lui Alin Petrache? 

Spania 21 România 18
Stejarii au pierdut la Madrid cu 18 - 21, după ce au condus cu 13 - 0 în minutul 30
Image source: 

"Mă bucur că sunt 1000 de oameni care urmăresc fenomenul cu un ochi critic, îi aștept alături de Federația Română de Rugby cu soluții practice pentru aspectele care i-au îndemnat să semneze.

Avem libertatea de a ne exprima, însă ea vine însoțită de responsabilitatea argumentării. Mi-aș dori ca fiecare dintre cei 1000 de oameni care au semnat petiția să fi fost alături de rugby suficientă vreme încât să își fi format o părere documentată și să rămână alături de fenomen la modul constructiv, implicându-se în rugby-ul românesc.

Ușa mea va fi mereu deschisă tuturor celor care iubesc acest sport, atâta timp cat gândirea lor critica depășește momentul simplei constatări și se îndreaptă către propuneri efective.", comentează președintele FRR.

"Petrache - demisia!"

Dar răspunsul președintelui FRR nu îl impresionează pe Horia Ungur. 

Alin Petrache
Demisia lui Alin Petrache a fost cerută într-o petiție semnată de 1000 de persoane
Image source: 
Telekom TV

"Îi semnalăm președintelui FRR faptul că o mare parte dintre cei 1.000 de semnatari ai petiției sunt oameni implicați concret in rugby, foști și actuali jucători, tehnicieni, foști internaționali, dar și suporteri obișnuiți.

Îi reamintim că, tot așa, foarte mulți dintre membrii Club 16 și dintre semnatarii petiției și-au dedicat timp și energie, au cheltuit bani și au făcut acțiuni de voluntariat pentru rugby-ul românesc, așa că nu pot fi acuzați că aduc doar critici.

Am venit de-a lungul timpului cu numeroase idei și proiecte, dar nu considerăm că actuala conducere este deschisă la orice fel de sugestii și nici nu avem încredere în managementul practicat.

Nu credem că știe ce are de făcut pentru dezvoltarea rugby-ului românesc și cerem în continuare demisia. Dar nu pentru o înfrângere sau alta care o să mai vină și în viitor, ci pentru lipsa de viziune și lipsa de asumare reală a responsabilității pentru starea în care a ajuns sportul pe care îl iubim.", declară Horia Ungur.