Parisul în aşteptarea invitaţilor la One Planet Summit

În Franţa, începutul săptămînii viitoare este pus sub semnul mobilizării internaţionale în vederea limitării unui veritabil dezastru ecologic care se profilează la orizont. În jur de 2000 de personalităţi provenind din o sută de ţări, precum şi 800 de organizaţii îşi dau întîlnire marţi 12 decembrie la Paris, la invitaţia preşedintelui Emmanuel Macron, pentru un vast bilanţ privind lupta împotriva schimbărilor climaterice.

One Planet Summit, este intitulată această conferinţă internaţională care are loc la doi ani după semnarea acordurilor de la Paris privind efectul de seră. Un singur mare absent de semnalat: preşedintele american Donald Trump care, pentru a-şi proteja piaţa de muncă internă, s-a retras din acord.

Marea iniţiativă în vederea unei ieşiri din letargia ecologică îi revine deci în prezent Franţei şi Europei. Summit-ul de marţi 12 decembrie a fost de altfel prefaţat de un nou apel al unul grup de oameni politici, artişti, filozofi, sindicalişti care avertizează că umanitatea riscă să intre într-o epocă de haos climateric dacă nu acţionează imediat. Publicat de cotidianul Le Monde săptămîna trecută, acest apel avertizează că întreaga economie mondială trebuie reorientată spre tranziţia energetică şi că este necesar un fond de o mie de miliarde de euro în acest sens.

Ideile evocate în acest apel vor fi analizate şi în cusul discuţiilor de marţi, la care participă numeroase personalităţi, de la o vedetă internaţională precum Leonardo Di Caprio la părintele Microsoft-ului, Bill Gates. Intr-un comunicat al Palatului Elysée putem citi următoarele: "Trebuie să facem bilanţul traiectoriei noastre în raport cu angajamentele deja luate. Dacă nu ne accelerăm eforturile, nu vom atinge obiectivul asumat, şi anume de a limita, pînă la sfîrşitul secolului, la numai 1,5 grade creşterea generală a temperaturii. Trebuie să ne dublăm eforturile, trebuie să reacţionăm de urgenţă."

Semnatarii apelului din Le Monde mai arată că, pe fondul degradării mediului înconjurător şi al încălzirii treptate a atmosferei, pacea mondială este în joc. Europa, mai spun ei, dacă se mobilizează, poate demonstra întregii planete că şantierul colosal al tranziţiei energetice este compatibil şi cu crearea de noi locuri de muncă. Investiţiile masive în vederea economisirii energiei şi în domeniul energiilor reciclabile ar putea însemna crearea a 900 000 de locuri de muncă în Franţa şi a 6 milioane de locuri de muncă în restul Europei, o bună ocazie deci pentru reconcilierea ei cu proprii săi cetăţeni.