S.O.S. planetă în pericol: 15 000 de oameni de ştiinţă lansează un semnal de alarmă

Oamenii de ştiinţă de pe planetă lansează un nou avertisment solemn legat de continua degradare a mediului înconjurător. Mesajul este semnat de 15 000 de specialişti din 184 de ţări. Biologi, fizicieni, astronomi, chimişti, agrnonomi, oceanologi... semnatarii acestui manifest fără precedent acoperă un eventail enorm de discipline.

Biologi, fizicieni, astronomi, chimişti, agrnonomi, oceanologi... Semnatarii acestui manifest fără precedent acoperă un eventail enorm de discipline. Ei au însă în comun această percepţie, că omul a mers prea departe cu societatea de consum, cu industrializarea, cu accelerarea ritmului de viaţă, cu exploatarea zăcămintelor, cu competiţia comercială, cu urbanizarea... Cotidianul Le Monde se face ecoul acestui mesaj şi publică o parte din concluziile acestor specialişti. Citez: „Pentru evitarea unei mizerii generalizate şi a unei pierderi catastrofale a biodiversităţii, umanitatea trebuie să adopte un alt model de viaţă practică decît cel de azi, durabil din punct de vedere ecologic”.

Acest strigăt de alarmă este destinat, bineînţeles, oamenilor politici, tuturor responsabililor susceptibili să lanseze iniţiative pentru salvarea planetei. Argumentele celor 15 000 de oameni de ştiinţă au însă şi rolul de semnal de alarmă în direcţia opiniei publice, care poate exercita presiuni asupra celor mandataţi de ea să conducă treburile cetăţii.

Mesajul este semnat de aproximativ o mie de specialişti francezi, ceea ce reprezintă o notă onorabilă pentru Franţa, care a găzduit anul trecut Conferinţa internaţională pe tema încălzirii climei.

In prezent Germania găzduieşte, la Bonn, pînă pe 17 noiembrie, discuţiile legate de punerea în practică a măsurilor stabilile la Paris, deci documentul celor 15 000 de semnatari are şi acest scop, de a stimula adoptarea unor angajamente concrete.

Un specialist citat de Le Monde spune însă următoarele: tare mă tem că după data de 17 noiembrie alte evenimente vor eclipsa total problemele legate de ecologie, ori civilizaţia umană este în pericol pentru că în curînd vom fi 12 miliarde oameni pe planetă iar aceasta a ajuns la limita capacităţilor sale de a asigura regenerarea vieţii.

861

Facebook comments