Rugby: Saracens și Exeter din nou în frunte în campionatul Angliei

dsc_7691.jpg

Northampton 27 Saracens 38
Saracens (în roșu) au trebuit să se întrebuințeze serios pentru a trece de Northampton
Image source: 
Petru Clej

Finaiștii campionatului Angliei la rugby, Gallagher Premiership, Saracens și Exeter, sunt din nou pe primul loc după trei runde cu punctaj maxim. În Franța, Clermont Auvergne campionii anului 2017 s-au instalat în frunte după patru victorii consecutive.

Campionii Angliei, Saracens, au trebuit să se întrebuințeze la maximum pentru a trece de Northampton Saints (adversarii din Challenge Cup ai lui Timișoara Saracens) în deplasare.

În sezonul trecut Sarries au învins de patru ori pe Saints (de două ori în campinat și de două ori în Cupa Campionilor cu scorul cumulat de 237 - 64 (33 - 7 la eseuri) dar de data asta gazdele au opus o dârză rezistență.

Beneficiind de achiziții de marcă - internaționalii Dan Biggar (Țara Galilor), Taqele Nayaravoro (Australia), James Haskell (Anglia) și Heinrich Brussow (Africa de Sud) - Saints au dominat debutul de partida și au condus cu 10 - 0, dar oaspeții au revenit treptat și au egalat prin cele două eseuri marcate de aripa Alex Lewington, care cu cinci eseuri în trei runde conduce în clasamentul marcatorilor.

După pauză, jocul a continuat să fie echilibrat, iar Saints au profitat de indisciplina adversarilor lor (două cartonașe galbene, taloneurul Jamie George și numărul 8, Billy Vunipola) și au preluat conducerea cu 27 - 26 în minutul 70.

Replica Saracens a fost însă imediată și necruțătoare: cealaltă aripă, Dave Strettle (omul meciului, 35 de ani, revenit în vară de la Clermont) a marcat două eseuri în trei minute stabilid scorul final Northampton 27 Saracens 38. 

Pentru Exeter Chiefs, care au jucat acasă cu Sale Sharks (unde a evoluat și pilierul Alex Țăruș, intrat de pe banca de rezerve) au fot mai puține probleme și gazdele au obținut victoria cutumiară cu bonus ofensiv, profitând de tradițională lor superioritate pe pachetul de înaintare. Scor final Exeter 35 Sale 18. 

Alătri de cuplul fruntaș tot neînvinși după trei runde sunt și Gloucester, învingători cu 35 - 13 în fața lui Bristol Bears, după ce erau conduși la pauză cu 13 - 3.

În alte două meciuri între patru echipe care trec printr-o eclipsă de formă, Harlequins - Bath și Wasps - Leicester Tigers s-au înregistrat scoruri asemănătoare: în primul au câștigat oaspeții cu 35 - 32, în al doilea gazdele cu 41 - 35, în ambele meciuri învingătorii înregistrând bonusul ofensiv, iar perdanții atât bonusul ofensiv cât și pe cel defensiv.

În sfârșit, Worcester Warriors au pierdut al treilea meci consecutiv cu bonus defensiv, 20 - 23 cu Newcastle Falcons.

În clasament conduc după trei reinde Exeter și Saracens cu câte 15 puncte urmați de Gloucester cu 12 puncte. Saracens joacă cu Gloucester duminică 23 septembrie.

Tăvălugul Clermont 

Clermont Auvergne (alt adversar în grupa Challenge Cup al Timișoara Saracens) a obținut a patra victorie consecutivă, 27 - 23, în deplasare la Pau, nu fără emoții, eseul victorie fiind marcat cu trei minute înainte de final, la scorul de 20 - 23.

Pau 23 Clermont 27În acest sezon "Les Jaunards" - Clermont - câștigă chiar atunci când nu strălucesc

 

Campionii, Castres Olympique, au trecut cu 29 - 13 de Grenoble, într-un meci în care la gazde a intrat după pauză pilierul Tudor Stroe, iar la oaspeți a început tituar fostul său coleg de la Castres, pilierul Mihăiță Lazăr.

Stade Francais a obținut o victorie cu bonus ofensiv, 37 - 10 în fața lui Toulon, ca și Lyon, 55 - 13 cu Montpellier. Stade Toulousain a depășit pe Racing 92 Paris cu 30 - 17, în timp ce Perpignan (cu internaționalul român de origine sud-africană, Johan Van Heerden intrat în minutul 54) a înregistrat a patra înfrângere consecutivă, 10 - 37 cu La Rochelle și ocupă ultimul loc.

În ine Agen a învins pe Bordeaux Begles (cu pilierul moldovean Vadim Cobîlaș intrat după pauză) cu 22 - 17. 

În clasament pe primul loc se află Clermont cu 18 puncte, urmați de Stade Francais, Castres și Toulouse cu câte 14 puncte.

Glasgow și Ulster neînvinși

În Guinness Pro 14 - Liga celto-italo-sud-africană a rămas doar două echipe neînvinse după trei runde: Glasgqow Warriors în grupa A și Ulster în grupa B.

Southern Kings 7 Ulster 28Ulster au învins în deplasare pe Southern Kings

În runda a treia s-au înregistrat rezultatele: Toyota Cheetahs 24 Glasgow Warriors 52, Edinburgh 17 Connacht 10, Munster 49 Ospreys 13, Leinster 52 Dragons (al treilea adversar al Timișoara Saracens în Challenge Cup) 10, Scarlets 38 Benetton 29, Zebre 26 Cardiff Blues (cu pilierul moldovean Dmitri Arhip intrat după pauză) 24, Southern Kings 7 Ulster 28.

În grupa pe primul loc se află Glasgow Warriors cu 14 puncte, urmați de Munster și Zebre cu câte 10, în timp ce în grupa B conduc Ulster cu 12 puncte, urmați de Leinster cu 11 și Scarlets cu 10.