Ion Crăciunescu la RFI: „Arbitrajul video de la CM a creat inechităţi”. Care sunt problemele sistemului VAR?

ion_craciunescu_arbitraj_video_inechitati_sistem_var.jpg

Arbitrajul video (VAR) provoacă polemici la Campionatul Mondial de fotbal din Rusia (Sursa foto: fifa.com)
Arbitrajul video (VAR) provoacă polemici la Campionatul Mondial de fotbal din Rusia (Sursa foto: fifa.com)

Arbitrajul video de la Cupa Mondială de fotbal mai mult a creat inechităţi, decât a clarificat unele faze de joc. O spune la RFI fostul mare arbitru internaţional Ion Crăciunescu, cel care a condus de la centru finala Ligii Campionilor din 1995. În opinia sa, noul sistem VAR (Video Assistant Referee), care a creat o mulţime de controverse la competiţia din aceste zile din Rusia mai degrabă îl vulnerabilizează pe arbitru şi ridică numeroase semne de întrebare.

Ion Crăciunescu e de părere că sistemul de arbitraj video ar trebui gândit mai bine, pentru a nu crea un dublu standard: „Cred că sistemul de arbitraj video a adus şi unele plusuri, pentru că am văzut că unii arbitri şi-au corectat deciziile după ce au văzut imaginile, alţii nu şi le-au corectat, dar a adus şi mari minusuri, în sensul că arbitrii în multe faze care după părerea mea au fost clare, nu au fost dubioase nu au vrut să consulte VAR-ul. S-a creat după părerea mea o inechitate, pentru unii s-a studiat, pentru alţii nu s-a studiat proba video şi atunci competiţia cred că pierde, pentru că rolul arbitrilor este să asigure o echitate într-o competiţie. Nu mi se pare că s-a asigurat o echitate în această competiţie a Campionatului Mondial până acum”.

În opinia fostului arbitru, „costurile care se fac acum cu VAR sunt imense. În loc de patru arbitri, avem opt, s-a dublat numărul arbitrilor. Pe urmă, numărul camerelor este foarte mare, oamenilor care stau pe aceste camere şi aşa mai departe. Deci dacă se implementează ceva, eu aş vrea când ajungem la analiză, la rezultatul final, să zicem: da, domnule, s-a mai greşit, dar este o echitate. Nu mi s-a părut că este o echitate la acest Campionat Mondial”.

Ion Crăciunescu observă că „până la urmă se face şi o diferenţiere, pentru că fotbalul a avut un regulament, legile jocului de fotbal au fost cele mai universale legi din lume, pentru că ele au fost aplicate în toate ţările la fel. Acum se aplică diferit, la unii se aplică cu VAR, la alţii se aplică fără VAR, depinde cum au bani”.

El consideră că „este o problemă deschisă, care eu cred că a făcut şi bine, dar a atras atenţia mai mult asupra arbitrajului acum. Dacă înainte, oamenii erau mai îngăduitori şi spuneau domnule, poate n-a văzut arbitrul, poate nu ştiu ce, poate e interpretarea asta sau asta, acum se insistă foarte mult pe oricare fază. Insistând foarte mult pe oricare fază şi comentând-o foarte mult, VAR sau fără VAR, eu cred că se îngreunează mai mult sarcina arbitrului, decât se uşurează”.

Ion Crăciunescu, despre arbitrajul video de la CM de fotbal din Rusia