Donald Trump abandonat de numeroşi diplomaţi

Rex Tillerson, şeful diplomaţiei americane, care apare fragilizat în ultimul timp

Ce se întîmplă cu diplomaţia americană? Nu cumva preşedintele american Donald Trump, prin deciziile sale şi stilul său de a conduce, este pe cale de a distruge un edificiu diplomatic care a fost multă vreme cel mai important şi mai bine dotat din lume? Iată întrebări pe care şi le pun mulţi comentatori într-un moment cînd America, prin politica sa externă, apare izolată pe plan internaţional.

Tot mai mulţi diplomaţi şi experţi preferă să părăsească corpul diplomatic american decît să-l servească pe Donald Trump. Este ceea ce rezultă dintr-un articol publicat săptămîna aceasta în Le Monde de Jeffrey Hawkins, fost ambasador al Statelor Unite în Republica Centrafricană între 2015 şi 2017.

"Sunt plecări în fiecare săpămînă. Iar eu fac parte din exod” spune Jeffrey Hawkins. El îşi mai exprimă temerea că în viitor prima putere a lumii nu va mai dispune în reţeaua sa diplomatică de oameni cu experienţă, de buni cunoscători ai diferitelor regiuni de pe glob şi ale problemelor respective, de specialişti capabili să ofere expertize competente în vederea luării unor decizii.

Cum Jeffrey Hawkins face parte şi el din grupul celor care l-au abandonat pe Donald Trump, el nu ezită în prezent să-l critice vehement pe preşedintele american. Noua politică externă a Statelor Unite, explică fostul diplomat, începe să reflecteze “viziunea despre lume” a unui electorat minoritar care a avut însă un rol major în victoria lui Donald Trump.

Izolaţionismul, protecţionismul, loviturile de teatru, sunt doar cîteva dintre noile tentaţii care configurează panoplia politicii externe a lui Donald Trump.

Interesant este şi titlul pe care îl alege Jeffrey Hawkins pentru articolul său: “La diplomatie américaine se meurt” (Diplomaţia americană moare), o parafrază a piesei lui Eugen Ionescu “Regele moare”. Traducerea şi mai corectă ar fi însă “Regele se stinge”, pentru că şi diplomaţia americană pare să se stingă, încet, într-o lume care devine tot mai absurdă, ca în multe dintre piesele lui Ionescu.

Absurd este şi faptul că prima putere a lumii îşi asumă riscul de a se trezi în faţa unor noi crize fără aparatul diplomatic necesar pentru a găsi soluţii la ele precum şi fără un lider credibil, încarnînd mai degrabă înţelepciunea decît provocarea.