Turneului celor Şase Naţiuni: Franţa, învinsă de Irlanda în ultimele secunde

rugby.jpg

Guilhem Guirado, càpitanul nationalei franceze, deceptionat dupà înfrângerea în fata Irlandei, 3 februarie 2018
Guilhem Guirado, càpitanul nationalei franceze, deceptionat dupà înfrângerea în fata Irlandei, 3 februarie 2018
Sursa imaginii: 
rugbyrama.fr/Icon Sport

Echipa cocoşului galic nu a reuşit să răstoarne pronosticurile. In prima zi a Turneului celor Şase Naţiuni, XV-le francez a fost învins pe Stade de France cu scorul de 15-13 de naţionala Irlandei, una dintre favoritele ediţiei 2018 a competiţiei de rugby.

Experienţa şi-a spus cuvântul. Cu toate că Franţa conducea cu 13 la 12 la sfârşitul timpului regulamentar, ultima fază a meciului, de-a dreptul dramatică dar şi foarte strategic construită de irlandezi, i-a permis mijlocaşului de deschidere Jonathan Sexton să marcheze un drop de la 45 de metri. Eforturile cocoşilor galici, dominaţi practic de-a lungul întregii partide, au fost înăbuşite de acest scenariu incredibil care i-a amuţit pe mai toţi cei 75.000 de spectatori prezenţi pe stadion şi a permis deci Irlandei să câştige acest prim meci al Turneului cu scorul de 15-13.

Echipa Franţei, care nu a mai câştigat un meci de mai bine de zece luni, îşi continuă aşadar seria de înfrângeri în ciuda faptului că are în fruntea ei un nou antrenor în persoana lui Jacques Brunel. Selecţionerul albaştrilor şi-a asumat riscul de a alinia sâmbătă un XV cu mulţi tineri, nu foarte experimentaţi, precum mijlocaşul la deschidere Matthieu Jalibert, revelaţia campionatul intern TOP 14 dar care la 19 ani nu are decât 15 meciuri disputate ca profesionist.

Cum era de aşteptat, oaspeţii irlandezi, a treia naţiune în ierarhia sportului cu balonul oval, au dominat partida punându-i la grea încercare pe cocoşii galici. Lipsa de experienţă a acestora - şi deci o serie de greşeli - s-a dovedit a fi şi la originea majorităţii punctelor irlandeze - Sexton a marcat 4 lovituri de pedeapsă, plus dropul final.

După o primă repriză în care au stat mai mult în defensivă în faţa tăvălugului irlandez (scor la pauză 3-9), francezii au ieşit de la vestiare parcă mai decişi să se impună în faţa propriului public. Eforturile lor au dat roade în minutul 72 când aripa Teddy Thomas a reuşit să scape din mâinile a cel puţin 4 adversari pentru a culca balonul în buturile irlandeze. Superbul eseu (singurul al meciului), transformat de Anthony Belleau (cel care l-a înlocuit pe Matthieu Jalibert, rănit la genunchi în minutul 30), i-a permis Franţei să conducă pentru prima dată de la începutul meciului, 13-12. Visul cocoşilor a durat însă doar 10 minute pentru a se transforma în cele din urmă în coşmar din cauza dropului fatal marcat de Sexton în minutul 83 al partidei după nu mai puţin de 40 de faze consecutive de joc la mână ale irlandezilor.

L'Equipe deplânge faptul că "era lui Jacques Brunel începe cu o înfrângere. Din nou, XV-le tricolor nu a ştiut să câştige cu toate că conducea" mai scrie cotidianul sportiv. De partea sa, situl specializat în rugby, Rugbyrama, după ce scrie în titlu "Sexton i-a crucificat pe Albaştri", mai notează: "A te apăra nu ajunge să câştigi un meci". "Performanţa lui Teddy Thomas nu a fost suficientă" subliniază şi Le Parisien în timp ce Le Monde descrie o "înfrângere sfâşâietoare pentru XV-le francez". In fine, Libération constată amar că "Franţa a fost înfrântă la mustaţă de Irlanda".