Turneul asiatic al lui Donald Trump: „foarte reuşit” dar fără mari rezultate

2017-11-08t111046z_306206225_rc17b5605110_rtrmadp_3_trump-asia-china.jpg

Donald Trump în China
Donald Trump în China
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Turneul de 12 zile efectuat de Donald Trump prin cinci ţări asiatice a fost „foarte reuşit”, după spusele interesatului. „Mi-am făcut mulţi prieteni la cel mai înalt nivel” a mai declarat lideul de la Casa Albă înainte de a se întoarce la Washington. De notat că la el acasă, în America, pe Donald Trump nu-l aşteaptă nici un covor roşu ci mai degrabă numeroase griji. Ministrul american al justiţiei, Jeff Sessions, este din nou interogat de Congres în legătură cu ingerinţele ruse în campania prezidenţială de anul trecut, iar fiul cel mare al lui Trump focalizează atenţia mediatică în acest moment datorită unor mesaje schimbate cu WikiLeaks.

Mult fast, multe onoruri, dar nici un fel de rezultate majore. In aceşti termeni sintetizează comentatorii Agenţiei France Presse vizitele efectuale de Donald Trump la Tokyo, Seul, Beijing, Hanoi şi Manila. Si alţi comentatori constată că nimic special nu s-a întîmplat în aceste zile şi că nu trebuie să ne aşteptăm la cine ştie ce „efecte” ale acestui prim turneu diplomatic asiatic al lui Trump. Chiar şi aşa-zisele contracte în valoare de 300 de miliarde de dolari semnate cu China sunt, pentru moment, nişte himere, majoritatea lor avînd de fapt forma unor simple scrisori de intenţie.

Casa Albă a făcut mult tam-tam în jurul discursului pronunţat de Donald Trump în Vietnam. Agenţia France Presse consideră însă că prestaţia preşedintelui american nu s-a deosebit cu mult de mitingurile din cursul campaniei sale electorale de anul trecu cînd punea accentul pe sloganul „America first”. Sigur, el a evocat un scenariu, acela al unei „regiuni India-Pacific liberă şi deschisă”, dar fără mai multe detalii concrete.

Ceea ce pare evident în acest moment este faptul că Statele Unite ale Americii se remarcă prin „absenţă” în dinamica regiunii Asia-Pacific. Barack Obama, predecesorul lui Donald Trump, a încercat, asociind America cu 11 a      lte ţări din regiune, să contracareze influenţa copleşitoare a Chinei în această parte a lumii. Acum, după ce Donald Trump s-a retras din acordul de liber schimb Asia-Pacific, China îşi plasează din nou pionii într-un joc geopolitic pe care îl stăpîneşte extrem de bine.

Din punctul de vedere al lui Donald Trump, ţara sa a fost victima unor „abuzuri comerciale cronice”, iar acordurile multilaterale au ţinut legate mîinile Americii. Vom vedea ce va face America acum, cu „mîinile dezlegate”, dar cu o tentaţie izolaţionistă aberantă în context de mondializare.

In centrul acestui turneu se afla dosarul nuclear nord-coreean, dar nici la acest capitol Donald Trump nu se poate lăuda cu un mare succes, cel puţin nu pe moment. Singurul lucru bun este că şefii celor două mari puteri mondiale, China şi America, au stat de vorbă şi şi-au spus ceea ce era cazul să-şi spună. Nu este deci exclus ca efectele pozitive să apară mai tîrziu, dacă Beijing-l va binevoi să apese pe pedalele necesare.

Mai rămîn, din acest lung voiaj, fotografiile bine regizate. Donald Trump jucînd golf cu primul ministru japonez Shinzo Abe, Donald Trump la operă cu preşedintele chinez Xi Jinping. Agenţia France Presse recunoaşte că în cele 12 zile de turneu Donald Trump nu a făcut, totuşi, nici o gafă, ceea ce este poate principalul mare merit al său.

S-ar putea ca în următoarele zile Donald Trump să se gîndească la acest turneu ca la o excelentă perioadă de vacanţă, atît de multe şi neplăcute sunt problemele care îl aşteaptă acasă. Foiletonul legat de ingerinţa rusă în cadrul campaniei electorale rămîne une fel de sabie a lui Damocles deasupra preşedintelui american, afacere cu ramificaţii atît printre colaboratorii săi cît şi în familia sa.

Tags: 
598

Facebook comments