Robert Mugabe pe punctul de a fi debarcat de la putere în Zimbabwe

mugabe.jpg

Robert Mugabe, 93 de ani, împreuna cu sotia sa Grace, 52 de ani.
Robert Mugabe, 93 de ani, împreuna cu sotia sa Grace, 52 de ani.
Image source: 
Credit foto: REUTERS/Philimon Bulawayo

Cel mai vîrstnic şef de stat din lume, Robert Mugabe, 93 de ani, la putere din 1980 în Zimbabwe, este obligat de armată şi de propriul său partid să cedeze puterea. Cel care conduce Republica Zimbabwe de 37 de ani ar fi vrut să-şi lase soţia, Grace Mugabe, pe post de succesor, ceea ce militarii nu par să accepte.

"Odihneşte-te în pace, Mugabe!" "Nu dinastiei Mugabe!" Iată doar două din sloganurile cu care, sîmbăta trecută, sute de mii de manifestanţi au cerut în capitala ţării, Harare, plecarea de la putere a celui care a fost iniţial părintele independenţei pentru a deveni apoi un veritabil dictator. El intenţiona de altfel să se prezinte din nou la alegerile prezidenţiale de anul viitor, ceea ce propriul său partid pare să considere o perspectivă absurdă. De altfel atît Mugabe cît şi soţia sa au fost excluşi din respectiva formaţiune.

Noul şef a ţării a devenit, de facto, Emmerson Mnangagwa, 75 de ani, fost-vice preşedinte.

Robert Mugabe lasă în urma sa o ţară secătuită din punct de vedere eoconomic, în care 90 la sută din populaţie se află la şomaj. Fostă colonie britanică, fosta Rhodesie şi actualul Zimbabwe, ţară vecină cu Africa de sud, numără aproape 16 milioane de locuitori. În ultimele decenii Robert Mugabe, care a şi-a început cariera politică şi de luptător de guerilla sub semnul marxismului şi al maoismului, a promovat un tip de rasism împotriva populaţiei albe, care a avut printre altele consecinţe ruinătoare pentru economie.

Criza abisală în care se află această ţară nelinişteşte întreaga regiune a Africii australe. De altfel liderii acestor ţări, Africa de Sud, Angola, Zambia, Mozambic au decis să se vadă în reuniune de urgenţă pentru a discuta despre situaţia de tranziţie din Zimbabwe. După toate aparenţele, militarii încearcă să-i ofere totuşi lui Mugabe o soluţie onorabilă de plecare, dar în principiu i s-a dat un ultimatum, pînă luni 20 noiembrie la prînz, pentru a demisiona.

Grace Mugabe, în vîrstă de 52 de ani, fostă secretară a preşedintelui, supra-numită "regina shopping-ului" a fost considerată multă vreme o femeie frivolă, înainte ca ea să-şi manifeste ambiţiile politice.