Secretar de stat în Ministerul Mediului: «România este un caz fericit în privinţa combaterii efectelor schimbărilor climatice»

img_6611.jpg

Ion Cîmpeanu, secretar de stat în Ministerul mediului, interviuvat de Vasile Damian la "One Planet Summit", 12 decembrie 2017
Ion Cîmpeanu, secretar de stat în Ministerul mediului, interviuvat de Vasile Damian la "One Planet Summit", 12 decembrie 2017

În imediata apropiere a Parisului, la Boulogne, a avut loc ieri aşa-zisul «One Planet Summit». Reuniunea era destinată să remobilizeze comunitatea internaţională în lupta contra încălzirii climei după retragerea SUA din Acordul de la Paris semnat de 195 de ţări din lume acum exact doi ani, în 2015. Responsabili politici şi asociativi, filantropi şi patroni de firme, între 3 şi 4 mii de oameni au luat parte la lucrări. Circa 60 de şefi de state sau de guverne au venit special la Paris cu această ocazie. România a fost reprezentată de Ion Cîmpeanu, secretar de stat în ministerul mediului. Vasile Damian a stat de vorbă cu responsabilul român şi l-a întrebat pentru început cu ce impresii a rămas în urma acestui summit.

« Mandatul nostru a fost unul de susţinere fermă a implementării Acordului de la Paris » ne-a spus secretarul de stat român. « România a participat la toate cele 4 paneluri (mese rotunde) organizate în cadrul acestui summit. Probleme din zonele costiere, chestiuni din Africa - s-au evocat multe subiecte şi s-au găsit mai mulţi numitori comuni » afirmă Ion Cîmpeanu.

« România este un caz fericit în ceea ce priveşte combaterea efectelor schimbărilor climatice » mai notează oficialul român. El s-a arătat impresionat de prezenţa aşa-zişilor campioni ai luptei contra poluării şi a efectelor schimbărilor climatice. « Au fost aici marele afacerist şi totodată filantrop Bill Gates, Michael Bloomberg, fost primar al New York-ului, politician şi filantrop american şi cele două vedete, Arnold Schwarzenegger şi Sean Penn. »

« Numitorul comun a fost să ne mărim cu toţii ambiţiile pentru lupta contra efectelor schimbărilor climatice şi începutul demersurilor pentru schimbarea legislaţiei după 2020. »

Întrebat de ce România a fost reprezentată doar la nivel de secretar de stat când alte ţări din vecinătate, precum Ungaria, Bulgaria sau Serbia, şi-au trimis la Paris preşedinţii sau premierii, Ion Cîmpeanu ne răspunde : « Din cei aproximativ 200 de înalţi demnitari, 10 sau 15 erau şefi de stat, 10 sau 15 erau şefi de guvern. În cazul nostru, eu am primit mandat pentru a reprezenta România la acest important eveniment. Sunt secretarul de stat cu atribuţii pe zona de schimbări climatice, economie verde şi dezvoltare durabilă. Împreună cu un întreg staff şi o colaborare între diversele ministere şi graţie personalului ambasadei de aici din Paris, cred că am făcut o treabă bună şi am reprezentat cu cinste România. »

« În urma acestor evenimente, facem schimb de experienţă şi de idei pe care cu siguranţă le vom aplica şi în ţara noastră. »

 
Secretar de stat în Ministerul Mediului : «România este un caz fericit în privinţa combaterii efectelor schimbărilor climatice»