Rugby: România 9 Georgia 18, o victorie a tinereții asupra experienței

romania_georgia.jpg

România 9 Georgia 18
Înaintarea georgiană s-a impus în confruntarea cu cea a Stejarilor
Image source: 
www.frr.ro

Echipa de rugby a României a debutat cu o înfrângere, 9 - 18 cu Georgia la Cluj în noua ediție Rugby Europe International Championships (REIC), nivelul doi european. Georgia este campioana REIC en titre.

Stejarii au aliniat o echipă extrem de experimentată, cu 10 din cei 15 jucători titulari peste 30 de ani, în timp ce Lelos au făcut apel la numeroși jucători tineri.

Inițial experiența a fost în avantaj, iar Stejarii conduceau după 24 de minute cu 6 - 0 prin două lovituri de pedeapsă transformate de centrul Florin Vlaicu, cel mai prolific marcator de puncte internațional în activitate. 

Georgienii au revenit spre finalul primei părți și au redus scorul prin lovitura de pedeapsă transformată de mijlocașul la deschidere Tedo Abjandadze. La pauză România 6 Georgia 3. 

În partea a doua diferența de valoare și-a spus cuvântul și în minutul 47 la o acțiune pe înaintare a Lelos arbitrul a acordat eseu de penalizare și în același timp cartonaș galben mijlocașului la grămadă Valentin Calafeteanu, care cu acest prilej îmbrăca pentru a 100-a oară tricoul echipei naționale, alăturându-se lui Vlaicu și celuilalt centru, Cătălin Fercu, în clubul centurionilor.

Georgienii au mai marcat un eseu în minutul 64 prin numărul 8 Beka Gorgadze după o cursă spectaculoasă pe aripa dreaptă și se părea că după a treia lovitură de pedeapsă transformată de Vlaicu în minutul 72 care a redus scorul la 9 - 15 Stejarii vor putea forța victoria.

Nu doar că nu au reușit acest lucru, ci au pierdut și punctul bonus defensiv în ultimul minut, când Abjandadze a transformat o lovitură de pedeapsă. Scor final: România 9 Georgia 18.

cupa_antim.jpg

Cupa Antim Ivireanul
Georgia a câștigat Cupa Antim Ivireanul - trofeul ce se acordă anual la meciul dintre Stejari și Lelos
Image source: 
http://site.rugby.ge

"A fost un meci fără nicio fază în care România ar fi putut să marcheze, nu este nimic altceva de comentat." a declarat la RFI fostul internațional și antrenor al Stejarilor, Mircea Paraschiv.

"Tânăra echipă a Georgiei a știut să contracareze punctele forte ale României. Miza pe experiență nu a fost răsplătită", este de părere comentatorul de rugby Robert Adam.

Acesta este primul meci al noului antrenor interimar Marius Tincu, numit în funcție luna trecută. Sarcina sa este începerea reconstrucției echipei naționale după dezamăgirea descalificării anul trecut de la Cupa Mondială din Japonia care începe în septembrie și unde Georgia va fi prezentă.

"Nu este totuși momentul retragerii veteranilor, reconstrucția trebuie făcută gradat", spune Robert Adam. 

În celelalte meciuri al primei runde REIC 2019 Belgia a învins Germania cu 29 - 22, în timp ce Spania a învins Rusia cu 16 - 14.

În clasamentul REIC conduc Georgia, Belgia și Spania cu 4 puncte, urmate de Rusia și Germania 1 punct și România 0 puncte.

În runda a doua România întâlnește Germania, pe 16 februarie la ora 14 pe stadionul Municipal Botoșani.