Rugby: Clermont și Glasgow - prima înfrângere, Saracens în frunte

itoje.jpg

Saracens Gloucester
Maro Itoje marchează al doilea eseu pentru Saracens
Image source: 
Petru CLEJ

Liderul campionatul Franței la rugby Top 14, Clermont Auvergne, a suferit prima înfrângere în această ediție, ca și Glasgow Warriors în liga cleto-italo-sud-africană, Guinness Pro 14. Saracens se află în frunte în Gallagher Premiership în Anglia cu punctaj maxim.

Campionii Angliei, Saracens au jucat acasă p Allianz Park din nordul Londrei, cu Gloucester, până în runda trecută ocupanți ai locului trei și neînvinși,

Meciul însă n-a fost nciun moment în dubiu, gazdele dând dovadă de o eficiență maximă, mai ales în prima jumătate când au marcat trei eseuri și o lovitură de pedeapsă, practic la fiecare vizită în 22-ul advers. Scor la pauză 24 - 3.

La reluare, Sarries au continuat dominarea și au mai marcat două eseuri, obținând punctul de bonus ofensiv, conducând la un moment dat cu 38 - 3. În final gazdele s-au relaxat și Gloucester a reușit să marcheze două eseuri. Scor final Saracens 38 Gloucester 15.

Saracens au profitat de faptul că principalii lor rivali, Exeter Chiefs, deși au câștigat pentru a patra oară consecutiv, de data aceasta în deplasare cu cu Newcastle, 24 - 17, au marcat "doar" trei eseuri ratând pentru prima oară bonusul ofensiv în acest campionat.

Semifinaliștii de anul trecut, Wasps, în revenire de formă, au învins în deplasare cu 31 - 13 pe Sale Sharks, unde pilierul Alex Țăruș a intrat pe tren în minutul 71. 

Un meci senzațional s-a desfășurat la Leicester unde oaspeții, Worcester Warriors, au condus la pauză cu 30 - 11, gazdele au egalat la 37, pentru ca tot oaspeții să câștige în final cu un eseu marcat în ultimul minut de joc: Leicester Tigers 37 Worcester Warriors 44.

Noua promovații Bristol Bears și-au continuat evoluțiile bune pe teren propriu, învingând pe Harlequins cu 20 - 13 în timp ce Bath a trecut de Northampton Saints (adversarii Timișoara Saracens în Challenge Cup) cu 17 - 15. 

În clasament pe primul loc se află Saracens cu 20 de puncte urmați de Exeter Chiefs cu 19, Wasps 15 și Bath 13.

Vadim Cobîlaș - eseu!

În Franța, runda a cincea, Begles Bordeaux a administrat liderului - Clermont Auvergne (adversari ai Timișoara Saracens în Challenge Cup) - prima înfrângere, 23 - 19, primul eseu, care s-a dovedit a fi și diferența dintre cele două echipe, fiind marcat de pilierul moldovean Vadim Cobîlaș, care a finalizat în but o acțiune a pachetului de înaintași al vișiniilor.

Bordeaux Begles 23 Clermont Auvergne 19Vadim Cobîlaș culcă balonul în terenul de țintă al lui Clermont

 

Stade Francais s-a apropiat la numai un punct de lider prin victoria în deplasare, 25 - 13 cu Pau, iar Stade Toulousain a fost ultima echipă care și-a pierdut invincibilitatea, pierzând la scor, 15 - 66, în fața lui Montpellier.

Campionii en titre, Castres Olympique, cu pilierul Tudor Stroe titular, au pierdut în deplasare, 11 - 27 cu Racing 92 Paris, în timp ce noua promovată Grenoble, cu pilierul Mihăiță Lazăr intrat în minutul 63, a obținut prima victorie, 31 - 22 în fața celeilalte promovate, USA Perpignan.

În celelalte meciuri s-au înregistrat rezultatele Toulon 33 Agen 3, La Rochelle 30 Lyon 13.

Clermont continuă să conducă în clasament după cinci runde, talonați de Stade Francais cu 18, Racing 92, Toulouse și Castres cu câte 14.

Codașa învinge liderul

În Guinness Pro 14, Glasgow Warriors au suferit prima înfrângere, 28 - 38 în fața codașilor din Africa de Sud de la Southern Kings, obținând un punct de bonus ofensiv prin eseul marcat în ultimul minut de joc.

Southern Kings 38 Glasgow Warriors 28Southern Kings au obținut o victorie de prestigiu

 

Singura echipă neînvinsă din Guinness Pro 14 rămâne Ulster, care a reușit un meci egal in extremis, 39 - 39, tot în Africa de Sud, cu Toyota Cheetahs, și tot printr-un eseu transformat marcat în ultimul minut de joc.

În celelalte mediuri s-au înregistrat rezultatele: Ospreys 27 Benetton 10, Leinster 31 Edinburgh 7, Dragons (advresari ai Timișoara Saracens în Challenge Cup) 16 Zebre 5, Connacht 33 Scarlets 20, Cardiff Blues (cu pilierul moldovean Dmitri Arhip titular) 37 Munster 13.

În clasamentul grupei A conduc Gasgow Wattiors cu 15 puncte, urmați de Ospreys cu 13 și Connacht cu 11, în timp ce în grupa B conduc Leinster cu 16, urmați de Ulster cu 15 și Scarlets cu 10.