Rugby: Saracens revin în frunte, Toulouse, Leinster, Munster continuă

saracens_leicester.jpg

Saracens 33 Leicester Tigers 10
Mijlocașul la grămadă Richard Wigglesworth lansează un nou atac al Saracens, Leicester se apără
Image source: 
Petru Clej

Saracens a profitat de înfrângerea lui Exeter pentru a reveni în fruntea clasamentului în campionatul de rugby al Angliei, ca și Clermont în fruntea clasamentului în Franța. Cele două mari favorite irlandeze, Leinster și Munster continuă să domine Guinness Pro 14. 

Saracens au învins cu 33 - 10 pe Leicester Tigers - echipa numărul unu a Europei și a Angliei în ultimul deceniu a învins fără drept de apel echipa care a dominat rugby-ul englez de club în primul deceiu al acestui secol, dar acum a rămas doar o umbră a marii echipe de atunci. 

Ambele echipe au fost private de jucătorii reținuți la echipele naționale din Turnel celor Șase Națiuni, dar Saracens au dovedit o dată în plus valoarea în profunzime a lotului celei mai bune echipe europene a momentului.

Tigers au condus chiar la pauză cu 10 - 5 pe terenul echipei din nordul Londrei, dar nu au mai putut repeta peformanța de acum un an când au fost ultima echipă care a câștigat pe Allianz Park.

Saracens au făcut o demonstrație de joc eficient, marcând 28 de puncte fără replică și obținând punct bonus ofensiv care îi propulsează pe primul loc în Gallagher Premiership, la egalitate de puncte cu Exeter Chiefs, dar cu un număr mai mare de victorii.

Chiefs au pierdut în deplasare la Gloucester, 17 - 24, după ce au condus cu 7 - 0, iar scorul a fost egal, 17 - 17, până cu trei minute înainte de final, când gazdele au marcat eseul victoriei și apoi au rezistat eroic asaltului oaspeților și continuă cursa pentru calificare în semifinalele play-off.

Harlequins și-au continuat parcursul bun, învingând pe Worcester Warriors cu 47 - 33 (7 - 5) la eseuri, în timp ce Wasps, 29 - 22 în deplasare la Bristol, și Bath, 30 - 13 în fața lanternei roșii Newcastle Falcons, au obținut de asemenea victorii cu bonus ofensiv, rămânând în cursa pentru locurile 3 - 4, calificative pentru semifinalele play-off, în timp ce scorul zilei s-a înregistrat în meciul Northampton Saints - Sale Sharks, 67 - 17.

În clasament conduc detașați Saracens și Exeter cu câte 52 de puncte, urmați de Harlequins 38, Gloucester 36, Wasps 34 și Bath 33.

Clermont face scor

În Top 14, prima ligă a Franței, Clermont Auvergne a obținut obișnuita victorie la scor, 40 - 15 în fața lui Bordeaux Begles (cu pilierul moldovean Vadim Cobîlaș titular) și deși a ratat bonusul ofensiv a revenit pe primul loc, dar doar până duminică, atunci când Stade Toulousain a învins în deplasare pe  Racing 92 Paris cu 34 - 29 (4 - 4 la eseuri).

Clermont 40 Bordeaux Begles 15
Clermont a marcat 40 de puncte dar nu a reușit bonusul ofensiv
Image source: 

De notat victoriile în deplasare obținute de La Rochelle 28 - 21 la Grenoble, Lyon 24 - 13 cu Stade Francais, Castres 14 - 9 la Pau și mai ales prima victorie după 15 înfrângeri consecutive a lui Perpignan, 28 - 10 la Montpellier, cu 23 de puncte marcate de mijlocașul la deschidere Enzo Selponi.

Agen a învins cu 19 - 10 pe Toulon, fosta triplă campioană a Europei, care se afundă tot mai adânc în mediocritate.

După 16 runde conduce în clasament Toulouse cu 58 de puncte, urmată de Clermont 56, La Rochelle 51, Lyon 48, Bordeaux Begles 43 și Stade Francais 42. 

Revelația Benetton confirmă

În Guinness Pro 14, liga celto-italo-sud africană, marile favorite din Irlanda, Leinster (40 - 24 în deplasare cu Zebre) și Munster (43 - 0 cu Southern Kings) își continuă galopul de sănătate în fruntea celor două grupe.

Benetton 25 Scarlets 19
Benetton continuă comportarea excelentă în Guinness Pro 14
Image source: 
Huw Evans Agency

Dar revelația acestei ediții, Benetton Treviso (în fapt scheletul echipei Italiei) continuă să obțină rezultate excelente, învingând pe Scarlets cu 25 - 19 și luptându-se cu șanse pentru calificarea în semifinale, alături de Edinburgh care a învins cu 34 - 17.

În celelalte meciuri s-au înregistrat rezultatele: Cardiff Blues 34 Glasgow Warriors 38, Ospreys 0 Ulster 8, Connacht 25 Toyota Cheetahs 17.

În clasamentul grupei A conduce Munster cu 53 de puncte, urmată de Glasgow cu 51 și Connacht 42.

În clasamentul grupei B conduce Leinster cu 63, urmată de Edinburgh și Benetton, fiecare cu 41.