Londra şi Madrid acuză la rândul lor Rusia de ingerinţă

rusia_hackers.jpg

In acest imobil din periferia orasului Sankt-Petersburg ar exista informaticieni însàrcinati sà polueze retelele sociale cu comentarii anti-occidentale si pro-regim
In acest imobil din periferia orasului Sankt-Petersburg ar exista informaticieni însàrcinati sà polueze retelele sociale cu comentarii anti-occidentale si pro-regim
Sursa imaginii: 
lefigaro.fr/AP/Dmitri Lovetsky

«Piraţi informatici ruşi au atacat Regatul Unit. Ei au vizat sectoarele energiei, telecomunicaţiilor şi mass-mediei». Iată ce a declarat miercuri responsabilul Centrului naţional al securităţii cibernetice (NCSC). Presa britanică afirmă de partea ei că Rusia a influenţat campania pentru referendumul privind Brexit-ul. Luni seara, premierul Theresa May denunţase déjà «actele ostile» ale Rusiei. De partea sa, Madridul a acuzat Moscova că ar fi sprijinit propaganda secesioniştilor catalani. Să fie oare chiar Rusia în spate după ce a fost acuzată şi de ingerinţă în campania prezidenţialelor americane de anul trecut?

Cele mai recente declaraţii tind să confirme ipoteza că Rusia a tras sforile şi în Marea Britania şi în Catalonia. «Activităţile Moscovei sunt în mod clar o sursă de preocupare. Rusia caută să zdruncine sistemul internaţional» a subliniat şeful Centrului naţional al securităţii cibernetice (NCSC). Ciaran Martin nu a vrut să intre în detalii dar a confirmat ingerinţa rusă.

Luni seara, premierul britanic Theresa May lansase un atac inedit la adresa Moscovei pe care o acuza că «vrea să facă din informaţie o armă. Vom face totul pentru a ne proteja şi ne vom întări cybersecuritatea» promisese atunci lidera de la Londra. Moscova dezminţise aceste acuzaţii estimând că sunt «iresponsabile şi fără fundament.» In opinia Rusiei, aceste acuzaţii nu sunt decât «praf în ochi folosit de Londra pentru a sustrage atenţia opiniei publice preocupată de Brexit.» Cum notează însă ziarul Le Monde, «destabilizarea Regatului unit şi a Uniunii europene, serveşte interesele geostrategice ale lui Vladimir Putin

In opinia unui parlamentar britanic citat de agenţia France Presse, «nu încape nicio îndoială că a existat amestec rusesc în politica britanică». Ziarul The Times evoca în ediţia sa de miercuri faptul că Rusia s-a amestecat în campania referendumului privind Brexit. Peste 150.000 de conturi Twitter bazate în Rusia – şi multe automatizate - au evocat frenetic chestiunea Brexit în zilele care au precedat consultarea populară. Majoritatea erau în favoarea ieşirii Marii Britanii din UE. Ele au fost văzute de milioane de ori. In ultimele 48 de ore dinaintea referendumului, aceste conturi au publicat 45.000 de mesaje despre Brexit într-o «tentativă, aparent coordonată, de a semăna zâzanie» scrie cotidianul britanic citând un studiu al unor cercetători de la universitatea Berkeley din California.

Si Madridul a acuzat Rusia de ingerinţă în criza catalană

Miniştri spanioli ai Apărării şi de Externe au declarat că ar avea «dovada că grupuri publice sau private din Rusia şi Venezuela au utilizat reţelele Twitter şi Facebook pentru a promova cauza separatiştilor catalani şi a influenţa opinia publică.» «Pe reţelele sociale, informaţiile false şi alte adevăruri deturnate au contribuit la semănarea confuziei în capul oamenilor» a declarat de partea sa şeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy.

Reamintim că la referendumul din întâi octombrie, declarat ilegal de autorităţile de la Madrid, 90% dintre votanţi s-au pronunţat în favoarea independenţei Cataloniei. Participarea nu fusese însă decât de 43 de procente.

Rusia, prin vocea Kremlinului, a negat orice ingerinţă sau tentativă de destabilizare în criza catalană şi a estimat că aceste suspiciuni sunt «nefondate şi isterice.»

 
Londra şi Madrid acuză la rândul lor Rusia de ingerinţă