Rugby: Turneul celor Șase Națiuni - retrogradarea nu e de actualitate

italia_georgia.jpg

Italia 28 Georgia 17
Italia (în albastru) a învins Georgia cu 28 - 17 în noiembrie 2018, dar georgienii sunt înaintea italienilor în clasamentul World Rugby
Image source: 
https://www.georgianjournal.ge

Șeful Turnelui celor Șase Națiuni la rugby a dezmințit speculațiile potrivit cărora ar urma să fie introdusă retrogradarea și promovarea în campionat. Recent au apărut știri cu privire la oragnizarea anuală a unui nou turneu mondial care să includă și cele Șase Națiuni.

"Retrogradarea nu este absolut deloc pe agenda organizatorilor", a declarat directorul executiv Ben Morel în ajunul debutului noii ediții a Tureului celor Șase Națiuni. 

"Valorile celor șase națiuni și ceea ce reprezintă ele este ceea ce ne definește. Trebuie să fim extrem de precauți atunci când ne uităm la oricare dintre aceste elemente. Acestea fiind spuse, interesul este de a dezvolta și alte teritorii în rugby și, astfel, orice problemă de retrogradare poate fi examinată doar atunci când există ceva de valoare unde să se retrogradeze. Deci, să ne concentrăm deocamdată mai mult pe modernizarea a ceva care nu este sustenabil." a mai sus Morel adăugând "suntem foarte mulțumiți că Italia face parte din campionatul nostru".

Azzuri, care anul acesta participă la a 20-a ediție de la extinderea turneului la șase echipe în anul 2000, nu au mai câștigat niciun meci din ediția 2015, ei pierzând ultimele 17 partide. 

Nou format mondial

Problema retrogradării și promovării nu este nouă, ea fiind menționată, între alții de Bernard Lapasset, fostul președinte al World Rugby - federația mondială, în anul 2016. 


Ben Morel (stânga) este directorul executiv al Turneului celor Șase Națiuni

Chestiunea a fost readusă în actualitate de un recent articol din cotidianul londonez The Times, care susținea că a văzut planuri  World Rugby privind organizarea unei ligi mondiale în fiecare an, cu cele șase echipe din Turneul celor Șase Națiuni și șase din emisfera sudică - cele patru din Rugby Championship, Noua Zeelandă, Africa de Sud, Australia și Argentina, cărora li s-ar adăuga Fiji și Japonia.

Potrivit lui Times, formatul ar presupune și retrogradare/promovare, pentru Turneul celor Șase Națiuni favorită fiind Georgia, care ocupă actualmente poziția a 13-a în clasamentul World Rugby, cu două locuri deasupra Italiei.

Morel, care a participat la întâlniri cu reprezentanți ai World Rugby, a spus că a avut discuții "pozitive și productive" cu privire la reforma calendarului internațional după Cupa Mondială din Japonia din toamna acestui an.

Din 2020 formatul actual cu meciuri test în lunile iunie și noiembrie urmează a fi abandonat, dar deocamdată nu a fost făcută publică nicio propunere de înlocuire.