Gest umanitar pentru un rugby-ist tongan disperat din România

sione.jpeg

Sione Vaiomounga
Sione Vaiomounga trăiește cu familia sa în condiții precare
Image source: 
Petruț Călinescu/Daily Telegraph

Un jucător de rugby originar din Tonga aflat în România și afectat de o gravă maladie a beneficiat de un gest umanitar: 632 de persoane au strâns o sumă de peste 30204 de lire sterline pentru el și familia sa, aflați într-o situație limită.

Un apel de tip crowd funding în favoarea lui Sione Vaiomounga pe internet a depășit în numai o zi suma țintă inițială de 10000 de lire prin contribuția a peste 250 de persoane, suma necesară depunerii cererii de rezidență în România şi pentru întreținerea familiei.

Ulterior suma țintă a fost dublată la 20000 de lire iar apoi mărită la 30000 și acum la 35000 de lire.

Apelul umanitar a coincis cu publicarea unor articole despre situația gravă a lui Sione în mai multe ziare din Marea Britanie, Australia și Noua Zeelandă.

În vârstă de 28 de ani, Sione a debutat la 20 de ani în echipa națională a Tongăi, iar în 2011 a jucat la Cupa Mondială din Noua Zeelandă, când a evoluat pe post de flanker în meciul în care Ikale Tahi au obținut o victorie istorică, 19 - 14, împotriva Franței.

În 2014 el a semnat cu Știința Baia Mare, care în acel an avea să câștige campionatul României, un contract de jucător profesionist.

Peste numai un an însă, Sione a fost diagnosticat cu insuficiență renală și de atunci este nevoit pentru a supraviețui să facă dializă de trei ori pe săptămână, pentru a-i fi reîmprospătat sângele pe care rinichii săi nu-l mai pot curăța de noxe.

Dializa este un tratatment costisitor și traumatic și singura soluție pe termen lung ar fi transplantul renal, dar până acum spitalul din Cluj care efectuează astfel de operații nu a găsit un donator potrivit.

Contractul inițial, potrivit căruia Sione era plătit 600 de euro pe lună a fost reziliat de club și el a fost evacuat din hotelul în care locuia.

Între timp, i s-au născut și doi copii în România, Jesyda, care acum are trei ani, și Sione junior, 10 luni. Starea de sănătate a lui Sione nu i-a permis să-și găsească de lucru, iar soția sa nu are drept de muncă în România, potrivit condițiilor vizei de ședere temporară.

Viza de ședere expiră

Sione nu se poate întoarce în Tonga, un stat cu o populație de 100000 de locuitori unde nu există condiții pentru dializă. El ar dori să plece cu familia sa în Noua Zeelandă sau Statele Unite unde are rude care l-ar putea ajuta, dar obținerea unei vize de intrare în acele țări este deosebit de dificilă.

Sione Vaiomounga în tricoul albastu negruSione Vaiomounga (primul din stânga) a beneficiat de 10000 euro în 2015, încasările la meciul România - Tonga

Mai îngrijorător este faptul că viza de ședere a lui Sione expiră în trei luni și el riscă să fie expulzat din România împreună cu familia sa.

Cazul său a ajuns chiar în atenția Ministerului Afacerilor Externe (MAE) de la București din cauza potențialelor implicații internaționale ale unei astfel de expulzări.

"În contextul candidaturii pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU în 2019, România este interesată de stabilirea unor relații mai apropiate cu statele insulare din Pacific. Ca atare, MAE nu a rămas insensibil la drama jucătorului tongan si a încurajat Federația Română de Rugby (FRR) să se implice în găsirea unei soluții pentru ca acesta să poată rămâne în România pentru a-și continua tratamentul." a declarat la RFI sub condiția anonimatului o sursă apropiată de MAE.

Sione a mai beneficiat de un ajutor de circa 10000 de euro, încasările de la meciul România - Tonga disputat la București în 2015.

Deocamdată, Sione și familia sa supraviețuiesc la Baia Mare prin generozitatea unor rude îndepărtate, a unor localnici inimoși și a organizației din Maramureș a Martorilor lui Iehova.

Timpul se scurge însă, iar Sione și familia sa nu pot decât să spere la un gest de generozitate din partea României, în caz contrar situația lor ar putea deveni realmente imposibilă.

Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ
1091

Facebook comments