Donald Trump pune capăt relativei neutralităţi americane în Orientul apropiat

2017-12-07t073206z_1506231574_rc16020c3e80_rtrmadp_3_usa-trump-israel_0.jpg

Manifestatii în Gaza dupa anuntul facut de Donald Trump
Manifestatii în Gaza dupa anuntul facut de Donald Trump
Image source: 
credit foto: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Statele Unite apar într-o postură mai izolată decît oricînd pe plan internaţional după ce Donald Trump a anunţat recunoaşterea unilaterală a Ierusalimului drept capitală a statului Israel. Comunitatea internaţională, cu excepţia Israelului, dezaprobă această decizie a lui Trump, chiar dacă el, odată cu mutarea ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim, pledează şi pentru crearea unui stat palestinian. In Orientul Apropiat tensiunea este maximă şi au avut loc primele violenţe.

Incep cu reacţia franceză. Preşedintele Emmanuel Macron, aflat într-o vizită în Qatar, a “dezaprobat” iniţiativa lui Donald Trump, precizînd că ea contravine rezoluţiilor adoptate de Organizaţia Naţiunilor Unite. Emmanuel Macron a mai spus că Franţa îşi va preciza poziţia şi în cadrul Consiliului de securitate ONU. Reamintim că din punctul de vedere al Franţei, ca şi al Uniunii Europene de altfel, statutul Ierusalimului trebuie stabilit prin dialog între israelieni şi palestinieni. Europenii consideră că singura soluţie în regiune este crearea unui stat viabil palestinian, cu capitala în partea răsăriteană a Ierusalimului, în condiţii de securitate pentru toată lumea.

Mai toţi comentatorii, în Franţa, consideră că Donald Trump a turnat într-un fel gaz peste foc, fără să se gîndească o clipă la consecinţele deciziei sale.

Aflat într-un turneu european, şeful diplomaţiei americane, Rex Tillerson a declarat că anunţul făcut de Donald Trump corespunde pur şi simplu voinţei poporului american. Ceea ce este de fapt perfect adevărat pentru că un Congres ales în mod democratic în această mare democraţie care este America a decis, în 1995, printr-un document cu valoare de lege, recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului.

Si poate că marea problemă în prezent nu este faptul că Donald Trump decide să pună în practică o măsură adoptată de Congres, ci faptul că o face într-un context în care procesul de pace în regiune este muribund, tot Orientul Apropiat este traversat de crize, iar America total absentă ca mediator şi ca furnizoare de idei pentru găsirea unor soluţii. După cum scrie cotidianul Libération, Donald Trump “aprinde focul” şi pentru a deturna atenţia de la problemele sale interne. În mod evident el pune capăt a cinci decenii de politică relativ prudentă a Americii în regiune şi a imaginii cît de cît neutre pe care încerca să şi-o menţină americanii.

Pe de altă parte, concertul de proteste actual nu corespunde nici el realităţii şi adevăratelor raporturi de forţă, de interesse şi de alianţe de  pe teren. Premierul israelian Benjamin Netaniahu a afirmat că în viitor alte ţări vor lua exemplul Statelor Unite. In Franţa, Consiliul reprezentativ al instituţiilor evreieşti i-a adresat deja un mesaj preşedintelui Emmanuel Macron cerînd-i să procedeze la fel ca Donald Trump şi să recunoască Ierusalimul drept capitală a Israelului, şi chiar să mute Ambasada Franţei de la Tel Aviv la Ierusalim.

Numeroase ţări arabe se arată în prezent extrem de indignate de ceea ce face Donald Trump. Declaraţiile multor lideri arabi riscă însă să fie unele de circumstanţă, ei spun de fapt fraze pe care vor să le audă masele arabe. In realitate, însă, în ultimul timp s-a produs o apropiere dintre unele ţări arabe sunite şi Israel, pentru că la orizont a apărut un duşman comum redutabil, Iranul şiit.

Greu de spus ce consecinţe imediate va avea măsura, aparent provocatoare a lui Donald Trump. Mişcarea palestiniană Hamas a şi lansat un apel la răzvrătire, la o nouă Intifada, pentru apărarea părţii răsăritene a Ierusalimului. Nu este exclus ca noi acte de terorism să aibă loc şi ca organizaţiile extremiste să-şi recruteze noi adepţi în acest context de febră emoţională. Creşterea sentimentului de frustrare în lumea arabă riscă, de asemenea, să se exprime în diverse forme, inclusiv sub forma unor revolte împotriva actualilor lideri şi şefi incapabili să facă faţă Israelului sau Americii.

Ierusalimul rămîne un simbol sacru pentru cele trei religii monoteise, deci un loc ultra-sensibil, dar mai este şi un simbol al înfrîngerilor succesive înregistrate de arabi şi al diviziunilor dintre ei.

Donald Trump, prin gestul pe care l-a făcut, mai transmite însă un mesaj întregii lumi, un mesaj de forţă. El spune de fapt: există un învingător în contextul lungului conflict israelo-arab, acest învingător este Israelul ajutat de Statele Unite, şi absolut nimic nu va schimba situaţia.