Schimbări climaterice: preşedintele Emmanuel Macron se exprimă la Bonn

138900986_0.jpg

Exploatare de carbune în India
Exploatare de carbune în India
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Cea de-a 23-a Conferinţă ONU pe tema schimbărilor climaterice, care se ţine la Bonn, intră începînd de miercuri 15 noiembrie, pentru două zile, într-o fază mai „politică”. Mai mulţi şefi de stat şi de guvern urmează să se exprime astăzi în delegaţilor, printre ei cancelara germană Angela Merkel şi şeful statului francez Emmanuel Macron. In context veştile sunt mai degrabă proaste legate de starea sănătăţii generale a planetei.

Printre veştile proaste se numără şi aceasta: în 2017 au început să crească din nou pe ansamblul planetei emisiile de bioxid de carbon, după ce ultimii trei ani cantităţile de gaz toxic eliberate în atmosferă au fost mai degrabă stabile.

Negocierile de la Bonn ar trebui să defrişeze căi practice pentru fiecare semnatar al acordului de anul trecut de la Paris în vederea limitării acelor acţiuni industriale sau comerciale care fac să sporească încălzirea globală. Eixstă însă o voinţă reală în acest sens din partea liderilor mondiali, în special din partea celor aflaţi în fruntea marilor ţări industrializate? Donald Trump oricum a ieşit din joc, nu vrea să audă de încălzirea globală, iar Agenţia France Presse remarca faptul că recent, în cursul turneului asiatic efectuat de liderul de la Casa Albă, acesta nu a pomenit o singură clipă de problemele climaterice.

Publicaţia săptămînală germana Die Zeit îşi exprima recent temerea că şi doamna Angela Merkel, cancelara Germanei, joacă un joc dublu. Pe de o parte se arată activă, la nivel de declaraţii, dar pe de altă parte nu se grăbeşte să închidă centralele care funcţionează cu cărbune. Energia electrică bazată pe cărbune este ieftină şi asociată, în Germania, cu ideea de prosperitate, constată un comentator al Agenţiei France Presse. Die Zeit o numeşte pe Angela Merkel „comediana luptei împotriva încălzirii atmosferei”.

Preşedintele francez Emmanuel Macron pare să-şi asume în prezent rolul cel mai activ, cel puţin printre liderii europeni, în materie de ecologie. El va avansa probabil unele propuneri la Bonn, iar pentru data de 12 decembrie a convocat la Paris, pe insula Séguin, un „summit” internaţional excepţional pe tema shimbărilor climaterice.

 

817

Facebook comments