Leinster, Cardiff și Enisei câștigă finalele cupelor europene la rugby

leinster.jpg

Leinster - campionii Europei la rugby
Leinster câștigă pentru a patra oară Cupa Campionilor Europeni
Image source: 
Leinster Twitter

Leinster a câștigat Cupa Campionilor Europeni la rugby învingând în finala cu 15 - 12 pe Racing 92 Paris, în timp ce Cupa Challenge a fost câștigată de Cardiff Blues care a învins cu 31 - 30 pe Gloucester, iar Trofeul Continental a revenit lui Enisei STM Krasnoyarsk, învingătoare cu 24 - 20 în fața lui Heidelberger RK.

Irlandezii de la Leinster au învins la limită pe stadionul San Mames din Bilbao, după un meci fără eseu prin două lovituri de pedeapsă marcate în ultimele șapte minute de căpitanul lor, neo-zeelandezul Isa Nacewa, care cu acest prilej juca ultimul său meci în tricoul albastru al campionilor europeni, înainte de a se retrage la vârsta de 35 de ani. 

Până atunci tabela de scor reflectase duelul dintre mijlocașul la deschidere Jonny Sexton (trei penalități) și mijlocașul la grămadă Teddy Iribaren (patru penalități), iar în ultimul minut de joc mijlocașul la deschidere al parizienilor, Remy Tales, a ratat egalarea din drop-goal.

Leinster câștigă pentru a patra oară Cupa Campionilor, după 2009, 2010 și 2012, egalând recordul deținut de Stade Toulousain, în afară de Nacewa și Sexton, pilierul Cian Healy și linia a II-a Devin Toner, ridicând trofeul pentru a patra oară. Leinster egalează și recordul de nouă victorii în nouă meciuri în Cupa Campionilor, record stabilit în 2016 de Saracens. 

Parizienii pierd a doua finală fără eseu după cea din 2016 în care s-au înclinat cu 9 - 21 în fața lui Saracens, dar au consolarea că inia a II-a Leone Nakarawa a fost declarat cel mai bun jucător european al sezonului.

Final dramatic

În finala Challenge Cup (competiția europeană numărul 2) Cardiff a învins pe Gloucester după un meci dramatic în care victoria a fost obținută în minutul 79 de fundașul Gareth Anscombe care a transformat o penalitate.

Cardiff BluesCardiff Blues câștigă pentru a doua oară Challenge Cup

Cardiff câștigă pentru a doua oară trofeul după ediția 2009/2010 - singura echipă galeză câștigătoare a Challenge Cup, în timp ce Gloucester pierde a doua finală consecutiv.

Trofeul Continental a fost câștigat pentru a doua oară consecutiv de Enisei STM Krasnoyarsk care a învins pe campioana Germaniei, Hedelberger RK, calificată în detrimentul Timișoara Saracens, după un final în care germanii au dominat net. 

Cele două echipe sunt calificate în ediția 2018/2019 a Challenge Cup.