Primul turneu african al lui Emmanuel Macron

Universitatea din Ouagadougou (Burkina Faso) unde presedintele Frantei, Emmanuel Macron, va sustine un important discurs

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, soseşte luni seara la Ouagadougou, capitala Burkina Faso. Prima etapă a unui turneu african care îl va duce apoi pe preşedintele francez în Coasta de fildeş şi în Ghana. Ce mesaj le va transmite Macron africanilor cu această ocazie?

Obiectivul afişat de palatul Elysée este de a relansa relaţiile dintre Paris şi continentul african. In realitate, cum o notează şi ziarul Le Monde, «dificultatea acestui prim turneu african al lui Emmanuel Macron va fi ameliorarea imaginii Franţei într-o parte a continentului unde influenţa ei este pe cât de reală, pe atât de contestată.»

Preşedintele francez se va folosi şi de tinereţea sa – nu are încă 40 de ani – mergând pe un contient unde vârsta medie este de 20 de ani iar mulţi preşedinţi de acolo au vârste înaintate şi sunt de ceva vreme la putere. Nu degeaba analiştii consideră că discursul pe care-l va susţine Macron marţi, la universitatea din Ouagadougou, va fi punctul culminant al acestui voiaj. «Publicul de acolo nu este dinainte câştigat şi nu are neapărat o impresie bună despre Franţa» notează anturajul prezidenţial. In acest discurs, liderul francez va vorbi pe larg despre inovaţie, antreprenoriat şi economie dar şi despre un «nou parteneriat» între Franţa şi Africa, nu neapărat francofonă. Dealtfel, ultima etapă a turneului are loc într-o ţară anglofonă, Ghana.

Educaţia, mobilitatea şi cultura sunt teme care nu vor lipsi de pe agenda publică a preşedintelui francez. La summitul Uniunea europeană – Uniunea africană la care va participa în Coasta de fildeş, Emmanuel Macron va discuta, cu uşile închise de această dată, despre terorismul din Sahel, situaţia din jurul lacului Ciad, cea din Republica centrafricană şi fără îndoială, soarta miilor de africani care, cu riscul vieţii lor, încearcă zilnic să ajungă în Europa.

 
Primul turneu african al lui Emmanuel Macron