Robert Mugabe confruntat cu procedura de destituire din funcţia de preşedinte

2014-09-18t101740z_580995327_gm1ea9i1elh01_rtrmadp_3_zimbabwe-mugabe-grace_0.jpg

Robert Mugabe si sotia sa Grace
Robert Mugabe si sotia sa Grace
Image source: 
Credit foto: rfi.fr / Reuters/Philimon Bulawayo

In Republica Zimbabwe, preşedintele ţării, Robert Mugaben în vîrstă de 93 de ani, la putere de 37 de ani, se află sub presiunea militarilor, a propriului său partid şi a opiniei publice pentru a dimisiona. In ciuda rolului nefast pe care l-a avut în ultima perioadă, Mugabe, datorită notorietăţii sale de erou al luptei pentru independenţă, dispune de o imunitate absolută. Totuşi, partidul său a încercat să se debaraseze de el, iar în cazul în care nu acceptă să-şi dea demisia Mugabe va intra sub incidenţa unei proceduri de destituire.

Cotidianul Le Monde reia cuvintele unui locuitor de la Harare, capitala statului Zimbabwe, un contabil de 50 de ani care sintetizează atitudinea unei întregi populaţii faţă de Mugabe: “Vrem să se termine o dată, să ne debarasăm de familia Mugabe. Pe acest preşedintel noi l-am iubit, dar soţia sa, Grace, cu 41 de ani mai tînără, a stricat totul. Ea voia să preia puterea dar noi ştim bine că este incapabilă să se autocontroleze. Grace strigă tot timpul, nu este politicoasă, nu gîndeşte în profunzime.”

Este interesantă această repetare a unor scenarii, cînd soţiile de dictatori, amestecate în politică, datorită avidităţii lor de a urca în ierarhia puterii, devin mai odioase decît dictatorii înşişi.

Situaţia lui Mugabe în partea de sud a Africii este însă mai specială. Persoana lui încarnează, după cum arată Le Monde, miturile luptei duse de africani “împotriva colonialismului, apoi împotriva neo-colonialismului, apoi pur şi simplu împotriva Occidentului şi a tuturor formelor de dominaţie pe continentul african.” Pe de altă parte Mugabe mai are şi aliaţi în regiune, chiar aliaţi involuntari pentru că mai sunt şi alţi şefi de stat, ca el, care s-au eternizat la putere. Ori, acestora nu le convine să asiste la o debarcare umilitoare a lui Mugabe din fruntea statului, ceea ce ar putea da idei şi altor populaţii exasperate…

Tot în cotidianul Le Monde un cronicar avizat se întreabă dacă nu cumva şi China joacă un rol important în punerea pe tuşă a lui Robert Mugabe. Seful de stat major al armatei din Zimbabwe a efectuat o vizită în China cu două zile înainte ca armata să preia de facto puterea la Harare. China l-a sprijinit pe Mugabe încă din anii 60 în lupta sa împotriva colonialismului, iar apoi a investit masiv în Zimbabwe. China este de fapt principalul partener economic şi comercial al Republicii Zimbabwe unde se află implantate în jur de o sută de intreprinderi chineze. Iar în 2015 însuşi preşedintele Xi Jinping a efectuat o vizită la Harare, şi se vorbea chiar de perspectiva ca statul Zimbabwe să adopte moneda chineză, yuan-ul.

Capriciosul şi orgoliosul Mugabe i-a iritat însă în ultimii ani pe chinezi, care mizează acum pe fostul vice-preşedinte, Emmerson Mnangagwa ca succesor al lui Mugabe.

In privinţa lui Grace Mugabe, s-a părea că puţine persoane o vorbesc de bine, populaţia îi spune fie “regina shopping-ului” fie Grace Gucci. Gustul ei pentru lux contrastează în orice caz în mod flagrant cu o populaţie care se află, în proporţie de 90 la sută, la şomaj.

Tranziţia politică în Zimbabwe va fi urmărită cu atenţie de chinezi, deşi, o dată cu plecarea de la putere a lui Mugabe, şi occidentalii îşi vor oferi candidatura pentru a exploata zăcămintele de platină şi de diamante, precum şi terenurile agricole foarte fertile ale acestei ţări.