Rugby: Anglia în frunte după două runde în Turneul celor Șase Națiuni

screenshot_2019-02-10_15.26.00.png

Jonny May
Jonny May a marcat un hat-trick de eseuri împotriva Franței
Image source: 
ITV

Anglia a învins Franța cu 44 - 8 în runda a doua a Turneului declor Șase Națiuni la rugby și conduce în clasament cu punctaj maxim. În celelalte două meciuri Irlanda a învins Scoția cu 22 - 13, iar Țara Galilor a trecut de Italia cu 26 - 15. 

Englezii au făcut o demonstrație de clasă, mai ales în materie de tactică, marcând șase eseuri în fața unei echipe aflate într-o vizibilă degringoladă. 

Pachetul de înaintași al Albionului a fost de neoprit în atac, practic toți cei opt componenți ai săi fiind purtători de balon extrem de penetrativi, iar în apărare au oprit prin placaje dominante majoritatea atacurilor franceze. 

În spatele unei asemenea înaintări dominante liniile dinapoi, conduse impecabil de mijlocașul la deschidere și căpitan al echipei, Owen Farrell, au zburdat în voie, marcând până la pauză patru eseuri, un hat-trick prin aripa Jonny May - omul meciului - și unul prin centrul Henry Slade, Farrell transformând două dintre ele și adăugând și două penalități. 

Francezii au marcat un eseu prin aripa Damien Penaud, după un frumos contra-atac și o penalitate prin mijlocașul la grămadă Morgan Parra.

După pauză jocul s-a mai liniștit și englezii au marcat doar două eseuri, unul de penalizare, după un placaj fără balon asupra aripii Chris Ashton, care se pregătea să culeagă blonul și să sprinteze cu el în but și un altul prin Farrell, ambele eseuri fiind rodul unor șuturi de urmărire, ca și alte două eseuri din prima parte.

Scor final Anglia 44 Franța 8, o diferență cu numai un punct mai mică decât recordul 37 - 0 înregistrat pe același stadion Twickenham din Londra în meciul dintre cele două echipe pe 28 ianuarie 1911. 

Irlanda revine

După meciul pierdut pe teren propriu în fața Angliei, echipa numărul 1 din lume a anului 2018, Irlanda, s-a reabilitat imediat în fața Scoției pe Murrayfield la Edinburgh, unde a practicat un joc pragmatic și a câștigat cu 22 - 13.

Jacob Stockdale
Jacob Stockdale sprintează către linia de țintă scoțiană și al doilea eseu irlandez

După un început vijelios al scoțienilor, în care singura recompensă a fost o penalitate transformată de mijlocașul la grămadă Greg Laidlaw, irlandezii au început să preseze cu șuturi lungi de urmărire și pe un asemenea șut aripile Tommy Seymour și Sean Maitland s-au încurcat în 22-ul scoțian, iar mijlocașul la grămadă Connor Murray a profitat, a interceptat balonul și a marcat primul eseu irlandez.

Curând a venit și al doilea eseu, când mijlocașul la deschidere Jonny Sexton - jucătorul numărul 1 al lumii în 2018 - a dat o pasă la interior aripii Jacob Stockdale și acesta de la jumătatea terenului a trecut ca un bolid printre doi apărători scoțieni și s-a oprit între buturi, eseu transformat de Sexton.

A intervenit apoi schimbarea lui Sexton, accidentat, o pierdere aparent grea pentru irlandezi, mai ales când înlocuitorul său, Jey Carberry a făcut cadou o intercepție adversarului său direct, Finn Russell care a sprintat spre butul irlandez și deși a fost placat la cinci metri de linia de țintă a dat o pasă superbă centrului Sam Johnson care a marcat ceea ce avea să fie unicul eseu scoțian, transformat de Laidlaw.

După pauză irandezii au controlat total jocul, iar Carberry și-a răscumpărat greșeala când a spart un placaj dublu a doi înaintași scoțieni, a sprintat până la 15 metri de butu scoțian unde a dat o pasă plutită aripii Keith Earls, care a intrat în but și a marcat al treilea eseu irlandez, transformat tot de Carberry.

Până la sfârșitul meciul a avut loc doar un schimb de penalități între Laidlaw și Carberry, care a stabilit scorul final: Scoția 13 Irlanda 22.

Galezii - victorie fără panaș

La Roma, Țara Galilor a învins Italia cu o echipă total schimbată față de cea care învinsese la Paris Franța cu o săptămână înainte.

Josh Adams
Aripa Josh Adams marchează primul eseu al galezilor

Schimbările făcute de antrenorul Warren Gatland nu au fost convingătoare, iar în prima parte galezii au trebuit să se mulțumească cu cele patru penalități transformate de mijlocașul la deschidere Dan Biggar, în timp ce italienii au marcat un eseu prin excelentul flanker Bram Steyn, transformat de mijlocașul la deschidere Tomasso Allan.

Când Allan a redus scorul dintr-o penalitate la 10 - 12 imediat după pauză pentru moment Azzuri au sperat în victorie. Nu a fost să fie pentru că galezii s-au trezt din letargie și au marcat două eseuri, primul prin aripa Josh Adams transformat de Biggar și al doilea prin centrul Owen Watkin, transformat de înlocuitorul lui Biggar, Gareth Anscombe. 

Italienii au mai marcat un eseu prin aripa Edoardo Padovani, dar nu au putut evita a 19-a înfrângere consecutivă în Turneul celor Șase Națiuni, în timp ce galezii au ajuns la a 11-a victorie consecutivă în meciuri test, egalându-și recordul care data de mai bine de un secol.

După două runde, în clasament conduce Anglia cu 10 puncte, urmată de Țara Galilor 8 puncte, Scoția 5 puncte, Irlanda 4 puncte, Franța 1 punct și Italia 0 puncte.

Runda a doua e dominată de derby-ul Țara Galilor - Anglia, care se joacă sâmbătă 23 februarie la 18:45, Franța întâlnește Scoția în aceeași zi de la 16:15, în timp ce meciul Italia - Irlanda are loc a doua zi, duminică 24 februarie, de la ora 17.