Qatar: Emmanuel Macron se întoarce într-un Golf aflat în criză

presedintele_emmanuel_macron_l-a_primit_pe_15_septembrie_la_palatul_elysee_pe_emirul_qatarului_-_tamin_ben_hamad_al-thani_cu_ocazia_vizitei_sale_in_europa.jpg

Presedintele Emmanuel Macron l-a primit pe 15 septembrie la Palatul Elysée pe emirul Qatarului - Tamin ben Hamad al-Thani cu ocazia vizitei sale în Europa
Presedintele Emmanuel Macron l-a primit pe 15 septembrie la Palatul Elysée pe emirul Qatarului - Tamin ben Hamad al-Thani cu ocazia vizitei sale în Europa
Image source: 
REUTERS/Charles Platiau

Qatarul semnează contracte în valoare de peste 12 miliarde de euro pentru achiziționarea a 12 avioane de luptă rafale și a 50 de Airbus A321neo. Președintele Franței Emmanuel Macron se află în vizită la Doha. Este o vizită într-un context extrem de tensionat după ce în urmă cu șase luni Qatarului i s-a impus o blocadă pe motiv că susține “grupări teroriste și Iranul”.

 

Contractele au fost semnate în prezența președintelui Emmanuel Macron și a emirului Qatarului, șeicul Tamim ben Hamad al-Thani.

Achiziționarea a 50 de avioane Airbus A321neo reprezintă un contract în valoare de 5,5 miliarde de euro, a precizat palatul Elysée. Iar cele 12 avioane de luptă costă 1,1 miliarde de euro. Deja, în 2015, Qatar a mai cumpărat 24 de Rafale pentru 6,3 miliarde de euro.

În plus, a fost semnată o scrisoare de intenție pentru achiziționarea a aproximativ 500 de vehicule blindate de la companhia franceză Nexter – un potențial contract de 1,5 miliarde de euro.

Consorțiul SNCF/ RATP – companii publice franceze de transport se va ocupa de exploatarea și mentenanța metroului din Doha și a tramvaiului din Lusail, un nou orășel ce se construiește lângă Doha. Un contract în valoare de 3 miliarde de euro. Orășelul va găzdui viitorul stadion pentru Cupa Mondială de Fotbal, din 2022. Arenă pe care se va juca meciul de deschidere și finala Cupei Mondiale. 

Un proiect de ecologizare a unei lagune va aduce grupului francez Suez 100 de milioane de euro. Este cel mai important contract obținut de Suez și unul major pentru Orientul Mijlociu.

Au fost semnate și mai multe acorduri strategice, printre care o declarație de intenție asupra unei cooperări bilaterale în materie de luptă contra terorismului și a radicalizării. Franța dorește să organizeze anul viitor o conferință internațională dedicată luptei contra finanțării terorismului.

Qatar încearcă să dovedească faptul că nu este izolat pe scena internațională după ce, pe 5 iunie, Arabia Saudită, Bahrein, Emiratele Arabe Unite și Egiptul au rupt relațiile diplomatice cu Qatar acuzându-l că susține grupări teroriste și că se apropie de Iran. Doha a respins acuzațiile și a denunțat o încercare de a fi pus sub “tutelă” de acest cvartet arab.

Este al doilea voiaj al președintelui Emmanuel Macron în mai puțin de două luni într-o regiune strategică, astăzi aflată în incertitudine. În noiembrie, Emmanuel Macron s-a aflat în Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită.

Este o criză fără precedent pentru Consiliul de Cooperare al Golfului care, din 1981 reunește șase monarhii petroliere din peninsulă: Arabia Saudită, Bahrein, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Oman și Qatar. La ultimul Consiliu ce a avut loc în Kuweit, emirul Qatarului a fost prezent dar nu și adversarii săi. Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite nu au fost reprezentate decât la nível ministerial. În plus, cele două au profitat de situație pentru a anunța nașterea unei « comisii comune de cooperare », militar și economic. Ïn comunicatul final al reuniunii nu s-a menționat absolut nimic despre criza internă.

Întâlnirea a fost organizată de Kuweit care a încercat în ultima perioadă să aducă la aceeași masă Qatarul și pe adversarii săi. De la începutul crizei între monarhiile din Golf, Paris a susținut medierea kuweitiană.

De partea sa, Qatar a arătat că poate contracara izolarea regională: s-a apropiat de Turcia și de Iran iar emirul  Tamim ben Hamad Al Thani a fost primit în Europa și la ONU. Experții comentează : pentru Paris, Washington și alții, este vorba de un joc de « echilibristică » pentru a nu supăra țările din Golf care, de altfel, sunt parteneri comerciali importanți, mari clienți ai industriei de apărare.

677

Facebook comments